Goda människor gråter ibland i mörkret

Även om de kan verka starka och som att de kan lösa både sina egna och andra problem har även goda människor en gräns och behöver också andras hjälp.
Goda människor gråter ibland i mörkret

Senaste uppdateringen: 30 december, 2018

Goda människor bär på många svek i sina hjärtan, och även om de kan verka starka med sitt vänliga leende, bär de ofta en dubbel rustning där de gömmer sig för att gråta och få ur sig all bitterhet.

Inte ens goda människor är lyckliga precis hela tiden, men de har en vital kraft som lär dem att vara modiga och bemöta svårigheter, samtidigt som de blickar mot framtiden och gör allt de kan för de omkring dem.

Det är viktigt för alla att ha sitt eget utrymme där man kan prioritera sig själv, för att goda människor lever ofta för att ge allt åt andra och ibland händer kan det få dem att känna sig tomma inombords.

Vi bjuder in dig att reflektera över det.

Goda människor har en slags “andra hud” som gör dem speciella

De med ett nobelt hjärta har en bröstplåt som de visar upp för världen med styrka. Det är dock inte mer än en skyddande rustning, för i sitt inre har de ett hjärta som är väldigt känsligt för världens smärtor. De kanske tänker att de har kraften att lösa allt och att de kan hjälpa alla som behöver det. Men tänk på att den som bara lever för att trösta andra själv drunknar i sina egna sorger.

Det är därför viktigt att ta följande aspekter i beaktande:

Goda människor har väldigt känsliga personligheter

Det är säkert många som frågar sig om de är “goda människor”. Alla har klart för sig vad som är gott – de flesta av oss gör det bästa vi kan för de runt omkring oss för att vi alla ska leva i harmoni.

Så vad menar vi med “goda människor”?

 • Vi menar den typ av människa som prioriterar andras behov mer än sina egna.
 • Goda människor känner verkligen lidandet hos andra. De är empatiska och känsliga för andras smärta.
 • Genom att närma sig andra för mycket uppstår också situationer där de blir svikna och de har inte lätt för att hantera denna känslomässiga smärta.
 • De återhämtar sig inte speciellt snabbt. Ett ont ord, en förolämpning, en egoistisk handling som lämnar hål i dem och även om de döljer det på ytan såras de inombords.
Goda människor har känsliga personligheter

De vill inte visa sina sår, prata om sina problem eller visa sig sårbara

Det är en mycket vanlig egenskap hos de med ett nobelt hjärta. Den “andra huden” vi nämnde tidigare fungerar till en början som ett skydd under vilken de kan gömma sin smärta.

 • Det finns de som tycker om att visa upp att de blivit svikna och att de har sårats för hela världen, men de noblaste människorna undviker det och döljer det till och med väldigt bra.
 • Problemet ligger i att de samlar på sig för många svek och problem de inte reder ut. All denna emotionella smärta lämnar hål och kan bli något ohållbart.
 • Utöver det fortsätter de låtsas som om allt är bra och fortsätter att säga det även om det gör ont i själen, även när de känner för att fly undan och vara ifred.

Det är inte så det ska vara.

Hur man hanterar den emotionella smärta man samlar på sig i mörkret

Tänk på att varje svek och varje förolämpning lämnar ett märke i ditt inre. Tänk också på att om du vänjer dig vid att förlåta för mycket får du andra att tro att det är okej att såra dig.

Det ska du inte tillåta. Goda människor är inte änglar som bara finns där för att uppfylla önskningar, att fylla tomrum och ta hand om problem. De är av kött och blod och har ett ännu känsligare hjärta än de flesta.

Kvinna med blommor

Därför är det viktigt att du använder dig av följande strategier:

Dags att avlasta dig emotionellt

Om du inte mår bra kan du inte göra ditt bästa för de omkring dig. Sakta men säkert fastnar du i en ond cirkel där frustrationen hindrar din personliga utveckling.

 • Ge dig själv tid att ta hand om dig själv. Du har rätt att säga “NEJ“, för även du har behov och det innebär inte att du är en dålig människa.
 • Träna på att avlasta dig emotionellt genom att kanalisera många av dessa känslor inom dig. Gråt om du behöver, skriv, gå ut på promenad och prata med andra som kan förstå och hjälpa dig.
 • Även du behöver hjälp från andra. Du är ingen superhjälte: du är en människa med ett känsligt hjärta som också behöver omtanke.

Ge din energi och dina känslor till den som verkligen förtjänar det

Oavsett om du gillar det eller inte kommer det en tid då du måste vara selektiv. Det finns den som gör allt för någon annan och inte får något tillbaka.

 • Investera inte tid, kraft och känslor i någon som skadar dig, för det slutar ofta i att du blir illa behandlad och sårad.

Du är inte en egoist för att du tänker på dig själv. Det handlar bara om att finna en balans som vi alla vinner på.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.