Hemmagjord energidryck med te och havre

Te med rosenrot hjälper oss att lindra kronisk stress och trötthet. Havre ger oss å andra sidan vitaminer och mineraler samt energi.
Hemmagjord energidryck med te och havre

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många som utövar sporter kan behöva en energidryck för att återhämta sig. Det finns dagar då du vaknar upp och känner dig tröttare än vanligt, gånger då du ser dig i spegeln och undrar hur du ska kunna orka med dagen. Och det finns gånger då du kommer hem och har huvudvärk och inte vet hur du ska göra för att orka. Oroa dig inte, för i denna artikel kommer vi att visa dig en medicinal energidryck med te och havre.

Den är väldigt enkel att tillreda och är en perfekt resurs som du alltid kan ha redo.

Hemmagjord energidryck med te och havre

energidryck med te och havre

Denna smoothie fungerar för barn och vuxna, och även för äldre. Dess egenskaper är både fantastiska och effektiva.

 • Motverkar utmattning och generell svaghetskänsla
 • Förbättrar cirkulationen och syresättningen till hjärnan, och lindrar även huvudvärk
 • Förbättrar koncentrationen
 • Det är en cocktail av antioxidanter, vitaminer och mineraler, perfekt för att du ska kunna återhämta dig närhelst du känner att du är trött och inte orkar. Det är även ett naturligt alternativ för att förbättra immunförsvaret.

Hur tillreder jag en energidryck med te och havre?

Vilka ingredienser behövs?

 • 1 glas mineralvatten (2 dl)
 • 2 matskedar havre (40 g)
 • 1 matsked eller en tepåse med rosenrot (20 g)
 • 2 matskedar honung (40 g)

Du kanske undrar vad te på rosenrot är för något? Du hittar det enkelt i naturapotek, och även i en hel del vanliga affärer. Det är en medicinalväxt som de ryska soldaterna använde för att återhämta sig efter strider. I Kina har den traditionellt använts för sina energigivande egenskaper och sin förmåga att förbättra humöret.

Du bör även veta att rosenrot är känt för att lindra kronisk stress, trötthet och för att stärka immunförsvaret. Tänka på att personer med höga stressnivåer ofta har ett väldigt dåligt immunförsvar som lätt kan utsättas för infektioner och virala sjukdomar. Tveka inte att ta en kopp te med rosenrot.

Vad är fördelarna med havre? Vi pratar ofta om havrens fördelar på vår sida. Den anses vara ett superlivsmedel som är rikt på vitaminer och mineraler, den reglerar det dåliga kolesterolet samt förstärker vår generella hälsa, och hjälper oss även att gå ner i vikt.

energidryck med te och havre

Hur tillreder jag min energidryck med te och havre?

 • Det första du behöver göra är att tillreda ett avkok på rosenrot. Om du köper det som färdigt te behöver du bara lägga en tepåse i ett halvt glas vatten, men om du har köpt det i rå form bör du göra ett avkok. För att göra det lägger du det i 1 dl vatten och låter det koka i 20 minuter.
 • Det är nu dags att tillreda havren. Du behöver bara lägga i ett par skedar havre tillsammans med en halv kopp vatten och låta det koka upp.
 • Nu tar vi fram vispen för att blanda rosenroten med havren. Sätt vispen på max och vispa ihop ingredienserna så att de blir en kräm med en fräsch doft.
 • Vi använder nu ett durkslag för att ta bort resterna efter havren, och häller det som blir kvar i en skål. Du kan lägga i några iskuber om du vill fräscha upp tillredningen. Allt beror på smak och tycke.
 • Om du vill söta detta kan du lägga till ett par matskedar honung. Du kan även lägga på lite kanel. Drycken har en svag och mjuk smak och är väldigt bra för magen samt enkel att smälta. Den är även bra för personer med diabetes.

Vi vill till sist ge dig ett extra tips: drick den lugnt och sakta. Njut av denna stund av lugn och slappna av. Du kommer att märka hur du efter en halvtimme känner dig starkare och mer avslappnad, och även på ett bättre humör.

Du kan dricka energidrycken när som helst, men bara en gång per dag. Som med allt annat bör du inta rosenrot med måtta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.