Bli mer bestämd - lär dig att säga "nog!"

Höjer du din röst när du har fått nog? Det kräver mod, men det går!
Bli mer bestämd - lär dig att säga "nog!"

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2019

När var senaste gången du höjde rösten för att säga “nog”? Det är inte lätt att göra. Det kräver stort mod och öppnar dörrar till känslomässig frihet, men det är inte lätt att bli mer bestämd.

Tvärtemot vad många kanske tror förändras folk med tiden. Förändringar i personligheter, värderingar och attityder gör att vi kan bättre anpassa oss till livets svårigheter. Istället för att vara rädd för förändringar borde vi se på det som ytterligare ett tillfälle att hitta lycka, inre frid och välmående. Vi vill bjuda in dig att reflektera över det idag.

Att lära sig säga “nog!” – en frihetshandling

Om vi stannar upp ett ögonblick och tänker på alla “ja” vi har sagt under dagen kontra alla “nej” skulle vi inse att vi säger ja mycket mer än vi säger nej, och det kan skada vår uppriktighet.

Våra upplevelser när vi växte upp var fokuserade på att vara artiga, säga ja till förfrågningar, säga tack och att vara omtänksam i varje situation. Det må vara nobla sätt att agera som berikar oss som människor, men vi måste även lära våra barn att bli mer bestämd. Vi ska förklara.

Kvinna-och-fjärilar

Varför det är viktigt att bli mer bestämd

Att bli mer bestämd är framförallt hur vi försvarar våra rättigheter, åsikter och behov på ett respektfullt sätt, samtidigt som vi har den andra personen i tankarna.

  • Men det är inte en lätt uppgift. För att bli mer bestämda måste vi först definiera våra gränser och skydda vårt självförtroende.
  • När vi är medvetna om våra personliga gränser kan vi bättre försvara dem.
  • Det handlar om att respektera och bli respekterad. Att veta hur man lyssnar. Men även att använda våra röster för att tydligt förklara våra behov, preferenser och vad som sårar oss.
  • Var inte rädd för att använda det personliga pronomenet “jag” (“Jag vill inte höra dig prata om mig på det sättet”, “Jag orkar inte med den här situationen längre”, “Jag känner mig inte uppskattad och det är som om du inte respekterar mig”).

Troliga konsekvenser av att säga nog

Alla förändringar kommer med rädsla och osäkerhet från att fantisera om möjliga konsekvenser när man säger nog.

  • En familjesituation är lite mer komplex eftersom de kan stöta bort oss om de reagerar negativt.
  • En outhärdlig situation på jobbet kan betyda att vi förlorar våra jobb.
  • Som reaktion på våra barns dåliga beteende kan leda till att de säger saker som, “Jag älskar inte dig”.
  • Vi är alla rädda för konsekvenser, men istället för att förutse och vara rädd för dem måste vi sluta tänka på vad som kan hända och hur vi kommer att reagera när vi ställs inför en potentiellt negativ situation.
  • Det är ofta farligare att stanna i en dålig situation än att göra något åt den och säga “nog”. Ibland kan det, tro det eller ej, öppna upp nya vägar som lämnar dig i bättre skick än du någonsin kunnat tro.
Person som drar upp en gardin

Behovet att hålla kontakten med våra värderingar

Vår känslomässiga integritet är direkt kopplad till att vi agerar i enlighet med våra egna värderingssystem och övertygelser. Om vi blir vana vid att alltid ge med oss. Om vi endast lever våra liv för att vara andra till lags, kommer det att komma en dag när vi inte längre känner igen oss själva i spegeln.

  • Det är inget sätt att leva. Vi vet givetvis att det är praktiskt taget omöjligt att få allt vi vill ha. Och det är heller inte alltid lämpligt att säga vad vi känner eller tänker.
  • Vi måste vara konsekventa, principfasta och respektfulla mot oss själva och andra.
  • För att samexistera måste vi vara medvetna om andras behov samtidigt som vi lyssnar på våra egna hjärtan.
  • Vårt inre pris är inte förhandlingsbart, och det gäller även vår värdighet. Om vi låter oss själva ta en passiv roll i våra liv och låter andra kliva över oss förlorar vi vår självkänsla, vilket allvarligt skadar vår självbild.

Stå fast i dina värderingar. Lyssna på din inre röst och var inte rädd för att säga “nog” när det behövs. Människor förändras, men inte över en natt. Det är en gradvis process som består av många små steg framåt, mot tillväxt och mognad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gumbus, A. (2010). Giving voice to values: how to speak your mind when you know what’s right. Organization Management Journal. https://doi.org/10.1057/omj.2010.42

  • McFarland, S. S. (2003). Speak your mind. Macworld.

  • McFarlin, D. B., & Sweeney, P. D. (1996). Does Having a Say Matter Only if You Get Your Way? Instrumental and Value-Expressive Effects of Employee Voice. Basic & Applied Social Psychology. https://doi.org/10.1207/s15324834basp1803_3


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.