Tiden klarar inte av att läka alla sår

Varken tid eller hjärnans egna processer kan läka sår till 100%. Det viktiga är att acceptera vad som har hänt och fortsätta framåt.
Tiden klarar inte av att läka alla sår

Senaste uppdateringen: 04 december, 2018

Tiden kan ibland läka sår genom att hjälpa dig lägga smärtan åt sidan och se saker på ett mer relativt sätt. Men kom ihåg att ingen av dina traumatiska erfarenheter kommer att försvinna för alltid. Du kommer helt enkelt bara komma ihåg dem med mindre lidande än tidigare.

Du kanske är van vid att höra frasen ”tiden läker alla sår”. Detta är terapeutiskt och menar att hjälpa dig att ta lärdom av de negativa sakerna du har varit med om.

Men det är viktigt att förtydliga några saker. Din hjärna glömmer aldrig och det är inte alla smärtsamma erfarenheter som blir lärdomar du kan dra nytta av. Tiden läker inte alltid alla sår.

Faktum är att istället för att lära dig saker kan förluster och andra smärtsamma erfarenheter tvinga dig till att acceptera vissa saker – och det utan någon bedövning.

Du har inget annat val än att acceptera att ”ingenting varar för alltid.” Vad du tror är självklart idag kan imorgon vara ett val som är svårt och osäkert.

Vi bjuder in dig till att fundera över dessa frågor.

De sår som livet har gett dig

Att förlora någon du älskar, att få ett emotionellt sammanbrott, avsluta en vänskap, bli förrådd, misslyckas med något… det är sådant som händer i livet.

Du kanske ofta läser eller hör fraser som denna: ”För att kunna förstå livet måste du lida.” Det behöver inte vara sant. Sådana lärdomar kommer till en på många olika sätt. Även lyckliga stunder kan vara väldigt bra lärdomar som bjuder in dig till att utvecklas.

Traumatiska tillställningar och sår kan även ”ta dig till fånga.” Då kan du inte undgå att utvecklas eftersom du känner så mycket smärta. Vad kan du göra i dessa fall? Vilka strategier bör du följa när ditt lidande tar över?

Tiden läker inte alla sår

Lär dig att leva med tomheten

Det finns ingen magisk formel för hur du tar dig igenom livets vägkorsningar. Det finns inget piller som läker sår eller tar bort smärtan och ingen tidsmaskin som låter dig gå tillbaka i tiden för att undvika dessa saker.

  • Sår, vare sig du gillar det eller inte, kommer alltid att finnas kvar. Tid är inte någon perfekt arkitekt som kan få dem att försvinna. Men den kan hjälpa dig att läka och att inte ha lika ont som under första tiden. Du lär dig att leva med din sorg.
  • Många har lärt sig att leva med tomhet: avsaknaden av någon älskad, ärret från ett dåligt beslut, en förlorad kärlek.
  • Vad som är väsentligt i dessa fall är att du inte låter ditt lidande hålla dig fången. Du kan inte ge upp. Säg inte saker som ”Efter det här är livet inte längre värt att leva” eller ”Jag kommer aldrig bli lycklig igen.”

Nyckeln ligger i att jobba på att acceptera. Det som har hänt har verkligen hänt, verkligheten är som den är. Ditt enda val är att acceptera det och den du är i din nya situation.

Egenkärlek

Livet knuffar dig framåt då och då på vågor som kan vara kalla och känslolösa. Hur kunde livet rycka ifrån dig den person du älskade mest av alla? Varför händer detta dig som är en sådan bra person som alltid strävar efter det bästa för alla?

Ibland när du bli besatt av att hitta meningen med det som inte har någon, skapar du nya sår istället för att läka dem. Gör inte det!

Glöm inte att älska dig själv

 

När du går igenom något smärtsamt är det lätt att glömma att ta hand om dig själv och älska dig själv.

När man ställs inför smärtsamma nederlag finns det inget som är lika läkande som att återförenas med sig själv, se på fakta och komma ihåg att man förtjänar att vara lycklig igen.

  • Om du har förlorat någon, kom ihåg att fortsätta le för denna person som alltid kommer att fortsätta leva i ditt hjärta och i ditt minne.
  • Om någon har skadat dig, mata inte din smärta för du gör då bara skadan värre. Acceptera vad som är och bryt dig sedan fri och låt det vara. Skaka av dig dina skuggor och res dig igen.

En skadad själ kan aldrig läkas helt. Dina sår kommer att för alltid finnas kvar, men ditt hjärta kommer att fortsätta slå.

Låt dig själv vara lycklig igen. Omfamna det liv du förtjänar.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.