Hitta dig själv efter ett avslutat förhållande

Hitta dig själv efter ett avslutat förhållande

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du går igenom ett uppbrott, eller om du befinner dig i fasen efter ett uppbrott, kanske du känner dig förvirrad. Kanske vet du inte riktigt vart du är på väg efter ett avslutat förhållande. Men denna känsla är helt normal. Det beror på att du måste upptäcka dig själv igen efter uppbrottet.

När du bor med en annan person eller åtminstone spenderar så mycket tid med en annan, är ditt liv inte detsamma som om du bodde ensam.

Till exempel kanske dina rutiner och aktiviteter anpassas för att passa ditt liv med din partner. Du delar även din fritid och dina vänner med din partner.

Men när relationen går sönder, känner du dig plötsligt tom. Kanske vet du inte vem du är eller vad du vill efter uppbrottet.

Risken är att du inte har tänkt på dig själv. Du tänker som ett par och nu måste du hitta dig själv igen efter ett avslutat förhållande.

Att upptäcka sig själv efter ett uppbrott är en fantastisk upplevelse

Uppbrott

Att upptäcka sig själv efter ett uppbrott kan verka hemskt. Du är så förlorad och skadad att du förlorar hoppet. Eller så förlorar du önskan om att leva lyckligt igen.

Men det här förhållandet som nu är slut bör du se som ett förhållande som berikade dig. Och du måste se det som ett tillfälle att gå vidare och förbättra dig som person.

Att upptäcka vem du är efter ett uppbrott är bra. Du kan få syn på saker du har offrat, saker du inte gjorde eftersom du inte hade tid till dem. Vilket berodde på att din partner tog nästan all din tid.

Så nu är det dags att ta de tennislektioner som du alltid drömt om. Eller bege dig ut på de vandringar som gjorde att du kände dig så fri.

Efter ett uppbrott upptäcker du också alla viktiga människor i ditt liv som du har försakat. Detta inkluderar till exempel dina vänner.

Du tror att du inte har någon att gå ut med eller göra saker tillsammans med. Men det beror på att det varit ett tag sedan du gav av din tid till dina vänner.

Ett avslutat förhållande och den efterföljande upptäckten av jaget igen, hjälper dig att värdera de relationer som du har försakat. Det är lätt att offra sina vänner på grund av kärleken. Men att lära sig att värdera dessa relationer kommer att göra att du inte gör om det misstaget.

Kom ihåg att vänner, om du tar hand om dem, alltid kommer att finnas där. De kommer att stödja och respektera dig. Och de kommer inte att döma dig. Istället accepterar de dig precis som du är med dina fel och goda egenskaper.

Livet går vidare efter ett avslutat förhållande

Livet går vidare

Det är naturligt att känna smärta och skuld eftersom ditt vackra förhållande har upphört. Emellertid kommer denna smärta att passera. Livet kommer att gå vidare. Och på grund av det lidande som sorgen medför, måste du komma över den.

Du ska inte känna dig ledsen eller skyldig för att förhållandet inte fungerade. Du borde inte heller känna dig som ett offer för omständigheterna vid ett avslutat förhållande.

Du kommer att se att livet går vidare.

Förhållanden tar slut och det är någonting normalt

Att känna att allt är över, att du inte hittar någon annan och att du inte blir glad, är normalt. Tryggheten din partner gav finns inte längre där. Istället finns det bara en stor ensamhet efter ett avslutat förhållande.

Denna ensamhet skrämmer dig och du försöker undvika den. Men den här ensamheten gör att du lär känna dig själv bättre. Och det hjälper dig att hitta din väg.

  • Vad gjorde du innan du träffade din partner? I de flesta fall behöver du inte ge upp dessa saker. Du kan fortsätta njuta av dem ensam eller med vänner.
  • Vad tyckte du om och vad tyckte du inte om att göra med din partner? Nu är det dags att göra det som du njuter av och som gör dig glad.
  • Lärde du dig något av detta förhållande? Analysera vad som hände, misstagen, framgångarna och vad du lärde dig av allt detta. På så sätt kan du tillämpa det på alla dina framtida relationer.
  • Är du rädd för att vara ensam? Omfamna det! Kanske har du aldrig vågat vara ensam och det här är en bra möjlighet. Det finns inte ett bättre sätt att upptäcka sig själv.

Att upptäcka sig själv efter ett uppbrott är bra, men det är inte lätt. Många gånger är det viktigt att vända sig till professionell hjälp som kan vägleda dig genom denna process.

Ledsen kvinna

Lär känna vad som får dig att må bra, försök bli medveten om vad som gör dig glad utan någon vid din sida. Du bör också inse att det ofta finns många vänner som blivit försakade när du varit i ett förhållande.

Livet efter ett förhållande är inte en katastrof. Det är en möjlighet att växa!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.