Hur kan par komma över otrohet? 3 tips

Par som lyckas komma över otrohet kan prata om det senare utan att vara bittra, och ge varandra stöd så att relationen kan fortsätta växa.
Hur kan par komma över otrohet? 3 tips

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det är inte många par som kan komma över otrohet, för det är såklart svårt att förlåta en otrogen partner. Otrohet kan ha olika allvarlighetsgrader. En relation med någon som man exempelvis har barn med påverkas kanske starkare av otrohet än en relation utan barn, även om så inte alltid behöver vara fallet. Vad som klassas som otrohet beror också på varje individs egna uppfattning.

Man måste vara ärlig mot sig själv för att komma över otrohet

Par som kommunicerar i soffan

För att kunna komma över otrohet måste ett par känna sig själva och veta hur man litar på varandra. Kommunikation är också otroligt viktigt. Vi pratar om ärlig kommunikation, där två personer kan uttrycka sina äkta känslor utan att behöva vara rädda för kritik från den andra parten.

Efter otrohet är det såklart vanligt att folk blir arga. De anklagar ibland din partner utan att ge honom eller henne en chans att prata. Det stämmer att otrohet gör ont, men par som kommer över det kan kommunicera och hitta lösningar. Många tror att sådana par lurar sig själva, men det stämmer inte. Par som kommer över otrohet är ärliga med sig själva.

När de väl har börjat konversera och uttrycka sina känslor är det dags att ta ett beslut, något som båda parter gör medvetet. Borde jag stanna med personen? Kan jag förlåta honom/henne? Anser jag att jag inte kan göra samma misstag? Kan jag fortfarande lita på min partner?

Par som kommer över otrohet kan svara ärligt på dessa frågor. Det finns inget rätt eller fel. Man måste inte alltid förlåta otrohet, och det är ok.

Det bästa är att vara ärlig och ta ett beslut. Många gånger stannar man i otrogna relationer och kämpar med bitterheten, men det finns egentligen bara två alternativ: att verkligen förlåta eller gå vidare.

Se otroheten som en möjlighet att växa

Par som njuter av solnedgången på stranden

Par som kommer över otrohet inser inte bara att de kan förlåta sin partner, utan ser också situationen som en möjlighet att utvecklas. 

Det är som sagt viktigt att kommunicera. Par som lyckas komma över otrohet kommunicerar ofta. De ser även det som en möjlighet att växa. De identifierar problem som behöver förbättras, som brist på kommunikation och tidigare handlingar.

Kanske relationen var befläckad av rädsla för att partnern skulle vara otrogen (överdriven rädsla övergår ibland till verklighet) eller en brist på ärlighet kring vilken typ av relation de ville ha. Efter att en partner har varit otrogen kan man genom att vara ärlig om vilken typ av relation man vill ha lösa de osäkerheter som fick allt att rasa samman till att börja med.

Det är viktigt att man pratar om sådana saker. Om man inte är villig att acceptera en öppen relation, eller om partnern försöker skylla på en själv för vad hen har gjort, kan det vara bättre att gå vidare.

Värdet av parterapi

Par i terapi

Efter otrohet kan ett par behöva hjälp av en specialist som vet hur man får dem på rätt spår. Men det är viktigt att paret inte är bittert eller respektlöst mot varandra. Att veta hur man hanterar känslor på rätt sätt och hur man kommunicerar effektivt är viktigt för att par ska kunna komma över otrohet.  Det är inte alla som kan komma över otrohet. Även de som kan förlåta kanske inser att de inte kan återuppbygga relationen på grund av andra saker.

Det viktiga är att du inte lurar dig själv. Var ärlig. Kan du verkligen förlåta otrohet och gå vidare?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fife, S. T., Weeks, G. R., & Stellberg-Filbert, J. (2013). Facilitating forgiveness in the treatment of infidelity: An interpersonal model. Journal of Family Therapy35(4), 343–367. https://doi.org/10.1111/j.1467-6427.2011.00561.x
  • Heintzelman, A., Murdock, N. L., Krycak, R. C., & Seay, L. (2014). Recovery from infidelity: Differentiation of self, trauma, forgiveness, and posttraumatic growth among couples in continuing relationships. Couple and Family Psychology: Research and Practice3(1), 13–29. https://doi.org/10.1037/cfp0000016
  • Kimeldorf, M. B. (2008). Reactions to infidelity: Individual, gender, and situational predictors of relationship outcome and forgiveness. ProQuest Dissertations and Theses, 79. https://doi.org/10.1063/1.2378807

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.