Låt inte din känslomässiga smärta såra närstående

Det kan vara svårt att tro på nu, men tid är allt du behöver för att läka dina sår. Ge dig själv vad du behöver, och samtidigt ska du se till att inte låta din smärta såra andra.

Din känslomässiga smärta är en djupt privat fråga som gradvis måste läkas för att du ska kunna återfå balans och den inre frid som låter dig tackla varje dag med styrka och optimism.

Det må vara sant att vi alla går igenom tider av personliga svårigheter, men sök aldrig efter någon att skylla på. Såra inte andra och försök att inte projicera din smärta på andra.

Ibland kan folk dock inte hjälpa det. Det finns stadier av depression där pessimismen blir till vrede och apati, till den punkt när man skuldbelägger andra för sina egna problem och tillstånd.

Vad man behöver mest är stöd, hjälp och framförallt förståelsen att vi är våra egna känslomässiga arkitekter. Konfrontera ditt mörker utan att såra andra och ta kontroll över dina känslor för att återfå ditt lugn.

Vi vill bjuda in dig att reflektera över detta ämne idag.

Din känslomässiga smärta – en mur att bryta ner

Kanske har du hört något i linje med: ”Det enda som kan göra en bitter person ännu bittrare är att inte kunna sprida sin bitterhet till andra.”

Vi vet alla hur det är att spendera tid med någon som inte kan stoppa sig själv från att vädra all sin negativitet och känslomässiga smärta. Men det som är uppenbart är att personen lider.

Din smärta är lika giltig som någon annans. Vid något tillfälle har vi alla släppt ut ett moln av mörker runt oss själva och de nära oss i tider av personliga svårigheter.

Du bör läsa: Kronisk depression: Dystymi

Murarna runt din smärta

Känslomässig intelligens är viktigt i dessa situationer. Vi faller alla till marken, vi upplever alla besvikelser och svek. När någon sårar oss känner vi mest av allt vrede.

 • Denna vrede kanaliseras långsamt till sorg och känslomässig utmattning, och de som drabbas letar alltid efter någon annan att lägga skulden på.
 • Alla ställs inför situationer som dessa. Vissa är skickligare på att hantera smärtan medan andra har det svårare.
 • Folk sätter upp murar för att skydda sig själva och ibland till och med för att attackera andra.

Du bör läsa: Att lära sig att vara självisk

Gråtande-kvinna

Att känna igen känslor för att bättre kontrollera dem

Konsten att vara bitter är relativt vanlig idag. Vi slutar att prioritera vår känslomässiga frihet, objektivitet och omvårdnad av oss själva.

 • Känslomässig frihet är förmågan att uttrycka känslor i ord, prata om vad som stör oss och vad som gör ont. Genom att gömma dessa negativa känslor blir vi en tickande bomb som bara väntar på att explodera.
 • Objektivitet är förmågan att släppa hat, bitterhet och andra negativa känslor som tar oss som fångar och till och med åsamkar oss ännu mer skada.
 • Vi vet alla att vår känslomässiga smärta ibland antar konkret form, men för att vara fria måste vi förlåta och gå vidare.
 • Att ta hand om sig själv är inte själviskhet. Tvärtom är det en ädel konst som fostrar en god, intern dialog som låter oss lyssna på våra behov och identifiera rädslor, oläkta sår och orosmoln.
 • När vi tar bra hand om oss själva stärker det vår självkänsla, och detta inre välmående projiceras på alla omkring oss.

Tiden läker alla sår

Håll aldrig fast vid din smärta eller hat. Det är inte värt det, för om negativa känslor inte läker kan de faktiskt göra dig sjuk.

 • Att hålla kvar vid förbittring slutar aldrig i något bra för någon. Så när du går igenom en svår tid ska du vara extra medveten om orden och gesterna du använder med de omkring dig. Ibland kan du, utan att inse det, stöta bort dem.
 • Å andra sidan måste de nära sig även stödja dig och vara intuitiva såväl som empatiska mot din egen verklighet.
 • Du måste kunna acceptera deras hjälp och se dem som en källa till styrka och förståelse.

Läs även: Att vara dig själv och att vara lycklig

Blomma

Tiden läker, men du kommer inte att glömma. Såren kommer att finnas kvar i minnet, men du kan då tänka på dem utan den känslomässiga smärta som en gång associerades med dem.

Spara

MER FÖR DIG