Sluta ödsla tid på personer som sårar dig

Du är inte självisk som sätter dig själv först och söker din egen lycka och välgång – framförallt inte om du gör det för att komma bort från personer som sårar dig.

Det och de personer som sårar dig kan förändra dig, leda bort dig från ditt sanna jag: en stark, modig och fri individ som förtjänar att vara lycklig.

Självklart vet vi alla att det inte är lätt att fly eller bryta oss bort från något känslomässigt sårande över en natt.

Oftast när vi tänker på att fly från något är det ett fysisk hot – en kniv eller en mörk, övergiven gränd… din hjärna är inställd på att känna igen dessa hot och utlösa ett svar: kamp eller flykt.

Men om det finns något vi kan vara överens om är det att allt som är skadligt inte är så lätt att känna igen, och det kan vara ännu svårare att övertyga dig själv om att du måste fly från dem.

Människor är sociala varelser som etablerar vänskaper, förhållanden, partnerskap och andra band med personer som ibland kan åsamka dem skada.

Vad bör du göra i dessa situationer, när den som ”sårar dig” är en familjemedlem eller partner?

Personer som sårar dig förtjänar dig inte

Personer-som-sårar-dig

”En person som sårar dig förtjänar dig inte”. Visst är dessa ord enkla att säga. Du vet djupt inne i hjärtat och själen att den som skadar ditt självförtroende och inte respekterar dig heller inte älskar dig… men hur tvingar man sig själv att erkänna det? Och hur bör man svara?

Vi rekommenderar att läsa: 7 tecken på känslomässig berusning

De som sårar andra bryr sig inte om sig själva

När vi pratar om människor som sårar andra är det första du förmodligen tänker på fysiskt våld.

Och ja, det är en tråkig verklighet att våld består över kultur- och klasslinjer. Men det finns en annan typ av underförstått, indirekt och tyst våld som är precis lika skadligt.

 • Det finns personer där ute som är inkapabla att känna empati eller etablera förhållanden baserade på ömsesidig respekt.
 • De i förhållanden som alltid sätter sina egna behov framför sin partners är också väldigt destruktiva.
 • Själviskhet och att inte veta hur man skapar ett band genom förståelse, tillit och respekt är utan tvivel karaktärsdrag som kan göra stor skada från dag ett.

Ord kan vara skadliga

Ibland handlar det inte ens om vad de säger till dig, utan hur de säger det. Att använda en nedsättande ton, en höjd röst och att vara sarkastisk är alla en skymf mot ditt självförtroende.

 • Att uppfostras med dålig kommunikation eller i ett järngrepp kan också göra skada eftersom det underminerar ett barns självförtroende och känsla av säkerhet.
 • Sättet en person agerar i ett förhållande, deras röstton och sättet de presenterar sin sida kan säga mycket om dem.

Se även: 6 typer av giftiga förhållanden du bör undvika

Skydda-dig-själv

Lär dig att försvara dig mot det som skadar dig och de som sårar dig

Det verkligen problemet, som vi pratade om tidigare, är att personer ofta reagerar på fysiska hot istället för sociala och känslomässiga, som hotar deras självförtroende.

En person med kraften att orsaka mer skada än någon annan är en familjemedlem eller någon i din närmsta vänskapskrets. Vad kan du göra om en förälder, partner eller bästa vän inte respekterar eller utpressar dig med känslor?

 • Var inte rädd för att sätta gränser och säga ”NEJ” till saker du inte gillar eller som åsamkar dig smärta.
 • Att säga ”nej” är inte en självisk handling; det är hur du respektfullt definierar din personlighet. Det är hur man informerar människor omkring sig att du förtjänar att övervägas och att vissa saker är skadliga.
 • Det är viktigt att personen ifråga svarar när du gjort denna förklaring. Om du inser att inget har förändrats och att de fortsätter att agera på samma sätt är det dags att ta ett beslut: en person som sårar dig med flit förtjänar dig inte.
 • Förstå att det är omöjligt att göra alla nöjda. Att försöka göra alla personer i ditt liv glada hela tiden är ett omöjligt mål som bara kommer göra dig olycklig.
 • I livet måste du kunna sätta gränser och den första prioriteringen bör vara du. Om du älskar och respekterar dig själv låter du inte andra såra dig.
 • De viktigaste förhållandena du måste vårda är de som låter dig vara dig själv och som visar dig respekt, kärlek och förståelse.
Kvinna-med-blomma

Och personer som inte respekterar dig? Det enda de förtjänar är din avlägsenhet, så att du kan etablera en bättre känslomässig balans och skydda dig själv. Håll dig borta från dem eller begränsa er kontakt så mycket som möjligt, och kom ihåg att du inte är en dålig person för att du sätter dessa gränser.

Du är ansvarig, modig och berättigad att söka din egen lycka precis som alla andra i världen. Ödsla inte tid på personer som sårar dig eller som inte respekterar dina värderingar och din integritet.

De är inte värda det.

MER FÖR DIG