4 vanliga typer av depression du bör känna till

Det är viktigt att du inte låser in dig själv. Försök att söka hjälp från de omkring dig och försök träna om du kan. Det släpper ut endorfiner som gör att du mår bättre.
4 vanliga typer av depression du bör känna till

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Olika typer av depression drabbar många människor. Den kan orsakas av genetiska faktorer eller helt enkelt ett hårt liv. Sanningen är att risken för depression ligger i nästa alla.

Depression är något som väldigt få lyckas undfly och de som lider tvingas fortsätta kampen varje dag. Är det svårt? Självklart, men det betyder inte att det inte finns hopp. Än viktigare är att försöka ta dig upp från depressionen när du fallit ner i den.

Typer av depression

När det kommer till typer av depression känner de flesta bara till en – den som visar sig på ett liknande sätt som sorg, men som hindrar dig från att leda ett normalt liv. Du kan inte komma upp ur sängen, du har ingen energi att göra något, det som brukade göra dig exalterad känns likgiltigt…

Natthimmel

Vad du kanske inte är medveten om är att det finns många olika typer av depression. Att veta mer om dem kan hjälpa dig att svara på bästa möjliga sätt om du eller någon du älskar har drabbats. I dagens artikel ska vi diskutera de fyra typerna av depression som är vanligast.

1. Depression efter en förlust

Det är den vanligaste formen av depression. När du förlorar någon, antingen på grund av dödsfall eller för att ett förhållande tar slut, kan du sjunka ner i ett tillstånd av sorg som ibland blir en bottenlös avgrund av förtvivlan. Denna typ av depression drabbar vanligtvis personer som är mycket introverta, osäkra eller känsliga. Den är väldigt svår att överkomma och i de flesta fallen krävs professionell hjälp.

2. Bipolär depression

Kanske känner du redan till bipolär sjukdom, också kallad manodepressiv sjukdom, som karaktäriseras av perioder av extrem lycka följt av djup sorg. Detta kan leda till en typ av depression som är känd som “bipolär”.

En person som lider av denna typ av depression kan gå igenom många stunder då de inte vill leva längre, men precis lika många stunder då de är på bästa möjliga humör. Det förvirrar folk omkring dem eftersom det inte är tydligt vilket tillstånd som är “verklighet” och vilket som inte är det.

Bipolär sjukdom kan av sig själv leda till depression. Den som drabbas vet inte när de känner sig lyckliga eller ledsna – allt är relativt. Att balansera på en sådan förrädisk lina kan leda till allvarlig depression.

Kvinna i skogen

3. Depression från utmattning

Kommer du ihåg när du var tonåring och kände dig helt utsliten? Du orkade inte fortsätta plugga, sporta eller sikta på ett vara på bäst i klassen… denna typ av depression påverkar även de som är väldigt tävlingsinriktade och under konstant press.

Samma sak kan även inträffa på jobbet. När pressen ligger på dig kan den skapa psykologisk och fysisk utmattning som skickar dig rakt in i en allvarlig depression. Det är viktigt att ta en paus från ekorrhjulet, vilken form det än tar. Att prestera så bra du kan är inte alltid det hälsosammaste för dig.

4. Depression på grund av ålder

Ibland kan depression dyka upp naturligt när vi når en viss ålder. Du inser plötsligt hur mycket tid som passerat i vad som kändes som ett ögonblick.

Denna typ av depression inträffar vanligtvis runt 50-årsåldern – en vändpunkt för många människor. Du börjar se möjligheter du missade och känner dig skyldig för att ha inte nyttjat tiden du hade, eller så ångrar du saker du gjort fel i det förflutna…

När du börjar se dig själv som äldre, det är då depressionen startar. För att undvika denna typ av depression måste du acceptera tidigare felsteg och misstag. Njut av varje stund du har och skjut inte upp till framtiden det du vill göra i nuet.

Depression är en ond cirkel

Att falla ner i depression är lätt; det svåra är att ta sig upp. En person som är deprimerad har en tendens att bli isolerad, och allt som går genom huvudet är negativt och förvärras bara med tiden.

Eldflugor

Oavsett om du lider av bipolär eller annan form av denna åkomma måste du söka hjälp så fort du inser att du är drabbad. Du kan inte bryta cykeln ensam – var ärlig med dig själv. Om du inte söker hjälp stänger du världen ute och stannar i depressionens onda cirkel, och när du väl låst in dig kommer du aldrig ut. Så börja prata och öppna upp dig mot de omkring dig.

Om du inte kan göra det ska du gå direkt till professionell hjälp – hitta ett sätt att få bort bördan. Med tålamod och tid kommer du vinna över depressionen. Det är svårt, och de som älskar dig kommer också lida – det drabbar dem också. Men det finns hopp, även om allt du ser nu är mörker.

Vilken typ av depression du än har kan du bekämpa den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.