Vissa suckar innehåller mer mening än någon kyss

Utöver att ge oss lättnad när vi är utslitna har suckar en biologisk funktion. De förser oss med tillräckligt med syre när våra lungor har ont om det.
Vissa suckar innehåller mer mening än någon kyss

Senaste uppdateringen: 16 februari, 2019

Det sägs att suckar är svaren på vad som finns kvar i luften, och många av dem innehåller mer kärlek än någon kyss. Vad är sanningen bakom dessa idylliska fraser? Det är märkligt hur en värld av känslor, inklusive litteratur och populärpsykologi, har skapat en bild av suckar som är mycket romantisk.

Faktum är att suckande är mer än en renande handling där vi frigör oss från den hotande stressen. Det finns dold sorg från ett minne som fortfarande är smärtsamt. Om människor suckar av en mycket specifik anledning så är det för att de ska överleva.

Med den här artikeln vill vi förklara funktionen hos olika suckar i vårt dagliga liv.

Suckar utgör en del av livscykeln

Vi avger ibland suckar utan att vara medvetna om det. Det är möjligt att du inte märker ens en enda suck, men inom loppet av en timme kan vi sucka upp till 12 gånger. Det är otroligt att din hjärna har räddat ditt liv dessa 12 gånger utan att du varit medveten om det.

Vi ska förklara mer i detalj.

Suckarnas knappar i vår hjärna

Enligt en studie publicerad i tidskriften Nature är det vår hjärna som avgör vilken typ av andning vi behöver i varje ögonblick. Studien konstaterade att det inuti denna “fantastiska dator” finns två grupper av nervceller.

De som utförde studien beslöt att kalla dessa intressanta nervcellsgrupper för “suckarnas knappar”.

Hjärta som lyser

Detta suggestiva namn borgar för vad som faktiskt är en perfekt mekanism. Vi kan beskriva det på följande sätt:

 • Det finns tillfällen då luftsäckarna i lungorna kollapsar.
 • När det händer sjunker lungornas kapacitet så att de inte kan utbyta syre mot koldioxid på ett effektivt sätt.
 • Dessa två grupper av nervceller, som kallas “suckarnas knappar”, uppfattar omedelbart det här problemet och “kommer till undsättning”. Dessa knappar är två små strukturer belägna i hjärnstammen.
 • En efter en ger dessa nervknappar oss order om att sucka. På det sättet kan vi öppna luftsäckarna för att ta in dubbelt så mycket syre i lungorna i ett normalt andetag.
 • Denna mekaniska handling är något vi gör utan att vara medvetna om det. Men som vi sa tidigare gör vi det upp till 12 gånger varje timme. Det är så vi startar om livets cykel.

Emotionella suckar

Vi vet nu att vi suckar för att överleva. Denna livsviktiga biologiska handling definierar och förklarar ofrivilliga suckar.

Det finns också suckar som är kända som emotionella suckar eller frivilliga suckar. Vi kan beskriva dem på följande sätt:

Kvinna med hjärta
 • En suck är en känslomässig katharsis när vi konfronterar en stressig eller frustrerande situation.
 • Många av oss släpper ut en stor suck när saker inte går vår väg. Till exempel när vi försöker oss på något svårt, fysiskt eller psykiskt, och det inte går som vi hoppades, kan vi sucka.
 • På samma sätt är suckar de där “skorstenarna” där sorg och ångest frigörs, den där andan som är kvar av en saknad person.
 • Det är lika märkligt som det är intressant. Karl Teigen är en känd forskare på Universitetet i Oslo och en expert på emotionella suckar.
 • Enligt hans arbete hjälper en suck oss att känna empati för en annan människa. När vi hör en suck från en familjemedlem eller vän tolkar vi gesten som känslomässigt negativ, och vi överväger att ge känslomässigt stöd.

Det är så sant att en känslomässig suck enligt dr. Teigen också svarar på en instinkt att förena oss med vår sociala grupp.

Ta ett djupt andetag, slappna av

Koncentrera dig på “mindfulness” eller utöva yoga; det lär dig olika sorters frivillig och kontrollerad andning för att ge mer konkreta resultat:

 • Det hjälper dig att bli mer närvarande
 • Hjälper dig att bekämpa stress och hålla dig frisk
 • Det hjälper dig att meditera och bli medveten om dig själv och dina behov
Meditation

Vi rekommenderar följande: lär dig att sucka. I varje andetag släpper du ut spänningar och bekymmer, och det förnyar den där “interna livscykeln”.

Ta del av vad du ska göra varje dag i 20 minuter:

 • Välj en fridfull plats där du kan vila mentalt.
 • Sitt med ryggen rak.
 • Skjut bröstet framåt och vila händerna i knät.
 • Andas in djupt genom näsan i 4 sekunder och håll sedan andan i 4 sekunder. Därefter släpper du ut en lång och högljudd suck som varar i 7 sekunder.

När du börjar med denna enkla övning dagligen kommer du märka en skillnad i kropp och sinne.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.