Hur du kan lära dig att urskilja giftig kärlek

Giftig kärlek kan ta många former, från fysiska och känslomässiga övergrepp till orealistiska förväntningar. Har du erfarenhet av någon av dessa typer av giftig kärlek?
Hur du kan lära dig att urskilja giftig kärlek

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Giftig kärlek visar sig i många fler förhållanden än vi tror. Det tar parterna längs bitterhetens väg och leder nästan alltid till ett framtida och överhängande uppbrott.

Det kan bero på att vi har lärt oss att nöja oss med giftig kärlek.

Idag kommer vi att diskutera hur du kan urskilja giftig kärlek som hindrar dig från att känna dig glad och tillfredsställd i ett förhållande.

Giftig kärlek

Att försöka ändra på din partner

Par i säng
I ett giftigt förhållande försöker den ena personen ändra på den andra i syfte att uppnå idealbilden han eller hon har.

Förövaren har inte förmågan att acceptera den andra personen och älska honom eller henne som denne är. I ett giftigt förhållande är det du verkligen älskar tanken att ni en dag ska bli det perfekta paret som du har drömt om.

Det leder bara till frustration. När allt kommer omkring är det en svår – och ofta omöjlig – uppgift att ändra på någon, vilket resulterar i att man slösar en massa energi.

Känslomässigt beroende

Man kan säga att det är en av de stora ondskorna i vår tid. Rädslan för att vara ensamma och tanken att ingen älskar oss ger oss anledning att bli känslomässigt beroende.

Bakom detta beteende döljer sig ibland en barndom full av känslomässigt berövande och trauman som skapar många problem i framtida relationer.

Känslomässigt beroende absorberar, konsumerar och förväxlar kärlek med ett starkt missbruk.

Att äga din partner är inte kärlek

Ledsen kvinna
Det är ett annat stort misstag som leder många par längs vägen mot bitterhet.

Att äga din partner och överväldiga och kontrollera denne är inte kärlek, utan osäkerhet.

Du tillhör inte någon. Du är fri och ska aldrig behöva hamna i ett läge där någon tror att denne äger dig.

Bakom viljan att äga din partner ligger en känsla av misstro. Till exempel kan du vara rädd att denne är otrogen eller vill göra slut med dig.

Ibland uppstår denna osäkerhet eftersom du själv kan ha sådana tankar. Vid andra tillfällen är det resultatet av en negativ upplevelse som sårade dig.

Din partner slår dig när han eller hon är frustrerad

Att fysiskt skada någon är aldrig okej. Ingen har rätt att höja sin hand mot dig, oavsett vad du har gjort.

När din partner misshandlar dig, inte bara fysiskt utan också verbalt, är det ett tydligt bevis på att ert förhållande är giftigt.

Ni måste kunna prata om era meningsskiljaktigheter. Ingen ska påtvingas någon annans vilja. Ni måste alltid respektera varandra.

Du tar farväl av dina vänner

Kvinna
Det är förståeligt att du inte träffar eller tänker på dina vänner lika mycket som innan de första månaderna i ett förhållande. Denna nya erfarenhet attraherar dig, och du vill lära dig så mycket som möjligt på kort tid om personen som har fascinerat dig.

Men när situationen kvarstår efter ett år eller två eller kanske till och med tre så kan det bli besvärande.

Kanske du inte går någonstans längre om du inte har din partner med dig. Du umgås inte med dina vänner om din andra halva inte kan följa med. Du träffar dem inte heller lika ofta.

Något du kanske inte har tänkt på är att en vänskap kan vara en livstid om den tas om hand. Men en kärleksrelation har ibland sina dagar räknade.

Se upp, för när ditt förhållande tar slut vill du ha stöd från dina vänner. Men de kanske inte längre finns där för att stödja dig.

Kärlek baserad på illusioner

Giftig kärlek
Det här är den typ av giftig kärlek vi har svårt att bli av med eftersom det har mycket att göra med den första fasen av förälskelse.

Förväntningar och illusioner får oss att idealisera vår partner. Men vad händer efteråt? Aspekterna som vi tidigare ignorerade börjar bekymra oss.

Många partners vet inte varför deras förhållanden förändras över tiden. Men mogen kärlek öppnar våra ögon från början och låter oss inte ryckas med av förväntningarna som bara finns i vårt huvud.

Har du upplevt någon giftig kärlek? Nu när du vet mer om det är det dags att undvika dessa vanor, även om det är svårt och kräver mycket ansträngning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.