Tiden läker inte alltid alla sår

Varken tid eller hjärnans egna processer kan läka sår 100% av tiden. Det viktiga är att acceptera vad som har hänt och fortsätta framåt.

Tiden kan ibland bota och läka sår genom att hjälpa dig lägga smärtan åt sidan och se saker på ett mer relativt sätt. Men kom ihåg att ingen av dina traumatiska erfarenheter kommer att försvinna för alltid – du kan helt enkelt bara komma ihåg dem med mindre lidande än tidigare.

Du kanske är van vid att höra frasen ”tiden läker alla sår” och det är terapeutiskt i och med att det hjälper dig att ta lärdom av de negativa sakerna du har varit med om.

Men det är viktigt att förtydliga några saker. Din hjärna glömmer aldrig och det är inte alla smärtsamma erfarenheter som blir lärdomar du kan dra nytta av. Tiden läker inte alltid alla sår.

Faktum är att istället för att lära dig saker kan förluster och andra smärtsamma erfarenheter tvinga dig till att acceptera vissa saker – och det utan någon bedövning.

Du har inget annat val än att acceptera att ”ingenting varar för alltid.” Vad du tror är självklart idag kan imorgon vara ett val som är svårt och osäkert.

Vi bjuder in dig till att fundera över dessa frågor.

Såren som livet har gett dig

Att förlora någon du älskar, att ha ett emotionellt sammanbrott, att avsluta en vänskap, att bli förrådd, att misslyckas med något du ville lyckas med… det är sådant som händer i livet.

Du kanske ofta läser eller hör fraser som denna: ”För att kunna förstå livet måste du lida.” Det måste inte vara sant. Sådana lärdomar händer på många olika sätt och lyckliga stunder kan också vara väldigt bra lärdomar som bjuder in dig till att utvecklas.

Traumatiska tillställningar och sår kan även ”ta dig till fånga.” Då kan du inte låta bli att utvecklas eftersom du känner så mycket smärta. Vad kan du göra i dessa fall? Vilka strategier bör du följa när ditt lidande tar över?
2-smärtsamt-hjärta

Lär dig att leva med tomheten

Det finns ingen magisk formel för hur du tar dig igenom livets vägkorsningar. Det finns inget piller som läker sår eller tar bort smärtan och ingen tidsmaskin som låter dig gå tillbaka i tiden för att undvika dessa saker.

  • Sår, vare sig du gillar det eller inte, kommer alltid att finnas. Tid är inte den perfekta arkitekten som kan få dem att försvinna men den kan hjälpa dig att läka och inte ha lika ont som under dag ett. Du lär dig att leva med din sorg.
  • Många har lärt sig att leva med tomhet: avsaknaden av någon älskad, ärret från ett dåligt beslut, en förlorad kärlek.
  • Vad som är väsentligt i dessa fall är att du inte låter ditt lidande hålla dig fången. Du kan inte ge upp. Säg inte saker som ”Efter det här är livet inte längre värt att leva” eller ”Jag kommer aldrig bli lycklig igen.”

Nyckeln ligger i att jobba på att acceptera. Det som har hänt har verkligen hänt, verkligheten är som den är och ditt enda val är att acceptera det och den du är i din nya situation.

Egenkärlek

Livet knuffar dig framåt då och då på vågor som kan vara kalla och känslolösa. Hur kunde livet rycka ifrån dig den person du älskade mest av alla? Varför skulle det hända dig när du är en bra person som alltid strävar efter det bästa för alla?

Ibland när du bli besatt av att hitta meningen med det som inte har någon föder du nya sår istället för att läka dem. Gör inte det!

3-hav-i-hennes-hår

 

När du går igenom något smärtsamt är det lätt att glömma att ta hand om dig själv och älska dig själv.

När man ställs inför smärtsamma nederlag finns det inget som är lika läkande som att återförenas med sig själv, se på fakta och komma ihåg att man förtjänar att vara lycklig igen.

  • Om du har förlorat någon, kom ihåg att fortsätta le för den personen som alltid kommer att fortsätta leva i ditt hjärta och i ditt minne.
  • Om någon har skadat dig, mata inte din smärta för du gör då bara skadan värre. Acceptera vad som är och bryt dig sedan fri och låt det vara. Skaka av dig dina skuggor och res dig igen.

En skakad själ kan aldrig läkas helt. Dina sår kommer att för alltid finnas kvar, men ditt hjärta kommer att fortsätta slå.

Låt dig själv vara lycklig igen. Omfamna det liv du förtjänar.

Spara

MER FÖR DIG