Undertryckta känslor kan få fysiska konsekvenser

Om du upplever smärta på en specifik plats ska du se till att reflektera över dina känslor och ta hand om dem för att lindra ditt fysiska obehag. Detta eftersom psykologiska problem kan visa fysiska symtom.
Undertryckta känslor kan få fysiska konsekvenser

Senaste uppdateringen: 16 oktober, 2023

Alla våra undertryckta känslor samlas på hög och börjar ruttna i våra kroppar, och det kan leda till fysiska sjukdomar. Ja, du läste rätt.

“Vad vi inte kan uttrycka med ord kommer till ytan i form av fysisk smärta.” Kom ihåg denna mening, för den kan hjälpa dig när du behöver prata om dina känslor och tankar.

I den här artikeln kommer vi berätta varför känslor kan göra oss sjuka, och givetvis hur man undviker det.

Känslornas påverkan på kroppen

Kroppen kan skicka oss många signaler, även om vi inte alltid uppmärksammar dem. När undertryckta känslor tillåts ansamlas under längre perioder staplas de ovanpå varandra, vilket kan ge upphov till fysiska sjukdomar.

Rädsla, avund, kritik… vissa förvarar alla dessa känslor i form av emotionellt bagage, som endast får dem att känna sig mentalt och fysiskt sjuka. Sjukdomar är ett budskap våra kroppar skickar oss för att informera om en känslomässig blockering eller att vi måste förändra eller göra oss av med vissa aspekter av våra liv.

När vi tar fel väg, vilket innebär att vi inte säger vad vi tänker eftersom vi inte vill börja ett gräl eller prata om något som bryter banden med någon, kan symptom och smärta börja visa sig. Många sjukdomar beror på att vi håller känslorna inne. Ett eller annat organ såväl som andra delar av kroppen kan drabbas, beroende på känslan som påverkas.

Smärta är en varningssignal, och vi kan inte slå dövörat till. När sådana symptom dyker upp måste vi ta en paus och fastslå vilka negativa tankar eller övertygelser som är så ingjutna i våra liv att de skadar oss.

Vi tror att du också kan vara intresserad av: Vad din kropp försöker säga när du har smärta i magen

En negativ känsla är en sjukdom

Det finns en typ av psykosomatisk koppling eller relation som sammankopplar tankar med ett symptom. Kanske ska du inte gå till läkaren för att undersökas och få en viss behandling ordinerad. Istället kanske det är bättre att ägna sig åt lite introspektion för att förbättra dina tankar, och därmed hur du mår.

Stress kan till exempel orsaka magsår eller hjärtattacker. Vidare kan depression orsaka energibrist och ökad aptit. Att tala i somatiska termer är lätt. Den smärta och de problem som uppkommer som oftast har sina rötter i känslor:

Huvudet

Det är i princip vår kropps centrum. Du kan uppleva huvudvärk för att hastigheten med vilket blodet pulserar ökar som ett resultat av artärernas sammandragning. Det sistnämnda indikerar en oförmåga att kommunicera eller uttrycka grundläggande känslor, såsom kärlek.

Tankspriddhet

Nacken

Den här delen av kroppen sammankopplar sinnet med kroppen. När det är svårt att röra nacken kan det bero på mer än en natts dålig sömn. Det kan faktiskt vara en indikation på att du har en begränsad och stel syn på livet. Tjurskallighet och trångsynthet kan orsaka nacksmärta. För mycket stress kan också göra det.

Vi tror att du också kan vara intresserad av: 5 saker att komma ihåg om smärta i nacken

Ryggen

När du löser ett problem känns det som om en börda har lyfts från dina axlar. Denna börda du bär med dig är relaterad till känslan och upplevelserna du har haft i det förflutna, som du fortfarande inte har förlåtit eller glömt.

Vidare stödjer ryggraden din rygg och låter dig utföra alla dina aktiviteter. Smärta i detta område är en varning om att något inte står rätt till, och att du kanske bör släppa på några av dina undertryckta känslor.

Hjärtat

hjärta och hjärna i balans

Hjärtat associeras med kärlek, men även andra känslor såsom hat. Det är centret för våra känslor. Det är därför hjärtproblem kan orsakas av att fördjupa sig i komplexa eller hopplösa situationer. Kanske har du gått för långt med ett förhållande eller uppmärksammat saker som inte för med sig något gott till ditt liv.

Fötterna

Våra fötter låter oss gå framåt, men de ger även stabilitet. Vidare tillhandahåller de oss med säkerhet. Därför kan fotproblem signalera att du kanske inte känner dig säker, att du inte vet vilken väg du ska ta eller hur du ska tänka på framtiden och dina projekt.

Visste du att allergier kan vara ett tecken på stor rädsla, och att högt blodtryck orsakas av att vara på alerten för länge? Visste du även att urinvägsinfektioner kan vara produkten av negativa känslor om våra personliga förhållanden?

Tips på hur man kanaliserar undertryckta känslor och inte blir sjuk

Kanske trodde du att bara negativa känslor kan göra oss sjuka, men så är inte fallet. För mycket glädje kan faktiskt leda till hyperexcitation, eller överstimulering, vilket kan skada hjärtat.

Några rekommendationer som hjälper dig att kanalisera dina känslor och på så sätt undvika sjukdomar är:

Frigör dig själv från oproportionerliga känslor

Ett bra sätt att börja är att identifiera vilka som är dina mest frekventa och överdrivna känslor. Oavsett om de är positiva eller negativa kan undertryckta känslor få skadliga konsekvenser. Bitterhet och förbittring är exempel på ohälsosamma känslor. Hur bryter vi oss loss från dem? Genom förlåtelse.

Det är en väldigt modig teknik för att bli av med vad som plågar dig. Det hjälper dig även att lämna tunga bördor du burit bakom dig.

Ta avstånd från utlösande situationer

Rädd person

När du upptäcker vilka känslor som sårar dig och anstränger dig för att göra dig av med dem från ditt liv är nästa steg att inte göra återfall. Om du till exempel märker att brist på tolerans är ett stort problem för dig ska du inte närma dig situationer som gör dig intolerant.

Fram tills att du är säker på att du har blivit av med roten till denna känsla ska du hålla dig borta från utlösande situationer.

Träffa familjemedlemmar och vänner

Att ägna tid med de vi älskar är en utmärkt kur för sorg i själen. Kanske är det stunden att berätta för dem vad du känner; allt du hållit inom dig under alla dessa år. Det spelar ingen roll om du tror att det är bäst att inte svärta ner gamla minnen: att förlåta och läka är bra för dig och andra omkring dig.

Var i kontakt med naturen

Att ta en promenad i parken, åka på semester till bergen, utöva yoga eller meditera på stranden, simma i en flod och träna utomhus är utmärkta aktiviteter som låter dig släppa på negativa och ohälsosamma undertryckta känslor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad y Estrés, 7(2–3), 111–121.
  https://doi.org/10.1007/978-0-387-77242-4

 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista Latinoamericana de Psicologia, 38(3), 493–507.
  https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

 • Vecina Jiménez, M. L. (2006). EMOCIONES POSITIVAS. Papeles Del Psicólogo, 27, 9–17. https://doi.org/10.1016/j.eswa.2014.09.043

 • Piqueras Rodriguez, J., Ramos Linares, V., Martínez, A., & Oblitas, L. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma Psicológica, 16(2), 85–112. https://doi.org/10.14349/SUMAPSI2009.136

 • Punset, E., Mora, F., García Navarro, E., López Cassá, É., Pérez González, J. C., Lantieri, L., … Planells, O. (2012). ¿Cómo educar las emociones? La inteligencia emocional en la infancia y la adolescencia. Observatorio de Salud de La Infancia y La Adolescencia, 24–35.
  https://doi.org/10.1080/02109395.2014.922263

 • Vázquez, Hervás, G., Rahona, J., & Gómez, D. (2009). Bienestar psicológico y salud : Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de La Salud, 5, 15–28.

 • Ortega, M. del C. (2010). La educación emocional y sus implicaciones en la salud. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(2), 462–470.
  https://doi.org/10.5944/reop.vol.21.num.2.2010.11559

 • Salleh M. R. (2008). Life event, stress and illness. The Malaysian journal of medical sciences : MJMS, 15(4), 9–18.
 • Uchino BN, Eisenberger NI. Emotions in Social Relationships and Their Implications for Health and Disease: Introduction to the Special Issue of Psychosomatic Medicine. Psychosom Med. 2019 Oct;81(8):676-680. doi: 10.1097/PSY.0000000000000741. PMID: 31599821.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.