Att undertrycka känslor blockerar levern

Om du vill avblockera din lever bör du ägna dig åt träning som gör att du rör på höger arm. När du gör rörelser med denna arm masserar och avblockerar du även levern.
Att undertrycka känslor blockerar levern

Senaste uppdateringen: 25 november, 2018

Vi har ofta pratat om alla de olika faktorerna som kan orsaka skada på din lever. Dåliga matvanor, föroreningar samt alla de giftiga ämnen som finns omkring oss kan vara faktorer som blockerar levern. Men många som tar hand om sig själva och har dessa faktorer i åtanke drabbas dock av leverproblem ändå. Varför är det så?

I denna artikel ska vi förklara hur levern påverkas av att vi undertrycker negativa känslor, framförallt vrede, och berätta hur du naturligt kan förbättra din leverhälsa.

Vad gömmer levern på?

Enligt uråldrig, kinesisk medicin har alla våra organ en relaterad känsla som påverkar det extra mycket. Detta ger oss några ledtrådar till vilka emotionella reaktioner som kan leda till olika kroniska sjukdomar. Till exempel är lungorna relaterade till sorg och njurarna till rädsla.

När det kommer till levern påverkas denna av vrede och frustration. Detta är två känslor du aldrig bör undertrycka eller gömma undan. Det tillåter dem att påverka levern på samma sätt som om du skulle äta en hel tallrik flottig mat.

Vrede och andra känslor som undertrycks blockerar levern

Vi fokuserar här på vrede, men detta är även kopplat till liknande känslor, som agg, bitterhet eller irritation, vilka är lika skadliga.

Mycket undertryckt vrede kan bli en faktor som blockerar levern. Detta kan vara väldigt jobbigt och orsaka fysiska obehag (muskelspänningar i nacken och axlarna, huvudvärk, synproblem, mm). Detta bildar en ond cirkel som kan vara väldigt svårt att fly från. I det långa loppet kan denna situation leda till kronisk sjukdom.

Så hur ska man uttrycka sina känslor?

Lösningen, som innebär att uttrycka dessa känslor, är inte så enkel som den verkar. Personer som lidit av dessa problem vet hur svårt det kan vara att ändra sättet man reagerar på dagliga svårigheter. Vi ser konstant personer som drabbas av upprepade vredesattacker, och vårt sunda förnuft säger att det inte är hälsosamt. Personer som tenderar att få arga reaktioner drabbas faktiskt ofta av hjärtproblem.

Så vad är lösningen? Låt oss ta en titt på några tips på hur man lär sig avblockera levern – ett organ som tenderar att drabbas av konsekvenserna från negativa känslor.

Inse vad som försiggår

Att inse vad som försiggår

Att inse vad som pågår är det första steget mot att förebygga att dessa typer av intensiva situationer inträffar gång på gång. Du bör först lära känna dig själv, ta reda på vilken typ av människor som gör dig arg, och upptäcka hur du kan undvika denna reaktion. Detta innebär ofta att le eller bara vara tyst.

I detta fall kan du vara hjälpt av att gå till en terapeut som kan hjälpa dig med dina känslor. Du kan även ta till behandlingar som Bachblommor, vilket är ett naturligt alternativ utan bieffekter som kan överraska dig med sina snabba och positiva resultat.

Lär dig att kommunicera

Det första steget mot att inte undertrycka sina känslor är att lära sig hur man kommunicerar. Du måste besitta förmågan att lugnt tala om hur du känner och vad som sårar dig, speciellt med personer du älskar och personer du måste träffa varje dag, till exempel arbetskamrater. Detta är ett svårt steg, men de positiva resultaten kommer uppmuntra dig att kämpa på.

Ägna dig åt fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet är en av de bästa lösningarna till ett antal problem. I detta fall hjälper det till eftersom det möjliggör för dig att bli av med fysiska spänningar. För att underlätta att avlägsna det som blockerar levern bör du genomföra träning där du rör din högra arm. När du genomför rörelser med denna arm masserar och avblockerar du även levern, så försök att utföra fysiska aktiviteter som tennis eller boxning, beroende på hur van idrottare du är.

Du bör även genomföra träning i naturen då och då, och faktiskt också skrika så högt du kan. Tveka inte att prova på detta sista tips eftersom det är mer användbart än det låter.

Träna utomhus

Uttryck dig själv

Det finns gott om sätt att uttrycka sig själv på, vilket framförallt kan vara bra om du har svårt att kommunicera med ord. Konst är ett utmärkt sätt att uttrycka sina känslor, och många introverta vänder sig till detta verktyg och blir fenomenala musiker, för att bara nämna ett exempel. Tveka inte att leta efter ett konstnärligt fält som tillåter dig att ha roligt på ett lättsamt och fritt sätt, utan någon typ av översyn eller förväntningar.

Uttryck dig själv med annat än ord

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Casado Morales, María Isabel. Ansiedad, stress y trastornos psicofisiológicos. Diss. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 1994.
  • Fernández-Abascal, Enrique G. “Ira y Hostilidad en los trastornos coronarios.” anales de psicología 10.2 (1994): 177.
  • Lee YS, Ryu Y, Jung WM, Kim J, Lee T, Chae Y. Understanding mind-body interaction from the perspective of East Asian medicineEvid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:7618419. doi:10.1155/2017/7618419
  • Morales, María Isabel Casado, et al. “El estudio de la ira en los trastornos cardiovasculares mediante el empleo del Inventario de Expresión de Ira Estado-Rasgo-STAXI.” Ansiedad y Estrés3.1 (1997): 5-20.
  • Pacific College of Health and Science. Emotions and Traditional Chinese Medicine.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.