7 aspekter bortom kärlek i ett förhållande

I ett förhållande är acceptans av både förtjänster och brister hos ens partner absolut grundläggande. Det innebär att man inte ska försöka ändra på personen. Förändring är bara acceptabelt i förhållanden om det är konstruktivt för båda parter.
7 aspekter bortom kärlek i ett förhållande

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kärlek är den viktigaste ingrediensen i ett förhållande. Om någon av parterna börjar tvivla på sina känslor är det högst troligt att paret kommer att separera förr eller senare. Men även om kärlek är den viktigaste ingrediensen finns det även andra aspekter som är viktiga för att skapa ett starkt, stabilt och lyckligt förhållande.

Konsten att älska kommer med en rad aspekter som behövs för att lära sig leva tillsammans på ett hälsosamt sätt. Att veta vilka dessa är och tillämpa dem i livet är ett av de bästa sätten att stärka kärleken och få ett förhållande att vara.

När man talar om kärlek och förhållanden finns det som vi alla vet alltid olika åsikter om vad som är rätt och vad som är fel. Så idag ska vi dela med oss av 7 primära aspekter som alla par behöver, förutom kärlek.

Byggstenar i framgångsrika förhållanden

1. Förtroende

Tillit i relationen

En av de största skatter ett par kan dela är förtroende. Denna huvudingrediens är nyckeln för att uppnå lycka för både sig själv och sin partner. När båda har förtroende för varandra får förhållandet fridfull näring och ingen behöver oroa sig när den andra inte är i närheten.

Om du ständigt oroar dig och tänker att din partner kan bedra dig skapar du bara spänningar i förhållandet. Och det hindrar dig från att till fullo njuta av alla upplevelser ni delar tillsammans.

2. Acceptans

Att acceptera någon är en sak; att försöka ändra på någon är en helt annan. Var försiktig! Ofta säger människor att de accepterar sin partners fel medan de i verkligheten går och väntar på att personen ska förändras.

Det är mycket viktigt att du lär dig att acceptera både dygder och brister hos din partner. Ingen är perfekt, och vissa saker är helt enkelt en del av personens personlighet. Om det däremot handlar om en förändring som är konstruktiv för båda så bör du välkomna den.

3. Kommunikation

Kommunikation

En av de största pelarna för framgång i ett förhållande är att upprätthålla god kommunikation. Du måste alltid kunna tala öppet när du behöver, för att säga vad du känner och vad du drömmer om, och kunna tala om eventuella orosmoment som kan dyka upp i takt med att förhållandet utvecklas.

Kommunikation måste också upprätthållas när det handlar om sex, vilket är något som båda parter absolut måste känna sig bekväma med.

4. Engagemang

“I nöd och lust”. Det är hur åtagandet bör se ut när man delar sitt liv med en annan person. För att förhållandet ska vara måste ni ha en garanti för att ni kommer att kunna övervinna svårigheter tillsammans.

5. Respekt i ett förhållande

Alla varaktiga förhållanden växer sig starkare med respekt. Det garanterar ett hälsosamt liv tillsammans. Utan respekt kan kärlek helt enkelt inte växa, och troligen kommer negativa känslor överskugga förhållandet.

Det är mycket viktigt att du vet hur man hanterar situationer där någon av er blir arg eller irriterad. Det är under dessa stunder som de mest skadliga orden yttras, så var försiktig! Du måste alltid hålla huvudet kallt.

6. Att veta hur man förlåter

Förlåtelse i ett förhållande

Inget förhållande är perfekt, och omfattande prövningar kan uppstå när som helst på grund av ett misstag. Är det okej att förlåta? Alla har inte möjlighet att enkelt förlåta, och det är svårt att förlåta från hjärtat. Men att kunna förlåta är mycket viktigt i ett förhållande eftersom det är en del av tillväxten och erfarenheten för båda parter.

Det finns vissa handlingar som är svårare att förlåta, som också kan innebära att det inte är värt att gå vidare. I dessa fall är det bäst att bara släppa taget, åtminstone en stund, för att låta dina sår läka helt.

Det är ingen bra idé att låtsas förlåta och undertrycka känslor bara av rädsla för att vara ensam. Du måste lära dig att säga adjö vid behov. Ditt personliga välbefinnande kommer före allt annat.

7. Lojalitet

Ett förhållande som har gått igenom otrohet saknar en viktig ingrediens: lojalitet. Denna aspekt är starkt kopplad till förtroende, men det är viktigt att betona lojalitet eftersom det bidrar till att upprätthålla förtroende.

Otrohet skadar, förstör och skapar kaos i ett förhållande. Det är därför de flesta förhållanden tar slut när en av parterna beslutar sig för att vara otrogen.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Agoff, C., Rajsbaum, A., & Herrera, C. (2006). Perspectivas de las mujeres maltratadas sobre la violencia de pareja en México. Salud pública de México, 48, s307-s314.
  • Cid, F. M. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista electrónica de psicología Iztacala, 14(1), 321-332.
  • Testor, C. P., GARAYOA, J. A. C., & PUJOLS, M. D. (2009). Psicoterapia psicoanalítica de pareja: teoría y práctica clínica. Apuntes de psicología, 27(2-3), 197-217.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.