Bittra personer förlåter & glömmer aldrig

Problemet med bittra personer är att de sällan inser att de är på det sättet. Men när de gör det kan de korrigera sitt beteende och ändra sitt sätt att vara.
Bittra personer förlåter & glömmer aldrig

Senaste uppdateringen: 18 november, 2018

Förbittring kan verkligen förstöra ens mentala hälsa, för bittra personer kan inte glömma eller förlåta de som sårat dem.

Oavsett om det var något någon sa eller gjorde som sårade dem kan bittra personer aldrig riktigt finna lycka så länge de går genom livet med vendettor i sinnet. De har inte resurserna för att förlåta, och det leder till en djup bitterhet inom dem.

Förbittring skiljer sig från hämnd

Vissa tror att förbittring och hämnd går hand i hand, men de är två väldigt olika saker. Förbittring är en känsla av att ha sårats som får en att vilja att den andra ska betala för vad personen har gjort.

Brinnande arm

Hämnd är å andra sidan när man beter sig hotfullt mot den andra personen och gör allt man kan för att göra dennes liv till ett helvete.

Även om förbittring och hämnd ofta dyker upp tillsammans är bittra personer normalt sett passiva och skulle aldrig agera ut sina önskningar. Det skiljer sig väldigt mycket från de som verkligen är hämndlystna.

Bittra personer undertrycker sitt hat och sin vrede. De kanske önskar olycka på den andra personen, men de agerar sällan ut dessa tankar. De hänger sig till att kritisera, döma, se ner på andra och att sprida sin giftiga attityd.

Bittra personers karaktärsdrag

Nu när du vet lite mer om förbittring kanske du ställer dig själv frågan hur man känner igen en bitter person och vilka karaktärsdrag man ska hålla utkik efter?

Låt oss ta en titt på några av dem:

Moln i ätpinnar

Bittra personer varken glömmer eller förlåter

Vissa förlåter, men glömmer aldrig. Bittra personer ljuger för sig själva och säger att de har förlåtit någon, men inombords har de fortfarande negativa känslor mot den andra personen.

De lär sig inte från det förflutna

De sitter alltid fast i det förflutna. De verkar aldrig kunna lära sig från sina negativa upplevelser.

De kan aldrig ha fel

De som håller fast vid bittra känslor tror att de är perfekta och aldrig begår misstag. Det gör dem väldigt stela med personer som agerar annorlunda än de skulle vilja.

De är lättstötta

Det kan vara svårt att hantera bittra personer eftersom allt du säger eller gör kan stöta dem på något vis.

De tror att de är bättre än andra

De sår någon har åsamkat dem leder till att de antar offerrollen, vilket hindrar dem från att se hur fel de tänker. Deras uppfattning av verkligheten är ofta fel.

Livet är en såpopera

Livet för en hätsk eller bitter person kretsar kring dennes osäkerheter och oförmåga att komma över det förflutna. Det är som en såpopera där de alltid är offret.

Låter det bekant? Känner du igen några av dessa drag i dig själv? Förbittring kan, precis som alla känslor, övervinnas. Du måste bara vara medveten om vad som händer.

Alla har förmågan att ändras

Om du känner igen många av de drag som nämns ovan är det viktigt att lyssna på andra i ditt liv. Försök att hålla ett öppet sinne om allt de berättar för dig.

Kvinna och pappersflygplan

Att tala med andra och dela synsätt hjälper dig att inse när du kanske har fel, och hjälper dig att förstå varför du har denna bitterhet inom dig samt vad du kan göra för att bli av med den. Det kan vara svårt. Bittra personer nekar ofta till att de är på det sättet, i en felaktig tro att de är förlåtande människor.

Därför måste man veta hur man accepterar ärlig självkritik och inse att man inte kommer att gilla allt som kommer ur våra närståendes munnar.

Om du känner någon eller är en person som tenderar att ha bitterhet inom sig ska du komma ihåg att alla har förmågan att ändras. Så tro inte att en bitter person alltid kommer att vara så. Om de blir medvetna om det kan de ta steg mot att bättra sig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.