Sluta ödsla tid på personer som sårar dig

Du är inte självisk som sätter dig själv först och söker din egen lycka och välgång – framförallt inte om du gör det för att komma bort från personer som sårar dig.
Sluta ödsla tid på personer som sårar dig

Senaste uppdateringen: 30 december, 2018

Saker och de personer som sårar dig kan förändra dig, leda bort dig från ditt sanna jag. Ett jag som representerar en modig och fri individ som förtjänar att vara lycklig.

Självklart är det inte lätt att bara fly eller bryta oss loss från något känslomässigt sårande över en natt. Det vet vi alla.

Oftast när vi tänker på att fly från något är det ett fysisk hot – en kniv eller en mörk, övergiven gränd… Din hjärna är inställd på att känna igen dessa hot och utlösa ett svar: kamp eller flykt.

Men finns det något vi kan vara överens om är det att allt som skadar inte är så lätt att känna igen. Och det kan i dessa fall vara ännu svårare att övertyga dig själv om att du måste fly från dem.

Människor är sociala varelser som etablerar vänskaper, förhållanden, partnerskap och andra band med personer som ibland kan åsamka dem skada.

Vad bör du göra i dessa situationer, när den som sårar dig är en familjemedlem eller partner?

Personer som sårar dig förtjänar dig inte

Personer som sårar dig förtjänar dig inte

“En person som sårar dig förtjänar dig inte”. Visst är dessa ord enkla att säga. Du vet djupt inne i hjärtat och själen att den som skadar ditt självförtroende och inte respekterar dig heller inte älskar dig… Men hur tvingar man sig själv att erkänna det? Och hur bör man reagera?

Vi rekommenderar att läsa: 7 tecken på känslomässig berusning

De som sårar andra bryr sig inte om sig själva

När vi pratar om människor som sårar andra tänker du kanske på fysiskt våld.

Och ja, det är en tråkig verklighet att våld är någonting som finns i alla kulturer och klasser. Men det finns en annan typ av underförstått, indirekt och tyst våld som är precis lika skadligt.

 • Det finns personer där ute som är inkapabla att känna empati eller etablera förhållanden baserade på ömsesidig respekt.
 • Personer som alltid sätter sina egna behov framför sin partners är också väldigt destruktiva.
 • Själviskhet och att inte veta hur man skapar band genom förståelse, tillit och respekt är utan tvivel karaktärsdrag som kan göra stor skada från dag ett.

Ord kan vara skadliga

Ibland handlar det inte ens om vad de säger till dig, utan hur de säger det. Att använda en nedsättande ton, en höjd röst och att vara sarkastisk är alla en skymf mot ditt självförtroende.

 • Att uppfostras med dålig kommunikation eller i ett järngrepp kan också göra skada eftersom det underminerar ett barns självförtroende och känsla av säkerhet.
 • Sättet på vilket en person agerar i ett förhållande, deras röstläge och sättet de uttrycker sin åsikt kan säga mycket om dem.
Skydda-dig-själv

Lär dig att försvara dig mot det som skadar dig och de som sårar dig

Det verkliga problemet, som vi pratade om tidigare, är att personer ofta reagerar på fysiska hot, men inte på sociala och känslomässiga hot, som kan skada deras självförtroende.

En person som har förmågan att orsaka mer skada än någon annan, är en familjemedlem eller någon i din närmsta vänskapskrets. Vad kan du göra om en förälder, partner eller bästa vän inte respekterar dig eller utpressar dig med känslor?

Tänk på dessa saker

 • Var inte rädd för att sätta gränser och säga “NEJ” till saker du inte gillar eller som åsamkar dig smärta.
 • Att säga “nej” är inte en självisk handling; det är hur du respektfullt definierar din personlighet. Det är hur du informerar människor omkring sig att du förtjänar att tas hänsyn till och att vissa saker sårar dig.
 • Det är viktigt att personen ifråga svarar när du förklarat detta. Om du inser att inget har förändrats och att de fortsätter att agera på samma sätt är det dags att ta ett beslut: en person som sårar dig med flit förtjänar dig inte.
 • Förstå att det är omöjligt att göra alla nöjda. Att försöka göra alla personer i ditt liv glada hela tiden är ett omöjligt mål som bara kommer göra dig olycklig.
 • Du måste kunna sätta gränser i livet, och den första prioriteringen bör vara du. Om du älskar och respekterar dig själv låter du inte andra såra dig.
 • De viktigaste förhållandena du måste vårda är de där du får vara dig själv och du får respekt, kärlek och förståelse.
Kvinna-med-blomma

Du är inte en dålig person

Och personer som inte respekterar dig? Det enda de förtjänar är din frånvaro, så att du kan skapa en bättre känslomässig balans och skydda dig själv. Håll dig borta från dem eller begränsa er kontakt så mycket som möjligt. Kom också ihåg att du inte är en dålig person för att du sätter dessa gränser.

Du är ansvarsfull, modig och berättigad att söka din egen lycka precis som alla andra i världen. Ödsla inte tid på personer som sårar dig eller som inte respekterar dina värderingar och din integritet.

De är inte värda det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.