Smekningar ger välbehövlig näring åt hjärtat

mars 24, 2019
Smekningar stärker band och förmedlar känslor. Men vi utövar inte denna fantastiska uppvisning av tillgivenhet lika ofta som vi borde.

Smekningar är ett sätt att visa tillgivenhet och stärka förhållanden, väcka känslor eller helt enkelt skapa enkla njutningar. Vår hud har otaliga receptorer som lindrar ångest, ökar känslor av lycka och bekräftar band.

Vi är medvetna om att alla smekningar inte är välkomna och att all fysisk kontakt inte är bekväm eller njutbar. Smekningar är reserverade specifikt för de som har en plats i våra hjärtan. Och tro det eller ej, men de är nästan som en vital form av ”näring”. En bebis behöver smekningar för att känna sig älskad och för att hjärnstrukturen ska kunna utvecklas ordentligt.

I sin tur kan en partner som inte helt förstår smekningens visa konst inte fullt uppskatta ett förhållande – dessa enkla gester och vänliga ord gör under för ett par.

Vi vill idag prata om de hälsosamma fördelarna som associeras med smekningar och enkla handlingar av tillgivenhet.

Att smeka med sinnena och hjärtat

Din hud har fler än fem miljoner nervändar som överför känslor och uppfattningar du får från omgivningen.

Huden överför känslor av kyla, hetta, motvilja, humör och många typer av känslor. Tänk på den läkande smekningen från en mor till sitt barn, från en vän som erbjuder sitt stöd eller från din partner som vill visa genuin kärlek och tillgivenhet.

Läs även: Kramens helande kraft

Vi får heller inte glömma att alla levande varelser söker och njuter av andras beröring. Djur smeker varandra och våra husdjur visa tillgivenhet för oss också. Det är en typ av språk som kommer direkt från den emotionella hjärnan, som förstår fördelarna med beröring.

Smekningar är empatins konst

Den som erbjuder sina smekningar förstår att handlingen är behaglig; att känslan av huden hos den du älskar bygger ett positivt och hälsosamt förhållande.

  • Nu måste vi påpeka att vissa tenderar att exklusivt associera smekningar med förspel eller de första stadierna av sexuell stimulans och upphetsning.
  • Smekningens konst är inte endast reserverad för sex; det är en viktig del av den mänskliga kommunikationen. Det är ett sätt att dela ett band, oavsett om det är med en familjemedlem, nära vän eller partner.
  • Jag smeker dig eftersom jag vet att du behöver det, för att jag vet att det kommer hjälpa dig att känna dig stödd, älskad och uppskattad. Allt detta reflekterar empati från någon som bara vill hjälpa dig må bättre. Men tänk också på att vissa kan använda smekningar och kramar som en subtil form av själviskhet, som kan vara problematisk.
Skänka energi

Oxytocin – klister för förhållanden

Oxytocin är utöver ett hormon även en neurotransmittor. Man kan definiera det som ett ”klister” som binder levande varelser samman genom att främja kärlek, tillgivenhet och omvårdnad, minska stress, stärka bandet mellan par samt mellan föräldrar och barn.

  • Oxytocin produceras i hypotalamus och utsöndras av hypofysen innan det sprids i hela kroppen.
  • Denna fascinerande kemikalie uppmuntrar beteenden såsom empati, omvårdnad och medmänsklighet, såväl som ökad sexlust och till och med mjölkproduktion hos ammande mödrar.
  • Ju mer oxytocin i våra kroppar, desto mindre aggressivt blir vårt beteende. Det är verkligen fantastiskt.

Läs även: 10 skäl till att ge fler kramar varje dag

Kram

Att släppa rädslan för att beröra de vi älskar

Vissa är blyga, osäkra och ovana vid fysisk kontakt. Det kan göra det svårt för dem att bygga berikande förhållanden med andra om de undviker att använda denna typ av kommunikation.

Du bör läsa: Goda människor har aldrig några baktankar

Kärlek som inte uttrycks i form av beröring, kel, kyssar och kramar är en halvtom typ av kärlek.

  • Tveka inte att använda denna typ av kommunikation utan ord. Ge dessa vardagliga gester ett försök. En smekning på kinden eller handen, en kyss på morgonen eller när man säger farväl och en oväntad kyss är de små saker som håller oss tillsammans.
  • Glöm inte att skapa ett speciellt band med dina barn genom att se till att de mottar kontakt hud mot hud med sin mor som bebisar och sedan gott om kramar och smekningar när de blir äldre.
  • Vi vet att det kommer komma en tid när de försöker undvika det, men alla gillar att smekas av en närstående.

Det är en gest som visar stöd, som att säga ”jag kommer alltid finnas där för dig” eller ”du är en viktig del av mitt liv.”

  • Field, T. (2010). Touch for socioemotional and physical well-being: A review. Developmental Review. https://doi.org/10.1016/j.dr.2011.01.001