Lycka kommer inifrån, inte från någon annan

För att uppnå lycka måste du först och främst vara tillfreds med dig själv. Därifrån kan du kultivera din lycka i allt du gör.
Lycka kommer inifrån, inte från någon annan

Senaste uppdateringen: 14 januari, 2019

Lycka kan byggas på många olika sätt.

Vare sig du är ensam eller bredvid den du älskar är denna positiva och alltid givande känsla en del av en specifik och nästan magisk plats: den emotionella hjärnan.

Det är därför vi vill vara tydliga på en punkt: att vara med någon du älskar är en underbar sak, men om du inte tycker bra om dig själv kommer fullständig lycka aldrig vara möjligt, inte ens för det bästa paret i världen.

Välbefinnande, balans och glädje ska alltid komma från inom dig. Det bästa sättet att finna lycka, vare sig ensam eller med någon, kommer från frid i ditt hjärta och att känna sig till freds med allt du är och det du har.

Idag bjuder vi in dig till att reflektera över det.

Lycka kommer inifrån – det är en inre resa

På sista tiden har det varit ett tema som förekommer alltmer i bokaffären: böcker som handlar om personlig utveckling och hur man kultiverar lycka i svåra tider.

Det är verkligen ironiskt att känslor av tomhet, ensamhet och sorg tenderar att stå sig i ett samhälle med så många resurser och så mycket teknologi.

Alla är vi olika och har våra egna personliga utrymmen där vi försöker vara glada, men ibland blir den distinkta och obehagliga känslan att man aldrig kommer bli lycklig nästan konstant.

Människor är skapade för att bli älskade, medan ting är skapade för att användas. En av anledningarna till varför världen är i sådant kaos är för att det är sakerna som blir älskade, och människorna som används.

“Being Happy in Alaska” -Rafael Santandreu-

2-kvinna-blommor

Att leva i nuet utan rädsla

Lycka är, framför allt, en brist på rädsla.

Även om det har grundläggande användning från en evolutionär ståndpunkt, eftersom det kan förhindra dig från att göra något som din hjärna uppfattar som farligt, kan rädsla komma från mer subtila dimensioner:

 • Rädsla för ensamhet
 • Rädsla för att inte vara älskad som du vill
 • Rädsla för att inte nå de mål du sätter varje dag
 • Rädsla för att inte vara som andra förväntar sig att du ska vara
 • Rädsla för att saker kommer eller inte kommer att förändras
 • Rädsla att förlora vissa saker, vissa människor

Det första steget för att bygga upp din inre lycka är att rationalisera den rädslan, förstå den och övervinna den.

Ett sätt är att stärka din självkänsla är att sluta vara så fäst vid vissa saker eller människor.

Lär dig att ta lätta steg

Att ta lätta steg betyder inte att du inte ska ha någon vid din sida. Inte alls. Få saker är så underbart som att gå hand i hand med din familj , dina vänner, de som har en plats i ditt hjärta.

 • Dessa partners i livet ska låta dig “ta lätta steg”. Den som föredrar att stå bakom dig och påminna dig om dina fel, som viskar vilken väg du ska gå eller vilka vägar att undvika, kan inte hjälpa dig att växa eller finna lycka.
 • Att ta lätta steg innebär att veta hur man åsidosätter det som skadar dig. Det skadar din självkänsla eller identitet.
 • Att uppmuntra din frihet innebär också att veta vad dina prioriteringar är. Det är något vi bjuder in dig till att överväga just nu.

När du vet vad som är viktigast för dig kommer du att kämpa för det. Allt annat är sekundärt.

3-barn-och-blomma

Egenkärlek är en relation som ska fortsätta livet ut

Lycka är ett tillstånd som kommer och går, som vi alla vet.

Du förstår också att nyckeln är att uppnå den inre balansen där dina tankar är i harmoni med dina känslor. Liksom de saker du gör varje dag.

 • Egenkärlek är den perfekta mekanismen genom vilket sinne och känslor går hand i hand för att tyst skapa en verklighet som en viktig psykologisk konstruktion.
 • Egenkärlek är det där utmärkta bandet som knyter dig till dig själv och inte till någon annan. Andra kan inte bestämma när du ska vara glad eller inte, utefter deras påhitt.
 • Du är den som älskar dig själv, och du måste kämpa varje dag för ditt eget välbefinnande.

När en person är till freds med vem de är, när deras rädsla dämpas och deras drömmar stiger över horisonten. Det är då lycka uppstår inuti för att omfamna dess omgivning.

Det är något som är värt att kultivera.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.