6 egenskaper som utgör en bra vän

Även om vi kan tillbringa flera år isär, får en bra vän oss att känna det som att ingen tid passerat alls.
6 egenskaper som utgör en bra vän

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Försöker du omringa dig själv med goda människor? Ser du dig själv som en bra vän?

Vi behöver alla vänner som går med oss på vår färd. Som motiverar oss att bli bättre människor. Som lyssnar på oss när vi behöver det som mest.

Vi vill idag prata om egenskaperna som utgör en bra vän.

En bra vän lyssnar utan att döma

En bra vän lyssnar utan att döma

Många människor har en tendens att hjälpa andra med sina egna känslor och åsikter. Många gånger delar man med sig av för mycket, och ibland blir man kritiserad för vad man säger.

Bra vänner vet att dålig kritik skadar den som söker efter stöd och förståelse. De vet att lyssnande är en generös handling. Även om de ger råd vill de inte vara den enda influensen för de vänner som kommer till dem.

En bra vän hjälper och ger stöd utan att hoppas på att ändra något. De vet att lyssnande innebär att man hör och förstår kontexten i sin helhet.

De bryr sig mycket om gräl

Vänner grälar. Tänk inte för en minut att riktiga vänner alltid är okej med att du har en dålig attityd.

Det är raka motsatsen faktiskt. En bra vän ger sin ärliga åsikt. Om de anser att den andra personen har gjort något dåligt säger de det rakt ut till sin denne. Det kan leda till ett gräl.

Gör bara inte misstaget att bli förnärmad av konstruktiv kritik eller andra idéer och åsikter.

Sanningen är att ett gräl kan vara en hälsosam aktivitet. Många gånger är det till och med viktigt.

Det är viktigt att kunna säga till någon man älskar vad som är fel och kunna ta emot kritik. Kom ihåg att det inte är något personligt. Som en bra vän är det minsta du kan göra att vara så ärlig som möjligt.

De oroar sig för sina vänner

Har du någonsin frågat dig själv: “Visar sig mina vänner bara när de behöver något från mig?”

Om du börjar tänka så om dina vänner kommer du att börja tappa förtroende för dem.

Det finns tyvärr vissa som egentligen inte är dina vänner och bara vill en av två saker. Antingen vill de partaja eller så vill de ha något från dig.

Det motsatta är också sant. Det innebär att du alltid kan hitta en annan riktig vän som faktiskt kommer att finnas där för dig.

Vi pratar om de som alltid ger dig stöd och som är glada att se dig växa. Du kanske inte träffar dem på flera månader eller år, men dagen du ser dem igen kommer det kännas som om ingen tid har gått alls.

De finns alltid där

Personliga olikheter, gräl, tid och distans tar inte en bra vän ifrån dig. Snarare tvärtom – en bra vän kommer jobba för att se till att tråkigheter inte avslutar relationen.

Hade ni ett gräl? De försöker då hitta dig och lösa allt.

Åkte du iväg för att jobba eller studera i ett annat land? Förlora inte kontakten med de du håller kära.

Vänskap måste näras. Man måste ta hand om den och hålla den stark. Därför är det viktigt att vara delaktig i viktiga tillfällen i den andra personens liv.

Fira din väns framgång utan att känna dig avundsjuk. Lid med dem när de misslyckas. Ge dem en axel att gråta på när de har det svårt.

Det är ibland omöjligt för dem att vara där för dig fysiskt. Men en bra vän kommer alltid att hitta ett sätt att stanna kvar i ditt liv.

De litar på varandra

kram

Skvaller och kommentarer från andra kan påverka alla vänskaper.

Skillnaden mellan tillfälliga vänner och riktiga vänner är att riktiga vänner vet hur man litar på varandra. De vet att det finns elaka människor som kan komma med kommentarer, men de bryr sig inte om vad andra säger.

Om du vill behålla relationen måste du lära dig att lyssna på dina vänner. Om du har tveksamheter om något, fråga dem direkt.

Sprid inte tankar, skvaller eller negativa kommentarer. Distansera heller inte dig själv efter den första negativa kommentaren från den andra personen.

De är ärliga och lojala

En bra vän är dig trogen under alla omständigheter. De säger inte dåliga saker om andra och de låter inte andra säga dåliga saker om deras vänner.

De försvarar dig när de känner att det behövs. Men de ger dig även utrymme att lösa dina egna problem.

De använder inte kritik för att berätta för dig att du har fel. De förklarar sina motiv.

De låter dig ta dina egna beslut. När du gör det finns de där för att ge dig stöd och hjälpa dig att bemöta situationen bättre. Men de försöker inte lösa livets alla problem åt dig.

Om detta låter som en av dina vänner, låt dem veta hur mycket de betyder för dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.