Lycka: frihet att göra vad du känner för

Så länge du respekterar de omkring dig bör du inte kritiseras för att du gör vad du känner för – om det finns något som är viktigt i livet är det personlig tillväxt.
Lycka: frihet att göra vad du känner för

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2019

Personlig frihet är tyvärr inte något som alla kommer att uppleva under sin livstid. Att göra vad man vill inte alltid är lätt; ibland börjar ansvar sakta trycka ner en och gör det svårt att njuta av saker.

Det är viktigt att sätta dina egna prioriteringar. Du är inte ansvarig för de som åsamkar dig smärta eller tar ifrån dig din frihet. Bördorna du axlar och kedjorna kring dina fotleder kan också vara stora hinder för din personliga tillväxt. Idag bjuder vi in dig att reflektera över det.

Vad jag känner är mitt hjärtas röst

Du kanske gömmer mycket inom dig och tror att det på något sätt gör att du håller din värld i balans.

 • Du pratar inte om det du vill ha och behöver eftersom du tror att det inte passar med din partner eller din familj.
 • Du håller tillbaka ord eftersom du inte vill såra andra.
 • Du stänger av din önskan att göra många saker, samtidigt som du säger till dig själv att “det inte är rätt tillfälle”, “det är för sent” eller “de kommer göra narr av mig”.

Man skulle kunna säga att vi på vissa sätt lever ett mer fokuserat liv på utsidan än vi gör på insidan. Det är därför du tänka på några saker.

Färgglada fjärilar

Dina behov kan och borde vara i samklang med andras

Man är inte självisk för att man vill tillfredsställa sina egna behov och agera fritt i enlighet med vad man tror på – i enlighet med sin personlighet. Du ska kunna göra vad du vill, så länge det är med respekt och har en balans.

 • Om du vill ta en weekendresa ensam eller med en vän bör varken din familj eller partner tolka det på fel sätt. Basen för lycka byggs på tillit och respekt.

Frihet är viktigt och ett vitalt mål för att vara människa.

 • Du bör vara fri att alltid välja vad du vill och inte vill.
 • Du bör vara fri att besluta vad du vill, både personligt och professionellt.
 • Frihet att kommunicera är otroligt viktigt, för din framgång är i linje med vad du känner, tänker och gör.

Om du märker att det finns en dissonans mellan dessa tre nyckelaspekter så kommer du till slut att få väldigt lågt självförtroende.

Gör vad du känner för med respekt & intelligens – ignorera kritik

Om du gör vad du vill samtidigt som du är medveten om var gränserna går och vilka dina prioriteringar är kommer inget att kunna stoppa dig.

 • Du vet att dina barn – om du har några – kommer först, och du är medveten om dina familjeförpliktelser. Men dessa bör inte vara hinder för din personliga tillväxt.
 • Det handlar om att veta hur man hittar rätt balans, där inget har absolut kontroll över dig. Du bör göra allt med passion och njutning, med vetskapen att varje ansträngning du gör är värd det.

Det är viktigt att ha personlig frihet

1. Ranka dina prioriteringar

Vi antydde det i den tidigare sektionen. Dina prioriteringar är aspekter av ditt liv som du inte kan ge upp. Men du bör ha några viktiga saker i åtanke.

 • Prioriteringar kan inte helt dominera ditt liv. Livet är inte bara arbete. Livet kretsar inte helt kring din partner eller dina barn (du bör även främja deras självständighet och personliga frihet).

Du bör inte ha för många prioriteringar, och vanligtvis finns det bara tre: familj, arbete och personlig tillväxt (som är fokusen för den här artikeln).

2. Höj medvetenheten: att tänka på dig själv först är inte själviskt

Tro det eller ej, men det är något som folk kämpar med: vad tycker du om dig själv när andra behöver dig?

 • Det är inte rätt sätt att göra det på. En mer hälsosam tankelinje är: jag bryr mig om mig själv och ser efter min egen lycka och eget välmående för att ge det bästa av mig själv till andra.

3. Realistiskt utvärdera kritiken du får

Din familj kanske överraskas av dina plötsliga förändringar. Varför har du bara nyligen skrivit upp dig på den där webbkursen? Varför ska du helt plötsligt åka på en lång resa? Varför har du beslutat att lämna din make efter alla dessa år?

 • Vad andra tycker spelar ingen roll, och du behöver bara förklara dig en gång. Alla har rätten att vara arkitekter för sin egen lycka, och du måste finna en balans mellan vad du vill ha, tänker, behöver och gör.

Det kommer en tid i allas liv när de säger: “Jag gör vad jag känner för och ångrar inget”. Det är ett steg i riktningen mot mognad och frihet, där du agerar med respekt för inte bara andra, utan även för dig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Yozgat, U., Çalışkan, S. C., & Ürü, F. O. (2012). Exploring emotional dissonance: on doing what you feel and feeling what you do. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 58, 673-682.
 • Wilson, R. S. (2004). Doing what You Think Vs. Doing what You Feel: Using Affect to Evaluate the Quality of Structured Risk Management Decisions (Doctoral dissertation, The Ohio State University).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.