Ensam trots att man har en partner

oktober 3, 2018
Det är viktigt att vara medveten om det faktum att du genom att vara ensam trots att du har en partner sakta men säkert förgör dig själv. Fly från situationen för att åtnjuta ett hälsosammare liv.

Det värsta förhållandet av alla är där du är med en partner som får dig att känna dig ensam.

Läs: Värdelösa ord som inte följs av handlingar

När du inte har någon alls vid din sida kan det få dig att känna rädsla, till och med fasa – men tänk dig att du är i ett förhållande med någon, men trots det känner dig ensam. Det är vanligare än du kanske tror. Problemet uppstår när du beslutar att inte lösa det.

Med en partner men ändå ensam

ensam kvinna

Att vara ensam med en partner kan ge upphov till en djup känsla av tomhet som kommer inifrån. Du känner som om denna tomhet är omöjlig att lösa eftersom du redan har en partner!

Visst, du är tekniskt sett inte ”ensam”, åtminstone inte fysiskt. Men bara för att en person finns där rent kroppsligt så betyder inte det att denne finns där i själen. Att känna sig ensam är faktiskt ett stort problem för vår hälsa enligt Karolinska Institutet, och kan leda till allt från dålig kognitiv prestationsförmåga till ångest.

Tecken på avstånd

Ibland måste du uppmärksamma tecknen som varnar dig om att du och din partner inte står varandra lika nära som du tror.

  • Personen lyssnar inte på dig och uppmärksammar inte vad du säger. Du överraskar personen med frågor som denne besvarar felaktigt.
  • Du har kommit på personen med en lögn. Denne ger dig inte uppmärksamhet.
  • Du känner dig underlägsen, kanske utan att ens inse det (och du börjar upprepa dig själv för att rättfärdiga det).
  • Istället för att uppmuntra dig, motivera dig att nå dina drömmar och starta galna projekt du kommer på försöker personen få dig att lämna detta nonsens bakom dig.
  • Får du alltid skulden? En partner finns där för att stödja dig, inte dränka dig i elände.
  • Kanske har du haft fel, men det betyder inte att personen vid din sida ska beskylla dig och lämna dig ensam med skadan samtidigt som denne rentvår sig själv.

Upptäck: 5 anledningar till varför du redan är en komplett kvinna

träd och flicka

Beskriver vi en självisk person? Utan tvivel. Men det är en väldigt vanlig personlighetstyp och någon du bör ta avstånd från, speciellt om du börjar känna dig ensam.

Personen vid din sida värderar dig inte, uppskattar dig inte, bryr sig inte om dig och stödjer dig inte ovillkorligt. Du är med en partner som inte erbjuder dig kvalitetstid, och det gör ont.

De känslomässiga skadorna från att vara ensam med en partner

Det handlar inte bara om att du känner dig ledsen, övergiven eller besviken… det är att ensamheten med din partner kan ha förödande konsekvenser för dig i det långa loppet.

Tänk på att det är som att vara med en giftig person. De tar från dig, konsumerar dig, tills det inte finns något av dig kvar. Plötsligt börjar du lida av ångestattacker och depression. Varför? Svaret ligger hos personen du fortfarande har kvar vid din sida.

Den stora svårigheten kommer från att lämna situationen. På något sätt har din självkänsla minskat mer och mer, tills du börjat känna dig skyldig för vad som händer. Du beskyller till och med dig själv för dina känslor av ensamhet.

Du börjar göra ansträngningar för att etablera ett känslomässigt band med din partner, för att göra förhållandet starkare och friskare. Du börjar bli rädd för att din partner ska lämna dig eftersom du inte lyckats lösa saker och ting.

kvinna och blommor

Missa inte: Emotionell instabilitet: Varför varje dag inte är likadan

Du utvecklar känslomässigt beroende, varpå obalansen mellan er blir tydlig. Du har slutat vara dig själv och förlorat styrkan i en omöjlig kamp. Om din partner får dig att känna dig ensam ska du inte skuldbelägga dig själv. Det är inte du – det är din partner.

Välj din egen ensamhet

Om du precis har insett allt som sker ska du be om hjälp. Det spelar ingen roll om du ber en vän, en familjemedlem eller en expert. Du kommer inte kunna ta dig ur situationen utan människor som verkligen stödjer dig.

När du har lämnat personen bakom dig ska du vårda din egen ensamhet. Den som din partner iscensatte fick dig att må så dåligt, så leta efter din egen – välj den. Det kommer vara en hälsosammare ensamhet där du upptäcker dig själv och befinner dig i säkerhet. Du vet idag att den typen av ensamhet är bättre än den som personen en gång fick dig att uppleva.

kvinna-malar-hjarta

Innan du går: När du helt enkelt är trött och behöver börja om

Många kommer in i ditt liv för att rubba din balans, men du får inte glömma att de även är ett prov.

Dessa upplevelser kommer lära dig och hjälpa dig bli starkare. Det har inte varit förgäves. Det kommer inte ske igen…

Spara