Internationella familjedagen: Fira livets bästa gåva

Även om du kanske tror att familjen är begränsad till blodsband kan du faktiskt också inkludera dina bästa vänner.
Internationella familjedagen: Fira livets bästa gåva

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

Den 15:e maj firas av Förenta Nationerna Internationella familjedagen. Varje år fokuserar denna högtid på ett specifikt ämne eller tema som relaterar till det magiska förhållandet mellan familjemedlemmar. Det här året var temat tanke, reflektion och främjandet av ”en hälsosam livsstil och hållbar framtid.”

Din familj är den sociala och personliga cirkeln genom vilken du utbildar dina barn och delar med dig av värderingar, beteenden och förebilder. Att jobba för en hälsosam livsstil som också hjälper med en mer hållbar och miljövänlig framtid är utan tvekan en obligation. En obligation vi alla har för framtida generationer och för planetens välmående. I dagens artikel bjuder vi in dig, oavsett när på året du läser det här, att fira denna speciella dag, den internationella familjedagen, med oss.

Internationella familjedagen, en förbindelse för hjärtat

Att leva tillsammans och komma överens om allt är inte det som är viktigast med att vara en familj. Vad som är viktigt är att fortsätta vara förenade trots möjliga distanser, att veta att ni respekterar varandra samt att värdesätta alla för de dem är, det de har åstadkommit och det som definierar dem. Att vara en familj handlar också om att ”veta hur man skapar riktiga förbindelser”. Och att det, som vi alla vet, inte alltid är så lätt.

Det är också sant att vissa kan ha tittat på denna högtid med skepticism. Det kan vara för att de har drabbats av besvikelser som har fått dem att sluta tro på denna primära enhet av mänskligt sällskap – familjen. Vi föreslår att du funderar över följande:

Familj handlar inte bara om blodsband, utan också lojalitet

igelkott på cykel skjutsar sin familj i äggkartong

Du kanske inte kommer överens med vissa medlemmar av din familj, men det borde inte få dig att sluta lita på vad ordet ”familj” betyder.

 • En familj är ett nätverk av varierande individer som är förenade av tillgivenhet, kärlek och respekt. Det spelar ingen roll om det finns eller inte finns genetiska kopplingar. Din familj är uppbyggd av de som står dig närmast.
 • Dina släktingar ges till dig av ditt familjeträd, men de förhållanden du etablerar med dem skapas av den genuina tillgivenhet och det emotionella berikandet som ger dig all glädje.
 • Ibland kan en farmor eller en moster blir din sanna ”mor” eller så kan en mor fylla rollen som en far, mor- eller farförälder, moster/faster eller kusin…

Varje omständighet är unik och exceptionell och ditt hjärta lär dig vilka dina sanna familjemedlemmar är – och där kan du också inkludera dina närmaste vänner. Varför inte?

Stora familjer, små familjer

 • Familjer kommer i många olika former, färger och storlekar som bara de individuella medlemmarna kommer förstå och njuta av.

De kan bestå av många syskon, kusiner, mostrar/fastrar, morbröder/farbröder och barnbarn. Alla kommer överens, återträffar är trevliga tillfällen och det är ett stödsystem.

 • Det finns familjer bestående av ensamstående föräldrar där en förälder uppfostrar barnen med mod och möda genom att ge dem allt de kan och lyckas framkalla leenden och konversationer, delade drömmar och mål.
Mor och bäbis

Familjer är skatter som man inte borde ta för givet

Det är viktigt att komma ihåg att en familj är en ögrupp som formas av mindre öar. Alla har vi, till exempel, föräldrar, mor- och farbror, faster och moster samt kusiner. På samma sätt skapar vi våra egna familjer med de partners vi väljer, de vänner som blir som systrar och bröder och kanske till och med våra egna barn en dag.

 • Familjer är skatter som vi måste ta hand om, oavsett var de kommer ifrån.

Ibland, när du sitter fördjupad i ett personligt projekt med din partner eller dina barn, kanske du glömmer bort dina föräldrar lite. De är beskyddarna som älskar dig så mycket men som du ändå inte besöker så ofta som du borde.

 • De ligger ditt hjärta nära, utan tvekan. Men kärlek och tillgivenhet kräver ett medvetet band av ord, känslor, glädje och lite detaljer här och då.

Försumma dem inte. Besök din familj. Samla alla för återträffar och dela med dig av dina nya förbindelser med din familj. Gör samma för din partners familj eller för dina vänner. Alla de erfarenheterna är positiva. Det är erfarenheter som hjälper dig att bygga nya förbindelser och nya förhållanden. Dessa skapar vad som är känt som en kognitiv reserv.

familj firar internationella familjedagen tillsammans under stjärnhimlen

Att leva i nuet är viktigt för att du ska kunna visa omsorg och njuta av din egen familj. Välj glädje framför bråk. Försök att förlåta. Sammanfoga era händer. Och som den internationella familjedagen föreslår: sträva efter att leva med hälsosamma vanor och jobba för att stödja en hållbar framtid.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bagger, J., Li, A., & Gutek, B. A. (2008). How much do you value your family and does it matter? the joint effects of family identity salience, family-interference-with-work, and gender. Human Relations.
 • https://doi.org/10.1177/0018726707087784
 • Day, R. D., & Padilla-Walker, L. M. (2009). Mother and Father Connectedness and Involvement During Early Adolescence. Journal of Family Psychology.
 • https://doi.org/10.1037/a0016438
 • Shoham, H. (2014). You can’t pick your family: Celebrating Israeli familism around the Seder table. Journal of Family History.
 • https://doi.org/10.1177/0363199014532323

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.