Ge förlåtelse och släpp det förflutna

Du kan inte låta det förflutna hindra dig från att gå framåt. Misstag måste inte trycka dig till marken, utan bör anses vara en del av livets inlärningsprocess.
Ge förlåtelse och släpp det förflutna

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vårt förflutna kan ibland överväldiga oss till den punkt att det hindrar oss från att leva i nuet. När det sker är vi paralyserade och kan inte röra oss framåt.

Det är lätt att säga att vi bara ska släppa det förflutna om vi vill gå vidare, men när det är smärtsamt och inte går att lösa naturligt utvecklas det till ett allvarligt problem som kräver vår uppmärksamhet.

Du lär dig av dina misstag

En av anledningarna till varför vi inte gör några framsteg är de misstag vi begår. Ett skuldtyngt samvete från något vi har gjort fel eller något vi egentligen inte velat göra kan hemsöka och plåga oss.

Man lär sig av sina misstag

I princip vet vi att misstag måste rättas till, men hur är det med de som det inte verkar finnas någon återvändo från? Lösningen är helt enkelt att du måste lära dig av dem. Du kan alltid hitta något positivt med alla negativa upplevelser.

Var inte rädd för misstag, även sådana som väger tungt på ditt samvete. Det kan hindra dig från att gå framåt och du utsätts för ett förflutet du inte kan ändra. Fortsätt blicka framåt, för du kan inte förändra det som redan är gjort.

Ska du klandra dig själv för dina misstag? Aldrig, för det är mänskligt att fela, och det lär oss dessutom att vi inte är perfekta. Misstag är positiva av den enkla anledningen att vi kan lära oss av dem.

Jag tänker inte neka mig själv lycka

Du kanske har upplevt några sorgsna och mörka tider i ditt förflutna men dessa tider är för länge sedan över! Du kan inte fortsätta leva i ditt förflutna, för ditt nu är här.

Släpp det förflutna

Det finns många som inte kan känna sig lyckliga eftersom de lever förankrade i det förflutna. Det är normalt att ibland reflektera över det förflutna för att lära sig av det, för att se vad som hände och hur vi lärde oss något av det.

För att göra det måste du lära dig att förlåta, även dig själv. Förbittring leder aldrig till något gott; det nekar dig bara den lycka som väntar på dig. Du måste släppa taget om allt som förankrar dig i det förflutna.

Du måste inte bara lära dig att förlåta andra, utan även förlåta dig själv för dina egna misstag. Det frigör dig från den gigantiska vikt du har burit runt på dina axlar.

Det är viktigt att du ger dig själv chansen att fortsätta framåt, även om du blickar tillbaka då och då. Men det är viktigt att du bara tittar bakåt när det hjälper dig att ta ett steg mot lyckan.

Det är dags att släppa taget om det förflutna!

Släpp taget

Vet du vad beroende är? Det är att fästa sig vid någon annan för att man är rädd att vara ensam, oftast på grund av tidigare trauman. Samtidigt lider vi av en typ av beroende av vårt förflutna.

Låt inte dig själv bli beroende av ditt förflutna; du måste acceptera att du inte kan förändra det. Att leva och bo i gångna tider hindrar dig från att vara den bästa versionen av dig själv och gör dig till en typ av människa som inte går någonstans eller gör något av ditt liv.

Du kan inte röra dig framåt utan att släppa taget. Tänk på att ett liv i det förflutna är som att sitta fast i ett rep; ett rep du bundit själv och som bara du kan knyta upp. Och nu är det dags att göra det.

Titta på ditt förflutna med en observatörs ögon och lär dig från både misstag och framgångar. Förlåt de som har sårat dig. Fokusera på nuet och vad du vill förändra. Det är väldigt viktigt att skrida till handling.

Kvinna-vid-vatten

Alla kan behöva att någon gång återvända till sitt förflutna. Det viktiga är att inte stanna där för alltid, för verkligheten är här och nu. Vi lever i nuet och marscherar ständigt framåt mot framtiden.

Låt inte dig själv leva i det förflutna. Det ligger bakom dig och där finns mycket du inte gillar. Nuet ger dig chansen att ändra ditt liv – ta den chansen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.