Känslomässigt berövande: brist på mat för själen

Kan en person verkligen bli sjuk på grund av att denne inte får uppmärksamhet och affektion? Svaret är ja. Få reda på varför här.
Känslomässigt berövande: brist på mat för själen

Senaste uppdateringen: 06 mars, 2019

Känslomässigt berövande är ursprunget till många åkommor. Smekningar helar trots allt; kramar gör att vi känner oss säkra och älskade. En blick full av tillgivenhet är ett sätt att ge glädje åt själen. Men kan en person verkligen bli sjuk av att inte få denna tillgivenhet?

Människor är sociala och känslomässiga. Vi behöver känslomässiga band för att överleva och för att validera oss själva som en del av en grupp. Om våra dagliga interaktioner har att göra med själviskhet, kyla, bedrägligt beteende eller misstro påverkar det självkänslan.

Efter det faller vi gradvis ned i en långsam, nedåtgående spiral av förstörelse. Det slutar med att vi tvivlar på oss själva. Vi ställer till exempel oss själva frågan: “Förtjänar jag ens att älskas eller respekteras?” Sådant tänkande gör att vi faller in i ett tillstånd av försvarslöshet. Våra försvar faller, vårt immunsystem försvagas och de skrämmande skuggorna av depression visar sig.

I dagens artikel vill vi fördjupa oss i detta viktiga ämne och fokusera på känslomässig hälsa.

Flicka med katt

Känslomässigt berövande: hål i vår identitet

Vi lär oss att vara starka under hela livet, och än mer så under barndomen och ungdomen. Men det finns familjer som missförstår konceptet med känslomässig styrka. Kom ihåg:

 • Ett barn blir inte starkt om det inte får kramar, kyssar och tillgivenhet, även om vissa ser det som en “svaghet”.
 • En tonåring blir inte en stark vuxen om denne får lära sig att undertrycka sina känslor.
 • Liknande blir personen inte stark om denne kritiseras när att han eller hon gråter, eftersom “bara barn gråter” eller för att “en vuxen löser sina problem själv utan att be om hjälp.”
 • Detta synsätt på utbildning är skadlig och farlig. Ett barn som växer upp utan tillgivenhet från sina närstående tror att världen är en fientlig plats där det måste försvara sig själv.
 • Förr eller senare blir detta barn fientligt eller utvecklar problem med ilska.
 • På samma sätt kan unga personer som inte upplever empati och närhet bli bortkopplade från världen. De sätter upp känslomässiga murar för att låsa in sig själva i sina egna universum.
 • Det är extremt skadligt och problematiskt. Personer som konstant hålls inlåsta från resten av världen kan utveckla ätstörningar, drogmissbruk, dåliga vänskapskretsar, etc.

Tecknen på känslomässigt berövande dyker dock upp i andra åldrar också.

Det finns stunder i våra liv när vår uppenbara styrka kommer upp till ytan. Det sker vanligtvis när personer som är viktiga för oss använder vad som inom psykologi kallas “negativa slag.”

Vi ska berätta mer om dessa nedan.

Känslomässigt berövande överförs genom språk

Hjärta i löv

Ibland gör ett ord mer ont än ett slag eller en direkt smäll mot kroppen. Språk är ett kraftfullt sätt att kommunicera känslor och interaktioner för att bygga hälsosamma, värdiga och lyckliga band. Kom ihåg:

 • Om våra närstående kommunicerar med oss genom att skrika eller om de är konstant negativa upplever vi känslomässig smärta.
 • Utöver respektfulla, positiva och meningsfulla ord behöver vi känna oss lyssnade till och förstådda.
 • Leveransen av detta budskap är inte den enda delen av kommunikation. Det är även viktigt att de involverade utövar aktivt, empatiskt och konstruktivt lyssnande.

Ett förhållande utan tecken på tillgivenhet är inte genuint

Par i omfamning

Kärlek som inte involverar dagliga smekningar eller enkla och små men kraftfulla demonstrationer av tillgivenhet vissnar gradvis bort. Antingen det eller att det inte leder till ett fullt, tillfredsställande förhållande.

Ett romantiskt förhållande är inte bara att samexistera med varandra och dela samma utrymmen, ansvar och säng. Istället är det viktigt att uppmärksamma de små sakerna i förhållandet för att bygga ett autentiskt band.

En beundrande blick, en oväntad smekning, en kram och att söka ömsesidig närhet gör att vi känner oss glada och säkra.

Känslomässigt berövande kan påverka din hälsa

Luktar på blomma

Det kan verka konstigt, men det finns stunder i våra liv när vi vänjer oss vid att inte bli kramade. Vi vänjer oss vid att inte bli kyssta, smekta eller att motta positiva bekräftelser. Vi intalar oss själva att vi mår bra och att vårt förhållande har nått sitt utgångsdatum, och kanske intalar vi oss att våra barn är för gamla för sådana saker.

Men det kanske inte är helt sant. Att vänja sig vid ett känslomässigt tomt liv är egentligen inte att leva. Ett liv som detta kan leda till depression för att vi känner oss tomma, utmattade, ensamma och undervärderade.

Kom alltid ihåg att våra själar behöver tillgivenhet, känslomässiga smekningar och positiva ord för att leva fullt ut .


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001). Negative life events, cognitive emotion regulation and emotional problems. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/S0191-8869(00)00113-6
 • Hamilton, M. (1960). A rating scale for depression. Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. https://doi.org/10.1136/jnnp.23.1.56

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.