6 saker som rädslan inte vill att du ska veta

Är du inte trött på att kämpa mot rädslan? Sanningen är att du aldrig kommer kunna vinna kampen mot rädslan, men du kan träna dig i att bekämpa den.

Du vet redan hur mycket det skadar dig att känna dig rädd. Det har påverkat dig i det förflutna och kommer även påverka dig i framtiden om du inte slutar vara rädd.

Du känner förmodligen till fler ”metoder” som hjälper dig att övervinna rädsla, men oavsett hur ofta du besegrar den kommer den alltid tillbaka för mer.

Det händer inte bara dig; rädsla är en del av oss alla som håller oss säkra i farliga situationer.

Problemet är att känslan över tid kan bli en normal del av livet och ta kontroll över din fria vilja.

När din rädsla börjar fatta grepp om dig ska du komma ihåg följande, och sedan jobba på dem för att minska effekterna.

1. Rädslan ljuger för dig

Det första som rädslan inte vill att du ska veta är att den konstant ljuger för dig och får dig att känna dig eländig med varje tanke du har.

  • Vill du ha en befordran? Bara de bästa får en.
  • Tänker du kämpa för dina rättigheter? Om de behandlar dig illa är det för att du förtjänar det.
  • Förklarar du en ny idé? Du kommer bara göras till åtlöje.

Rädsla är en kraftfull känsla. Fysiologiskt är det en av de mest användbara försvarsmekanismerna som människan har. Men du måste hindra den från att förvränga din verklighet.

Även om du inte kan bli av med den är det viktigt att lära dig att hålla rädslan under kontroll för att hindra den från att kontrollera hur du agerar.

Besök denna artikel: Den värsta stormen är den som bildas i ditt sinne

2. Du kan göra det

En annan sak som rädslan inte vill att du ska veta är att oavsett vad din nuvarande situation är, eller svårigheterna du tror att situationen kan innefatta, kan du göra vad du bestämmer dig för.

Många låter sig kontrolleras av rädslan och uppmärksammar alla negativa budskap som sinnet skickar till dem.

Det är sant att det är komplicerat och ansträngande att nå stora mål, men om så inte vore fallet skulle du inte vara motiverad att uppnå resultat, och ej heller lära dig saker på kuppen.

3. Det är aldrig för sent att förändras

Hur länge har du stått ut med ett giftigt förhållande eller vänskap? Hur länge har du tänkt på den där resan som gör dig mer upprymd än något annat? Hur länge har du burit med dig dessa saker för att du är rädd?

Något annat som rädsla inte vill att du ska veta är att varken ålder eller andra omständigheter är ett hinder för förändring. För att en förändring ska bli verklighet måste du få det att ske.

Om det verkligen är något som känns fel med ditt liv eller om det finns något du vill göra ska du skriva en handlingsplan. Du vet redan målet. Ta nu de nödvändiga stegen för att göra det till verklighet.

4. Ingen är mer kvalificerad att besluta saker om ditt liv än du

Något som ofta är väldigt skrämmande är andras åsikter. Detta eftersom många kommenterar på andras liv för att kritisera eller ”hjälpa” dem.

Men du är den enda som har rätt att besluta vilka förändringar du gör i livet.

Rädsla för kritik kan fängsla dig i situationer du inte gillar eller i ett jobb du hatar.

Kanske tror du att det är så du kommer få erkännande av andra, men det är inte nödvändigtvis sant.

I slutänden finns det alltid någon som pratar om dig, för det är en normal del av den mänskliga naturen. Och det är okej, för du kan inte alltid komma överens med alla.

Vad du kan göra är att leva i enlighet med dina hopp och drömmar. Det är väldigt troligt att du kommer fortsätta bli kritiserad, men du kommer säkerligen vara lyckligare.

5. Dina tidigare misstag definierar inte din framtid

Den femte saken som rädslan inte vill att du ska veta är att misstag du begått inte definierar hur din framtid kommer se ut. Alla begår vi misstag, och alla bär vi på en börda från saker vi inte borde ha gjort.

Det är naturligt, för livet handlar om att prova nya saker och ta beslut. När du gör det kommer du alltid begå misstag.

Dessa misstag kan dock vara till stor hjälp för att finna vägen mot dina mål. Var inte en av de som slutar försöka och sedan inte går framåt för att de begått ett misstag.

Använd istället dina misstag för att se vilken väg du bör ta eller för att lära dig något nyttigt.

Vill du veta mer? Läs: 10 framgångsrika personer som inte lät sina misstag stoppa dem

6. Det enda som kommer i din väg är inte rädsla, utan du

Tror du att rädslan är vad som paralyserar dig? Det är faktiskt inte sant. Ja, rädsla kan orsaka ovisshet och tvivel, men den som beslutar sig för att förbli fastfrusen är du.

När rädslan dyker upp har du två alternativ:

  • Uppmärksamma den och förbli fastfrusen.
  • Se varningen som rädslan vill ge dig, ta förebyggande åtgärder och agera.

När du slutar se på rädslan som ett stort hinder i livet kommer du kunna ta fullt ansvar för dig själv. Prova det så snart som möjligt.

Du kommer märka att även om rädslan orsakar ovisshet är det väldigt belönande att ta ansvar för dina handlingar.

Huvudbild från © wikiHow.com

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG