Om du måste be om kärlek är det inte kärlek

Vi vill klargöra att den enda som är fullkomligt viktig för din lycka är du själv. Om du har självkänsla och självrespekt är det svårare för andra att såra dig. Du ska ALRDIG behöva be om kärlek.
Om du måste be om kärlek är det inte kärlek
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Offra aldrig ditt självvärde för någon som inte vet vad du har. Om någon annan inte kan se ditt värde. Om någon ignorerar, överger eller inte respekterar dig, ska du inte be om kärlek eller uppmärksamhet från dem. Den uppmärksamheten kommer inte att vara verklig eller uppriktig.

Bit inte i det förgiftade äpplet som liknar kärlek.

Om någon tycker att du “ber om för mycket” är det bara för att du vet vad du vill ha och hur viktigt det är för dig. Om den andra personen inte vill ge dig det du behöver måste du omvärdera dina tankar, åsikter, drömmar och beteenden som håller dig kvar. Håll avstånd från personen som hotar den känslomässiga balans vi alla behöver. Lyssna på dina innersta drömmar. Älska dig själv för den du är. Du är den enda som kan hjälpa dig att bryta loss från falsk kärlek.

Kvinna-med-äpple

Du behöver aldrig be om kärlek

Att be om kärlek är att be om något som inte existerar. Det enda du får av att bedja är brist på självrespekt och smärtan som kommer med förlusten av din värdighet. När vi älskar någon vill vi av naturliga skäl ta hand om dem. Våra känslomässiga reflexer skapar omständigheter som gör att vi känner som att vi förtjänar kärlek och vårdar känslor som främjar harmoni, uppriktighet och affektion.

Om du inte handskas med falsk kärlek kommer du sluta tro på dig själv. Det kommer sluta med att du tror att du inte förtjänar uppmärksamhet och kärlek. Att du övertygar dig själv om att ensidiga förhållanden är okej. I slutändan är det ganska enkelt: den som förtjänar dig är den som närmar sig självmant, uppskattar dig och dedikerar sin tid och sina tankar åt dig.

Guldfisk-och-kvinna

Ingen kan göra dig olycklig utan din tillåtelse 

Det mäktigaste verktyget för att bekämpa känslomässig orättvisa och likgiltighet är självbeslutsamhet. Det bör komma med en känsla av hälsosamt självförtroende, självkännedom, reflektion över känslor, drömmar och dina egna samt andras beteenden. Genom omständigheterna vi sätter oss själva i verkar vi dock inte tro att vi besitter värdighet. Vi verkar inte förstå att vi inte ska följa efter de som inte förtjänar oss.

Övervinna smärta

Så hur övervinner vi smärtan från falsk kärlek? Låt oss ta en titt på några vanliga situationer:

  • Smärtan från falsk kärlek är en svår process som ger näring åt en förnekelsefas. Generellt vet vi att något inte står rätt till, men vi vill inte yttra det i ord eller ta av vår känslomässiga ögonbindel.
  • Vi ignorerar obehaget och undviker det. Samtidigt klänger vi fast vid tron att det känslomässiga problemet kommer lösas naturligt.
  • När vi äntligen ger upp tvingas vi att konfrontera problemet innan vi blir överväldigade.
  • Vad händer när vi kämpar mot våra egna känslor? Kampen blir en oändlig strid som endast förlänger lidandet.
  • Det är även vanligt att höra att man ska “omfamna smärtan”. Varken att ignorera eller omfamna är positivt.
Flicka-och-fjärilar

Du behöver hantera smärtan från falsk kärlek  genom att tackla den och lämna den bakom dig. Det är en förståelse som kan göra ont. Det vi vill är att någon ska älska oss även om den andra människan inte bryr sig om, eller älskar oss tillbaka.

Iscensätt en lösning

Vad är rätt lösning? Att övertyga oss själva att den andra personen inte förtjänar oss. Vi förtjänar naturlig uppskattning utan att be om det. Det rätta för oss är att hålla oss borta från människan som inte bryr sig om oss. Det är bara då vi kan vara säkra på att vi kommer att övervinna smärtan.

För att få slut på lidandet måste vi först förstå och acceptera det. Det är helt naturligt att sörja förlusten av något du innerligt ville ha.

Älska & uppskatta dig själv: Ge näring åt dina förhållanden med din självkänsla

Trots att alla känslomässiga situationer är komplexa har allt lidande en lösning. Sann förändring är möjligt när vi är villiga att jobba på det och konfrontera den smärtsamma situationen. Det bör stå klart att den första personen vi måste dedikera tid åt är oss själva. Då kan vi sedan uppskatta de som får oss att må bra och undvika de som inte gör det.

Kvinna-med-sax

Be inte om uppmärksamhet, och än mindre om kärlek, från någon. Alla som älskar dig kommer att visa det på ett eller annat sätt. Kom ihåg att känslomässig orättvisa spelar en roll i vår egen självkänsla. Det hjälper oss att undersöka våra drömmar, värderingar och behov.

Fortsätt inte att ringa någon som inte svarar på dina samtal. Sluta leta och låt den andra personen hitta dig. Sluta tänka på de som endast finns i ditt livs vykortsläge. Du vet, de som bara bryr sig om hur de uppfattas och som bara får dig att må bra om det finns andra som märker det.

Glöm inte att undersöka anledningarna som fostrade ditt beroende av personen ifråga från början. Vad fick dig att be om dennes kärlek och uppmärksamhet? Gå till källan och börja din interna omvandling.

Det är mycket viktigt att nära ditt självförtroende och sluta be om kärlek, för kärlek visas och känns. Du bör aldrig be om kärlek. Din uppmärksamhet och affektion är för värdefulla för att slösas på någon som inte förtjänar dig. Dedikera dig själv åt de som älskar och förstår dig ovillkorligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.