Genuin kärlek: Gifta i 75 år och dog i samma säng

När hon såg att hennes man inte bättrade sig utan bara blev värre började Jeannette också lida av hälsoproblem och blev sängliggande, precis som sitt livs kärlek.
Genuin kärlek: Gifta i 75 år och dog i samma säng

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För många är “genuin kärlek” något som bara händer i sagor eller böcker, eftersom många förhållanden inte håller och de flesta måste träffa ett antal människor innan de hittar rätt person att dela livet med och förälska sig i. Trots att det är sant för majoriteten finns det dock några fantastiska historier som bevisar att inget är omöjligt; två personer kan vara kära hela livet, ända till döden.

Detta är fallet med ett par som levde i Kalifornien. De träffade varandra när de var bara åtta år gamla, varefter de var oskiljaktiga. När de närmade sig 75 års äktenskap såg det ut som att döden till slut skulle skilja dem åt.

Genuin kärlek: Inte ens döden kunde sära på dem

Jeannette och Alexander Toczko – ett äldre par från San Diego, Kalifornien – hade varit gifta i nästan 75 år när de inom loppet av några timmar båda två dog. I varandras armar bekände de den kärlek som hållit dem tillsammans ända till slutet. Aimmee Toczko-Cushman, parets dotter, dokumenterade denna kärlekshistoria och beslutade sedan att dela med sig av deras historia och röra hela världen till tårar.

Alexander Tocxko och hans fru Jeannette var både från Connecticut och träffades när de bara var åtta år. När de blev tillräckligt gamla tog de beslutet att gifta sig år 1940. Deras dotter avslöjade: “De gillade inte att vara isär. Det var som om deras två hjärtan slog som ett.”

Alexander, 95 år gammal, älskade att spela golf fram tills att hans hälsa försämrades som ett resultat av ett fall han drabbades av några veckor innan sin död. Trots att han träffade experter blev hans hälsa inte bättre, utan bara sämre med tiden.

Jeanette, 96, märkte att hennes make inte bättrade sig. Han blev bara sämre.  Samtidigt började hon också uppleva hälsoproblem som gjorde henne sängliggande, precis som sin man. Men trots att hon bara hade lite styrka kvar bad hon att få sin sjukhussäng placerad bredvid sin mans, så att hon kunde ta hand om honom till slutet.

Par

Så somnade de in

Paret var på väg mot en kritisk punkt. Han kunde inte komma upp ur sängen och hon var deprimerad. Båda väntade dock ivrigt på 29:e juni – datumet när de skulle fira 75 års äktenskap.

Dessvärre klarade de sig inte till detta datum. Alexander dog natten till 17:e juni och Jeannette avled följande morgon. Trots det lyckades paret uppfylla sin sista önskning. Han ville ta sina sista andetag i hennes armar och hon ville vara med honom kort efter att han somnat in.

Aimee Tczko-Cushman, som var vid sina föräldrars sida tillsammans med sina fyra bröder, avslöjade även att hon var ansvarig för att berätta för sin mor. “Jag sade till henne att pappa var borta. Hon kramade honom och sade därefter, ‘Ser du? Det var det här du ville: att dö i mina armar. Jag älskar dig. Vänta på mig, jag kommer snart vara med dig.”

Det var då barnen lämnade rummet för att ge sin mamma en stund ensam med mannen hon älskat hela sitt liv.

Till allas förvåning upptäckte man inom 24 timmar att hon också hade avlidit; deras livlösa kroppar var förenade i en omfamning. Ögonblicket fångades av ett fotografi som har spridits världen över och berört miljoner genom att visa att genuin kärlek består ända till slutet. Jeannette och Alexander Toczko begravdes tillsammans på Miramar National Cemetary i San Diego, Kalifornien.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Parkes, C. M., Benjamin, B., & Fitzgerald, R. G. (1969). Broken heart: a statistical study of increased mortality among widowers. Br med J1(5646), 740-743.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.