Hur läker man känslomässiga sår?

Att lida av känslomässiga sår är ett av sätten du lär känna dig själv. Ibland är det väldigt svårt, men du måste lära dig att läka för att kunna se på framtiden med optimism.
Hur läker man känslomässiga sår?

Senaste uppdateringen: 11 december, 2018

Hur många gånger har du blivit sårad? Känslomässiga sår är något man måste lära sig att återhämta sig från, men det är otroligt svårt eftersom smärtan ligger kvar och ibland stannar för alltid.

Vissa känslomässiga sår skär djupare än andra. Vissa försvinner utan ett spår, medan andra lämnar otvetydiga ärr som aldrig läks helt. Vissa sår stängs aldrig… eller det är åtminstone vad du trott tills nu.

Kanske tror du att ditt liv hade varit avsevärt bättre om du aldrig lidit, om ingen hade sårat dig. Men vad du inte inser är att det är en del av hur man lär sig i livet. Det är vad som ändrar dig och tvingar dig att växa som person.

Alla erfarenheter, både positiva och negativa, lämnar sina spår men de dåliga är de som sårar oss på djupet.

Idag vill vi prata om hur man hanterar känslomässiga sår på bästa möjliga sätt, så att du kan lära av dem och omvandla dem till upplevelser där du lärt dig mer om dig själv och livet.

Brustet-hjärta

Ta hand om dina sår så att de läker ordentligt

Känslomässiga sår är värre än sina fysiska motparter, men måste behandlas på samma sätt. För stegen mot att läka känslomässiga sår är nämligen väldigt lika de du måste ta för att vårda ett sår eller blåmärke på kroppen.

Att vägra se det på det sättet gör att du ignorerar smärtan och vänder ryggen mot såret, varpå det blir infekterat, aldrig läker och åsamkar dig ännu mer lidande och ånger.

Det är därför vi vill fokusera på stegen man bör ta för att läka känslomässiga sår.

1. Var finns ditt sår?

Först och främst måste du veta var det gör ont – identifiera smärtans källa. Istället för att vända bort blicken ska du utforska djupt inom dig och söka hjälp om du behöver!

Det är möjligt att du inte kan identifiera såret själv och att du behöver hjälp utifrån. Var inte rädd för att känna dig sårbar och skäms aldrig! När du har identifierat såret och förstår varifrån det kommer kan du fortsätta…

2. Ta reda på hur allvarliga känslomässiga sår du har

Alla som har ett sår vet att det är viktigt att veta hur allvarligt det är, om det ens är allvarligt. Ibland kan det orsaka större smärta än du kanske först insåg, medan smärtan andra gånger till största delen finns i ditt eget huvud.

När du vet var såret finns kan du studera det för att ta reda på vilken behandling du behöver. Ignorera det inte – du måste tackla det.

3. Dags att läka

Det här är det mest smärtsamma steget. Kommer du ihåg den där svidande känslan man får av rengöringssprit eller väteperoxid på ett djupt sår? Samma koncept gäller även för känslomässiga sår.

Läka-sår

Du måste fortsätta röra dig framåt oavsett vad som händer. Det kommer till slut leda till en vändpunkt där du kommer ställas inför ett test. Ibland måste du helt enkelt öppna ögonen och se verkligheten. Andra gånger tvingas du hitta en lösning på en oangenäm situation. Vidare kan det även krävas att du sväljer dina förluster medan du i andra fall lämnas i sorg…

4. Låt det läka

Beroende på hur allvarlig din skada är kan den ta lång tid att läka. Självklart kommer det inte hända över en natt, så ge dig själv tid.

Smärtan är helt normal – det kommer att bli svårt. Men du måste komma ihåg att livet fortsätter och att det finns mycket gott kvar. Låt inte smärta och negativitet förblinda dig. Du kan läka känslomässiga sår om du blickar mot framtiden och kommer ihåg hur man ler.

“För alla själens sår, oavsett hur djupa de må verka vara, kommer tiden, den stora trösten, att läka dem.”

Cristoph Martin Wieland

Pil

Vi rekommenderar att du läser 4 vanliga typer av depression

Skäms inte över dina sår, för alla har vi sårats någon gång i livet. Problem uppstår om du ignorerar dem i tron att distraktion och tid är allt som krävs för att läka.

Det är sant att dessa kan hjälpa, men bara om du har identifierat och observerat vad som orsakade ditt sår, samt vad som kan hjälpa det att läka. Vidare handlar det inte om att försluta och sedan gå iväg. Denna läkeprocess måste låta varje sår långsamt nå den punkt där det inte längre gör ont.

Att läka känslomässiga sår är ett tillfälle att lära sig. Det som kanske är viktigaste av allt helt enkelt är vetskapen att du kan övervinna smärta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.