7 tecken på ett olyckligt förhållande

Kommunikation med din partner är viktig. Om du inte känner att du kan dela med dig av dina problem med din partner kanske saker och ting redan gått snett för er.
7 tecken på ett olyckligt förhållande
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att vara i ett förhållande kan göra att du känner dig komplett och motiverad att möta alla utmaningar i livet. Det är framförallt sant när ni långsiktigt kan bibehålla “gnistan” av kärlek och passion som vanligtvis finns under de första månaderna. Men tiden jobbar alltid emot oss, och om ni faller in i en monoton rutin kan ni märka att ni lever i ett olyckligt förhållande där ni inte får ut det som ni brukade.

Det är därför så många par idag misslyckas om och om igen, utan att förstå varför. Att fortsätta vara i ett förhållande som inte gör dig lycklig är ett misstag, och om du inte är försiktig kan det hindra dig från att leva livet till fullo och hitta den typ av kärlek som gör dig lyckligare.

Det finns vissa attityder och känslor som märks av när kärleken är på väg att ta slut och ni inte längre är lyckliga som ett par. Att veta hur man känner igen dessa tecken på ett olyckligt förhållande är väldigt viktigt – det kan leda till att ni avslutar förhållandet eller gör något för att återigen tända gnistan.

1. Ni har inte längre någon fysisk eller känslomässig koppling

Ingen koppling

Har ni problem med att kommunicera som ni brukade? Har du tappat åtrån för din partner? När dessa börjar hända är det ett tydligt tecken på ett allt svagare eller utmattat förhållande. Förlusten av den fysiska och känslomässiga kopplingen, även i intima ögonblick, visar att ni inte längre är lyckliga som ett par.

2. Du jämför nuet med det förflutna

De flesta par håller med om att de tidigaste veckorna eller månaderna var de mest spännande; när passionen var stor och den inledande spänningen från ett erövrande fanns kvar. Men du kan inte låtsas som att det kommer vara så för evigt, för till slut når ni en komfortzon där det enda sättet att ta sig därifrån är genom att ta beslutet att ändra något.

Å andra sidan kanske du kommer på dig själv med att önska att din partner var som han eller hon var i början, och det är ett av många tecken på ett olyckligt förhållande som kan behöva mer uppmärksamhet från den du älskar.

3. Du förväntar dig att din partner ska förändras

Grälande par

Att tro att en person kommer förändra sin natur och anpassa sig efter vad du förväntar dig är ett allvarligt misstag som kan förstöra ett förhållande. Om du förälskar dig i personen för vem han eller hon är, varför förväntar du dig då att denne ska ändra sig nu? Om det händer är det troligt att du blir lyckligare med någon annan.

4. Det finns ingen kommunikation

Att tappa lusten att anförtro sig till sin partner är ett av de största tecknen på ett olyckligt förhållande, och är praktiskt taget en dödsdom för paret. Kommunikation är en av nycklarna till ett lyckligt och hälsosamt förhållande, och när den går förlorad kan det leda till otaliga problem.

Känner du dig inte längre bekväm att dela med dig av vad du känner? Tillbringar ni tid runt varandra men pratar knappt? Tycker du att din partner är tråkig? Om du svarar “ja” på någon av dessa frågor är det ett tydligt tecken på att du är olycklig.

5. Allt de gör och säger retar upp dig

Ett olyckligt förhållande

Det spelar ingen roll om det görs med gott uppsåt. Du finner din partner irriterande och du blir arg på denne. Det är något som kan göra att förhållanden tar slut på ett dåligt sätt. Om du inte gillar deras sätt att vara så starkt är det dags att ta ett steg tillbaka och tänka på vad du vill se i din livspartner.

6. Ni undviker varandra

Din partner kanske ringer dig, ber dig att följa med till platser eller försöker hitta ursäkter att vara med dig… men du försöker hitta ursäkter att undvika honom eller henne. När du tappar intresse för att spendera tid tillsammans eller föredrar att ägna dig åt aktiviteter som att vara med vänner, se på TV eller bara vara ensam kanske du har ett olyckligt förhållande.

7. Ingen ansträngning att förbättra situationen

Om ditt förhållande ligger i en svacka och ni båda är olyckliga finns det två alternativ: stäng detta kapitel i era liv eller kämpa för att återuppliva och återupptäcka vad ni en gång hade.

Men om du inte känner för att göra ansträngningen är det ett tecken på att det är dags att avsluta förhållandet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.