Hur påverkar våra känslor smärta i ryggen?

Det är mycket viktigt att du tänker på din hållning och att du inte överbelastar kroppen, annars kan du utöver ryggont få problem med magsyra.
Hur påverkar våra känslor smärta i ryggen?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Som du vet kan slitage i ben och leder samt dålig hållning under en längre tid orsaka smärta i ryggen. Men tänk på att känslor också har en effekt på kroppen. Stress, huvudbry och ångest under en längre tid kan också leda till ryggsmärta.

Den 16 oktober varje år firas ryggradens dag världen över, något som ofta används för att publicera nya tidskrifter om ämnet.

Visste du att negativa känslor , stress och spänningar har en direkt påverkan på smärta i ryggen? I den här artikeln kommer vi att prata om detta.

Känslor orsakar ryggsmärta

Om du går igenom längre perioder av stress och undertryckta rädslor kan din ångest orsaka smärta, som exempelvis att du får ont i magen.

Du kanske frågar dig varför det är så och hur det kan leda till ryggsmärta?

Ryggen är egentligen kroppens viktigaste del, en grundsten som ger motståndskraft, men ibland lägger vi för tunga bördor på den.

Negativa känslor leder till metaboliska förändringar. De ändrar hormonbalansen och hur dina neurotransmittorer fungerar, höjer kolesterolet i blodet och ökar hjärtrytmen… De påverkar även flera organ på olika sätt. Allt detta skapar muskelspänningar och ändrar balansen i kroppen, nerverna och lederna.

Ryggen påverkas såklart precis lika mycket av dessa faktorer och därför blir den emotionella smärtan också till smärta i ryggen.

Vi går nu vidare in på de problem och den påverkan som det kan ha på ryggen.

Smärta i nacken

Ryggsmärta kan gå upp i nacken

Ryggsmärta uppkommer inte bara vid själva ländryggen utan kan även visa sig i kotorna vid nackområdet.

 • Området sträcker mellan kota C1 och C7, och har fått namnet Atlas eftersom dessa håller upp huvudet.
 • För att området ska må bra måste dina rörelser ha harmoni, då området behöver flexibla muskler för att inte känna smärta.
 • Området drabbas ofta av arbetsstress och mår dåligt när du oroar dig över något.
 • För att du inte ska få ont i detta område bör du börja dagen så lugnt du kan.

Det är bra om du mjukt och harmoniskt rör på området på morgonen genom att röra huvudet i cirklar, och sedan även rör på axlarna.

Läs: Hur man kan förebygga skelettproblem

Smärta i övre delen av ryggen

Denna del går mellan kotorna D1 och D12, och är en stor del av ryggen. Regionen är mycket nära kopplad till känslor. På vilket sätt? Du känner kanske igen dig i någon av dessa:

 • En nedstämd person har ofta en lutande hållning.
 • Begränsad fysisk aktivitet när man ofta sitter ner, med en hals som lutar ner mot diafragman, ger inte den rörlighet man borde ha.
 • Allt tynger, det blir svårare att andas och blodcirkulationen är heller inte så bra. Man har ofta ont i huvudet, magen eller bröstet.

Felaktig hållning påverkar den övre delen av ryggen och därför är det viktigt att man rör på kroppen genom att gå ut och få lite frisk luft. Du mår också bättre i ryggen om du får ordning på negativa känslor.

Smärta i nedre delen av ryggen

rygg

Den nedre delen av ryggen går mellan kotorna L1 och L5, och är en del av ryggen som ofta blir inflammerad. Det kan även påverka exempelvis njurarna.

 • Denna kroppsdel är kopplad till utmattning och dålig hållning, och påverkas av känslor relaterade till rädsla, ångest och depression.
 • Smärta i den nedre delen av ryggen drabbar ofta människor som bryr sig mycket om andra men inte tänker tillräckligt på sig själva.

Det kan kännas som om ryggen har kluvits på mitten. Det är ett besvär man måste ta itu med för att inte få permanenta problem. Försök att gå till en specialist.

Så nu vet du att emotionell balans i livet är precis lika viktigt för välmåendet som för ryggen. Glöm inte att varje dag göra enkla övningar, och om du har problem bör du uppsöka en specialist. Det är viktigt att du tar hand om dig för att kunna njuta av livet till fullo.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lumley MA, Cohen JL, Borszcz GS, et al. Pain and emotion: a biopsychosocial review of recent research. J Clin Psychol. 2011;67(9):942–968. doi:10.1002/jclp.20816
 • Bushnell, M. C., Čeko, M., & Low, L. A. (2013, July). Cognitive and emotional control of pain and its disruption in chronic pain. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn3516
 • Esteves, J. E., Wheatley, L., Mayall, C., & Abbey, H. (2013). Emotional processing and its relationship to chronic low back pain: Results from a case-control study. Manual Therapy18(6), 541–546. https://doi.org/10.1016/j.math.2013.05.008

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.