10 skäl till att ge fler kramar varje dag

För att ta del av alla fördelar med kramar behöver de vara i minst 20 sekunder och komma från en älskad, även om alla kan ge en kram.
10 skäl till att ge fler kramar varje dag

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kramar definieras som att sträcka ens armar runt en annan person i en omfamning som tecken på ömhet eller sympati.

Men det har, på senare tid, fått stor uppmärksamhet eftersom det har visat sig att kramar erbjuder stora fördelar för både den psykiska och mentala hälsan. Och även om vi tar dem för givet är kramar ett kraftfullt vapen mot stress och för att övervinna negativa känslor.

En bra kram håller i 20 sekunder eller längre och bör förekomma mellan två människor som älskar eller litar på varandra. Försök att ge fler kramar varje dag, flera gånger om dagen. De har stora terapeutiska fördelar som ökar din känsla av välbefinnande.

1. Förbättra ditt humör

glatt humör

En kram från en älskad kan helt och hållet vända din dag och mota bort negativa energierKramar stimulerar utsöndringen av oxytocin, också känt som kärlekshormonet, samt endorfiner, substanser som ansvarar för känslor av välbefinnande. Genom att ge en kram delar du med dig av positiva känslor som laddar om med positiv energi.

2. Lindra smärta

Denna simpla kärlekshandling är ett av de mest effektiva sätten att lindra fysisk och psykisk smärta. Kramars förmåga att producera mer oxytocin tvingar kroppen att fokusera på nuet och lämna smärtan i bakgrunden.

3. Mer trygghet

kramarkramande barn

Den varma känslan av en kram höjer känslan av trygghet och jagar bort känslor av ensamhet. Kramar har förmågan att låsa upp känslorna, förbättra relationer och stoppa beteendeproblem.

4. Högre självkänsla

Det är en av de huvudsakliga fördelarna med att ge eller få mer än fyra kramar varje dag. Det minskar avsevärt rädsla och ångest, vilket gör dig mindre beroende av andras åsikter för att känna välbefinnande. Det beror på den positiva energin och de må-bra-hormoner som utsöndras varje gång du ger eller får en kram.

Det ger faktiskt en förklaring till ett väldigt vanligt fenomen: barn som kramar sitt mest favoriserade gosedjur brukar lugna ner sig och känna sig tryggare än om de hade varit ensamma.

 5. Förhindra hjärtinfarkter

Par med hjärta

En daglig dos av omfamningar har förmågan att skydda hjärtat genom att hjälpa det kontrollera dess rytm och blodflöde.

Att kramas ökar syrehalten i blodet så att hjärtat kan fungera normalt. Människor som inte kramas lika ofta eller inte upplever någon form av fysisk kontakt löper högre risk att lida av hjärtrelaterade sjukdomar associerade med en högre hjärtfrekvens.

6. Förbättra nervsystemet

Den lugnande effekten av kramar erbjuder inte bara fördelar för din kardiovaskulära hälsa, utan även för ditt nervsystemAtt ge eller ta emot kramar några gånger om dagen slappnar av nerverna och förhindrar stress, ångest och andra negativa känslor från att komplicera livet.

7. Stärk immunförsvaret

immunförsvaret

När oxytocin utsöndras i tillräckliga mängder sänks risken att utveckla infektioner och immunsjukdomar. Det beror på att det ökar närvaron av antikroppar för att hjälpa kroppen att mer effektivt slå tillbaka mot virus och bakterier.

8. Kramar hjälper hjärnans utveckling

Ömhet uttryckt genom kramar är avgörande för utvecklingen under de första åren av ens liv. Att inte få någon form av ömhet leder till nervdöd, vilket minskar mental och motorisk förmåga under senare år. En studie från Duke University visade att bebisar som inte kramades tillräckligt under uppväxten hade en hjärna som var upp till 20% mindre.

Vill du veta mer? Läs: 9 vanor so m kan förlänga livet

9. Stärk relationer

Kroppsspråk är en nyckelfaktor i lyckliga relationer. Par som omfamnar varandra delar ett starkare band som låter dem känna sig trygga och mer älskade.

10. Kontrollera blodtryck

Test av blodtryck

Den fysiska kontakten med en annan sänker blodtrycket genom att aktivera receptorer som kallas blodkroppar, som återfinns i huden och skickar signaler genom nerverna. Det får kroppen att känna sig tryggare, hjärtfrekvensen stabiliserar sig och blodtrycket återgår till sitt normala tillstånd.

Ger eller får du din dagliga dos av kramar? De kostar inget och är ett utmärkt sätt att göra ditt liv mer trivsamt. Vänta inte med att börja dela kramar med de i ditt liv som gör det värt att leva.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tops, M., Huffmeijer, R., Linting, M., Grewen, K. M., Light, K. C., Koole, S. L., … van IJzendoorn, M. H. (2013). The role of oxytocin in familiarization-habituation responses to social novelty. Frontiers in Psychology, 4(October), 1–9. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2013.00761
  • Evoniuk, G. E., Kuhn, C. M., & Schanberg, S. M. (1979). The effect of tactile stimulation on serum growth hormone and tissue ornithine decarboxylase activity during maternal deprivation in rat pups. Communications in Psychopharmacology, 3(5), 363–370.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.