När du helt enkelt är trött och behöver börja om

Det finns stunder när du är trött på allt och inget motiverar dig. Våga förändra din verklighet, även om det betyder att du måste börja om från början.
När du helt enkelt är trött och behöver börja om

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2019

Ibland blir man bara trött, och inser att det bara finns ett alternativ: att börja om.

Vi blir trötta på ej uppriktiga ord, på situationer och människor som inte stödjer oss.

Vi blir även trötta på oss själva. Sättet vi är ineffektiva och inte intressanta eller respekterade tröttar ut oss. Vi slutar känna igen personen vi ser i spegeln.

Egentligen behöver folk väldigt lite för att vara lyckliga. Välmående göms i de viktigaste behoven, i de renaste och mest grundläggande dimensionerna.

Dessa är kärlek, respekt, frihet eller andras sällskap.

Men ibland kan vi alla känna en existentiell utmattning som inte är något mer än olycklighet och vikten av vår oro. Ett sätt att bli av med dem är att börja om.

Vi vet att det inte är lätt.

När du är trött och allt faller samman

Känslomässig och psykologisk trötthet är något som ofta drabbar oss människor. Vi kommer till en punkt där vi känner oss överväldigade, men inte för att vi har för många saker, utan för många förpliktelser och ansvar.

Denna känsla av att vara överväldigad eller strypt drabbar många. Den dyker upp när du är mentalt och känslomässigt trött.

Detta på grund av brist på ömsesidighet. Du investerar men får inget tillbaka. Du ger näring åt dina drömmar, men de blir aldrig verklighet.

illustrerad-kvinna

Emotionell förlisning

Emotionell förlisning är när vi känner oss vilsna.

Vi har investerat tid och ansträngning i vissa människor, förhållanden, vänner eller jobb, bara för att få reda på att det i slutänden inte var värt det. Eller att saker och ting inte slutat som vi hoppades.

 • Att känna sig trött dag efter dag. Att inse att vi saknar styrka. Vi märker även att känslan av trötthet förändrar oss så pass att känslan av att må dåligt blir konstant. Dessa är tecken på att något inte står rätt till.
 • När du blir trött på allt och inget intresserar eller inspirerar dig är det ett direkt sätt att säga att du börjar närma dig botten.
 • Denna personliga förlisning kan hålla i sig i veckor. Men var försiktig, för den bör inte pågå i mer än två månader. Om den gör det kan det röra sig om depression.
 • Vi kan “känna oss nere” i några veckor. Vi har all rätt i världen att känna oss lurade, nedslagna och känslomässigt trötta. Det låter oss återuppbygga varje fragment. Med det sagt bör du aldrig låta denna situation bli kronisk.
.

Om du inte orkar mer – reagera, om inget intresserar dig – förändra, om allt verkar mörkt och grått – leta efter dina penslar.

Om allt du ser är falska leenden och kalla interaktioner ska du leta efter varmare människor, men stanna aldrig på samma plats.

Ibland säger psykologer att verkligheten “inte existerar”. Detta eftersom allt vi ser bara är en enkel tolkning från våra sinnen. Där är tanke och känslor nyckelelement.

Men verkligheten är vad den är; den kan vara svår, komplicerad eller till och med smärtsam.

 • För att uppmuntra till förändring måste vi känna till situationen vi befinner oss i ordentligt. På så sätt kan vi helt förstå vår verklighet.
 • Om din verklighet är att du vid din sida har någon du inte är nöjd med är det viktigt att hitta en lösning.
  Ibland finns det ingen anledning att försöka ta reda på vem som har fel. Kärlek kommer och går, band försvinner och det finns inget att göra förutom att acceptera det och hitta en lösning.

För att bekämpa emotionell trötthet… förändra, flytta, uppmuntra variation

gungande-kvinna

När du märker att ditt arbete eller sakerna som omger dig inte gör dig lycklig, sluta. Om du inte är lycklig med vad du gör eller säger – tänk. Det är när du borde “återuppbygga dig själv inifrån och ut.”

Tvärtemot vad många gillar att hävda är folk förmögna att förändras med tiden; det kallas för erfarenhet.

 • Om du märker att det faktum att du “sagt ja” till alla har fört med sig mer problem än lösningar är det dags att vara mer bestämd, dags att börja om. Det är då du måste ta bättre hand om din identitet och självkänsla. Och när det behövs måste du våga säga “nej”.
 • Ibland måste vi börja om. Det gör att vi kan bättra oss personligt och känslomässigt. Bara då kan vi testa oss själva och upptäcka våra styrkor så att vi mår bättre med oss själva.

Om du märkt att du känner dig trött ska du ta en stund för att tänka. Du kan vara överväldigad av allt som omger dig eller är inom dig.

Kanske är det här ögonblicket när du sätter nyckeln i låset som håller alla dina rädslor, så att du kan övervinna dem.

Våga ta steget. Ibland räcker det med en liten förändring för att en ny verklighet ska uppenbara sig. En ny verklighet i vilken du kan vara lycklig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Aguilar Montes de Oca, Y. P., Valdez Medina, J. L., Gonzáles Arratia López Fuentes, N. I., Rivera Aragón, S., Carrasco Díaz, C., Gómora Bernal, A., … & Vidal Mendoza, S. (2015). Apatía, desmotivación, desinterés, desgano y falta de participación en adolescentes mexicanos. Enseñanza e investigación en psicología, 20(3), 326-336.
 • Torres, L. H., Mohand, L. M., & Espinosa, S. C. (2016). Cansancio emocional en estudiantes universitarios. Dedica. Revista de Educação e Humanidades, (9), 173-191.
 • Teresa González Ramárez, M., Landero Hernández, R., & Tapia Vargas, A. (2007). PERCEPCIÓN DE SALUD, CANSANCIO EMOCIONAL Y SÍNTOMAS PSICOSOMÁTICOS EN ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS. Ansiedad y estrés, 13(1).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.