Vad din kropp försöker säga när du har smärta i magen

Om du har ont i magen under en längre tid, bör du kontakta sjukvården för att få korrekt diagnos och behandling.
Vad din kropp försöker säga när du har smärta i magen

Senaste uppdateringen: 27 november, 2018

Har du magont? Medicinskt kallas detta epigastrisk smärta. Med andra ord handlar det om kramper ovanför naveln och under bröstet. Men vad är det din kropp försöker säga när du har smärta i magen?

Specialister anser inte detta vara ett allvarligt problem. Dock kontaktar miljontals människor varje år sjukvården med dessa besvär.

Till att börja med bör du lära känna din kropp och de signaler den sänder ut till dig, för det kan finnas många anledningar till magproblem.

Glöm inte att din kropp absorberar allt som finns runt den, både fysiskt och emotionellt.

när din mage gör ont, vad är det din kropp försöker säga till dig?

Smärta i magen kan bland annat bero på…

Matallergier

Matallergier

Vissa livsmedel orsakar ofta problem för dig efter att du ätit dem, ibland omedelbart, ibland efter några timmar. Livsmedel med laktos och gluten är två exempel.

I dessa fall kommer smärtan att sitta i längre varje gång du ätit dessa livsmedel. Du bör identifiera vilken typ av livsmedel detta är så att du kan sluta äta dem eller hitta alternativ.

Stress eller ilska

Hur din kropp reagerar på vissa känslor, som raseri, ilska eller stress, orsakar oundvikligen buksmärtor.

Både nervsystemet och matsmältningssystemet påverkas av dina känslor. Således går din kropp in i ett tillstånd av stress, vilket orsakar diarré och inflammation i tarmarna.

För mycket skräpmat

För mycket skräpmat kan ge magont

För mycket skräpmat (fet mat, läsk, alltför mycket kryddig mat) kan utlösa magont, särskilt på vänster sida.

Smärtan kommer att sitta i tills maten smälts. Om det tar för lång tid kan det orsaka illamående och eventuellt kräkningar.

Dålig matsmältning

I medicinska termer är matsmältningsbesvär känt som dyspepsi. Upplever du smärta i mitten av magen, kan detta vara vad din kropp försöker säga.

Det följs åt av halsbränna och gaser, och uppstår när man äter eller efter att man har ätit.

Uppskattningsvis 5 till 11% av alla människor får matsmältningsbesvär efter att ha druckit för mycket eller ätit för fort eller för mycket.

Menstruation

Lyssna på vad din kropp försöker säga

Premenstruellt syndrom är en grupp fysiska och hormonella symtom som påverkar kvinnans kropp. I allmänhet sitter denna smärta i nedre delen av ryggen, men en stor andel människor känner det också i magen.

Denna smärta kan sitta i fram till slutet av din mens. Därför är det lämpligt att hålla sig aktiv, äta nyttigt och sova tillräckligt.

Maginfektion

Hur vet du om din kropp försöker säga att du har en infektion? Infektioner i bukområdet kan orsakas av parasiter, bakterier eller virus som finns i mat.

Symtomen beror på vilken typ av bakterier det gäller. De kan vara en brännande känsla, smärta, trötthet, brist på aptit och även feber.

Det finns naturliga sätt att motverka tillståndet, men det är viktigt att uppsöka sjukvården om smärtan sitter i.

Förstoppning

Förstoppning kan orsaka magont

En stressig och upptagen livsstil som utsätter din kropp för mycket stress tillsammans med en kost som är fattig på fibrer och vätskor, kan orsaka förstoppning.

Om du tolkar att detta är vad din kropp försöker säga, är svaret att ändra på din livsstil, lugna ner stressen och börja äta mer fiberrika gryn och grönsaker samt dricka minst 2 liter vatten om dagen.

Om problemet inte går över, kan en läkare ordinera laxermedel.

Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD)

Detta tillstånd orsakas av förändringar i magsyrorna – de går i omvänd riktning. När de rör sig upp från magen till matstrupen, orsakar detta en brännande och skarp smärta i magen och halsen.

Hur behandlas det?

I milda fall är en förändring i kosten allt som behövs. Undvik fet mat, choklad, kryddig mat och kaffe. Ät lätta middagar och se till att få i dig mycket fibrer.

Biverkningar av medicinering

Det är mycket viktigt att känna till biverkningarna av de mediciner du tar eftersom många mediciner orsakar buksmärtor.

De kan påverka matstrupen och orsaka inflammation.

Slutsats

Som du ser är det viktigt att vara uppmärksam på de varningstecken som kroppen skickar ut, och lära sig förstå vad den försöker säga. Det finns otaliga anledningar till att du kan ha ont i magen, allt från enkla, tillfälliga problem till allvarliga magsår.

Tänk på! Vissa besvär kan avhjälpas med naturläkemedel eller antibiotika, medan andra kräver kirurgiska ingrepp. Om du känner en ovanlig, obekant smärta, vänta inte. Uppsök en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hausdorf, K. (1995). ALLTAGLICHES PRAXISSYMPTOM: MAGENBESCHWERDEN. Munchener Medizinische Wochenschrift. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1037/14194-002
  • Schulz, M., Helmstadter, A., & Braun, R. (1994). Consultation of stomach complaints | DAS BERATUNGSGESPRACH AM BEISPIEL: MAGENBESCHWERDEN. PZ Prisma. https://doi.org/10.1038/ng830

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.