Ge inte upp om kärlek, ge upp om besvikelse

september 27, 2016
Besvikelse, över en längre preiod, bryter ner dig inombords och förgör ditt hopp.

Kärlek tar aldrig slut för de som verkligen uppskattar tiden och uppmärksamheten man ger till varandra. Att ge kärlek sliter inte på dig. Det som förstör är besvikelse och den efterföljande tomheten.

Vissa tror att det inte krävs mycket för att ge uppmärksamhet, komplimanger och tillgivenhet, men de inser inte att ett förhållande är ett kontinuerligt ”ge och ta”. Ovillkorlig kärlek är verkligen något som ska respekteras. Det är kärleken en moder har för sitt barn; en stabil pelare vi alla förstår och värderar.

Men ovillkorlig kärlek är farligt territorium för många människor. Alla förtjänar inte omtanke och respekt när vi själva inte får något tillbaka.

När vi felbehandlas eller sviks upplever vi besvikelse, och det är vad vi vill prata om i den här artikeln.

Besvikelse sliter långsamt ner dig

Besvikelse sliter långsamt ner dig, tills det tvingar dig att vakna. Innan det går du dock igenom flera komplexa och känslomässigt svåra faser som får dig att ifrågasätta mycket omkring dig.

Upptäck även: 9 sätt att förbättra ert förhållande

Vi vill påpeka att besvikelse inte nödvändigtvis är det första steget mot att göra slut. Det låter dig se saker i ett mer realistiskt ljus så att du kan utveckla ett mognare sätt att tackla livets situationer.

Låt oss förklara vidare.

När kärleken är blind och besvikelsen öppnar dina ögon

Det finns något som ofta inträffar när vi är unga: vi går in i ett förhållande där vi idealiserar vår partner så mycket att vi inte kan se dennes brister, eftersom vi ställer honom eller henne på en hög piedestal.

  • Vardagen påminner oss om att perfektion inte finns, och det är inte dåligt. Att se saker för vad de är är det bästa och enda sättet att leva i ett förhållande.
  • Ingen är perfekt – varken våra partners eller vi själva. Alla begår misstag och vi har alla brister och saker vi hänger upp oss på.
  • Dessa första besvikelser öppnar våra ögon till det faktum att båda parter måste investera sig likvärdigt för att förhållandet ska blomstra.

Fel kan korrigeras. Misstag lär oss värdefulla lärdomar och våra brister påminner oss om att vi alla är mänskliga. Men det finns vissa besvikelser och misstag som inte alltid går att förlåta.

kvinna med stjärnor

Besvikelsen som sliter på dig och gör ont

Ibland kan vissa detaljer, ord och handlingar verkligen öppna våra ögon, ibland med ganska stor kraft, till det faktum att någon inte betett sig som vi förväntat oss.

  • Kärlek ska aldrig ges blint. Det blir ännu mer komplicerat när vi tar hänsyn till känslor eftersom vi pratar om en situation där det redan är svårt att kontrollera hur man känner.
  • Man kan acceptera besvikelse, man kan förlåta ett misstag eller till och med fem. Men när det händer om och om igen tvingas man ta ett beslut. Besvikelse sliter inte bara på dig, utan skadar även din självkänsla.

Läs även: Lär dig att vara bestämd och säga ”nog!”

Jag är trött på att alltid vara besviken

När hjärtat till slut blir trött på att lida från så många svek stängs det antingen ner eller ger upp och accepterar situationen som den är.

  • Låt dig aldrig hamna i situationer där du tolererar besvikelser så pass mycket att du tror att det är ”normalt” och att det bästa är att härda ut och vara tyst.
  • Det spelar ingen roll om det är en partner, dina föräldrar, vänner eller till och med dina barn. Om det inte finns någon respekt och ett tydligt syfte att såra är uppenbart är det för att de inte förstår respekt eller uppriktig tillgivenhet. Det är dags att reagera starkt.
ledsen kvinna

Försök ta reda på vad du ska göra den första gången du blir sviken. När dina ögon har öppnats till verkligheten måste du hantera vad som sårar dig och inse att detta beteende inte är hur ett förhållande ska vara.

Upptäck: Du behöver inte ge förklaringar

Om något stör dig ska du ta reda på vad det är och prata ut om det. Om något gör dig besviken ska du prata om det och komma fram till vad du kan göra så att det inte händer igen.

Om besvikelsen fortsätter måste du ge den ett kraftigt gensvar.

Spara