Din partner är otrogen, vad gör du?

Även om du tycker att det är självklart vad du ska göra om din partner är otrogen, kommer du att översköljas av tvivel om och när ögonblicket kommer.
Din partner är otrogen, vad gör du?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kanske går du i tron att du vet exakt vad du ska göra om din partner är otrogen. Du lämnar personen! Men när man står där i sanningens ögonblick, kan situationen ge upphov till en rad olika tvivel och osäkerhet. Plötsligt vet man kanske inte vad man ska göra. Det är helt normalt.

När man blir överraskad av en oväntad situation, kommer känslorna att påverka omdömesförmågan. Plötsligt känner man sig vilsen och kan inte längre se situationen från ett större perspektiv.

Det finns några råd som är bra att komma ihåg när din partner är otrogen.

Ta tid på dig innan du reagerar

Som vi sa så kommer känslorna att ta över tankeförmågan. Du kommer inte veta hur du ska reagera, och din partner kanske ber om ursäkt och ber om en andra chans. Men ha inte bråttom. Ge dig lite tid.

Du kan säga till din partner att situationen uppstått så oväntat att du inte kan tänka klart just nu, och än mindre ta några beslut. Det kan också vara bra att uttrycka dina känslor för någon du litar på. Någon som inte säger till dig vad du ska göra; du behöver bara någon som lyssnar och stöttar dig under den svåra tiden.

Ge dig tid att reagera när du fått reda på att din partner är otrogen

På så sätt kan du få ett annat perspektiv på vad som hände, sätta ord på allt du tänker och känner och låta känslorna lugna ner sig. Först då kan du förstå vad du verkligen vill göra: avsluta förhållandet eller ge personen en ny chans. Detta tar oss till nästa punkt…

Din partner är otrogen – ska personen få en andra chans?

Tja, om din partner är otrogen mot dig, ha åtminstone inte för bråttom med att ge personen en andra chans. Ge dig själv tid att tänka innan du tar några beslut. Tänk igenom det ordentligt. I många fall ger man en andra chans för att få möjligheten att hämnas. Det kan också leda till att man ständigt bestraffar personen genom att hela tiden anklagande påminna denne om misstaget.

Något du bör vara medveten om ifall du bestämmer dig för att ge personen en andra chans är att terapi kommer att bli ett måste. Även om du tror att du kan förlåta och inte hysa agg, finns risken att du ljuger för dig själv.

Därför kan terapi hjälpa dig att lita på ditt förhållande igen, att titta på de trasiga bitarna och gå vidare med mer styrka. Utan dessa saker kan det vara ett misslyckande att ge en andra chans.

Tänk över dina värderingar

Dina värderingar är någonting du bör reflektera över emellanåt. Vad anser du egentligen om otrohet? Har du fortfarande samma värderingar som för några år sedan, eller har saker förändrats? Det kan vara en bra idé att gå igenom detta och sedan agera i klarsyn.

Om otrohet fortfarande är oacceptabelt för dig, kommer faktumet att du förlåter det att sluta i ett förhållande fyllt av smärta, gräl och evig misstro. Då kan det vara bättre att bryta en gång för alla och inte se tillbaka.

Kan du förlåta att din partner är otrogen?

Att ta detta beslut kommer att vara smärtsamt, absolut. Men att inte leva enligt sina övertygelser och att acceptera något som strider mot ens värderingar, kommer att vara ännu mer smärtsamt.

Stanna inte bara på grund av barnen

En anledning som många par använder som orsak till att fortsätta tillsammans är barnen, även i det fall det strider mot deras värderingar. De säger saker som: “Om det inte vore för barnen skulle jag lämna henne” eller “Mina barn behöver en hel familj”.

Detta är dock bara ett sätt att undvika beslutet att bryta upp. För barn skulle under alla omständigheter välja att ha lyckliga föräldrar; hellre separerade än tillsammans om de ständigt bara bråkar. Barn till olyckliga föräldrar kan ha allvarliga problem som vuxna.

Så om din partner är otrogen mot dig är det första du bör göra att ge dig tid, ta ett steg tillbaka och titta på situationen. Därefter reflekterar du över dina värderingar, och slutligen kan du fatta ett välgenomtänkt beslut.

Alla relationer bör byggas på en fast och stabil grund. Vad har du för åsikter om otrohet? Skulle du kunna förlåta om din partner är otrogen?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.