Distansförhållanden kan stoppa kramar, men inte känslor

För att se till att ditt avstånd inte skadar din relation är det viktigt att båda parter förstår situationen och litar villkorslöst på den andra.
Distansförhållanden kan stoppa kramar, men inte känslor

Senaste uppdateringen: 03 september, 2019

Distansförhållanden är som sköra trådar som binder samman två hjärtan. Känslor är fortfarande där men det finns alltid den där rädslan – en rädsla att de mil som finns mellan er kommer att bryta era blickar och separera två kroppar som nyligen var så nära.

Det är vanligt att behöva gå skilda vägar, oavsett orsak, från någon man håller kär. Ibland är det en kärlekspartner, andra gånger är det ett barn.

Arbete brukar vara den vanligaste orsaken till dessa separationer, och även om de kan vara tillfälliga kan de utgöra en tuff utmaning för ert band, er relation.

Tvivel, rädsla och framför allt längtan efter din andra hälft är oundvikligt.

Däremot förstår två människor med uppriktiga känslor, som vet hur man hanterar dessa komplexa och viktiga ögonblick, att avståndet bara är en brist på fysisk kontakt – inte en avsaknad av känslor.

Distansförhållanden kommer med ett avstånd som skiljer era själar åt

När två personer påbörjar en relation vet de aldrig vilka tester de kan behöva gå igenom. Så när man bygger ett band med någon måste man vara tydlig med vissa saker:

 • Att älska är att veta hur man investerar sina ansträngningar.
 • Att älska någon är alltid en risk.
 • En stabil, mogen och medveten relation är en som har lyckats ta sig igenom de svårigheter som uppstått. Situationer som ingen av er var beredd att möta.

Att tvingas flytta för att förbättra sin ekonomiska situation och även sin utbildning är i dagens föränderliga, konkurrensutsatta och komplexa samhälle väldigt vanligt.

Även om det är rimligast att ta sig igenom dessa utmaningar tillsammans kanske det inte alltid är möjligt. Åtminstone under en viss tidsperiod. Det är då de vanligaste problemen som vi ska analysera nedan uppstår.

Kvinna och måne

Osäkerheten över den andras tillgivenhet

Tvivel, rädsla och misstro är oftast de långväga relationernas främsta fiender.

 • En del av dig har anpassat sig till att ha din andra hälft, din partner, och när ett utrymme öppnar sig mellan er, där det är flera mil emellan, så kryper tvivel sig på. Du kan känna att du förlorar en del av dig själv.
 • Osäkerheten över att veta om du fortfarande är älskad är huvudproblemet. Det är därför vanligt att efterfråga mer telefonsamtal, meddelanden eller interaktioner för att bekräfta ert band, när det du egentligen behöver är att lugna dina rädslor.

Det är definitivt ett väldigt komplext problem.

Vem kan och vem kan inte upprätthålla distansförhållanden?

Relationsexperter säger att inte alla är beredda på att klara ett långdistansåtagande.

 • Personer som har låg självkänsla, exempelvis, tenderar att ha större tillgivenhetsproblem; de behöver omedelbart stöd och en närhet som inte kan överleva separation.
 • Låga tankar om sig själv, låg självkänsla och stor osäkerhet kan utlösa svartsjuka och misstro som i sin tur orsakar mycket lidande för den andra personen.
 • De som däremot mår psykiskt bra och är känslomässigt mogna kan upprätta ett åtagande till sin partner som bygger framför allt på förtroende och på en gemensam grund med den man älskar.
 • Det betyder inte att de inte också lider av hemlängtan, avsaknaden av fysisk kontakt, beröring, att känna närhet…

När du älskar från hjärtat och ditt sinne är fridfullt är det för att du har förtroende oavsett vad avståndet är.

Tips för framgång

Som vi nämnde ovan är varje människas personlighet viktig för att hålla sig stark medan ni är ifrån varandra.

Röd tråd som symboliserar distansförhållanden

Det finns dock fortfarande några viktiga faktorer att beakta vid distansförhållanden:

 • Ert avstånd måste ha ett syfte som båda parter förstår och har accepterat. Det bör klargöras i varje relation att avsikten är att i slutändan skapa ett liv tillsammans. Bygga ett gemensamt utrymme där ni kan leva vid varandras sida.
 • Om det inte händer, om ni inte förstår varandra eller inte förstår varför den andra personen behöver göra det kan det bli mycket svårt att upprätthålla relationen.
 • Bygg förtroende och respekt med varje ögonblick. Trots att ni kommer vara på olika platser på kartan betyder inte det att ni inte kommer fortsätta att dela ett gemensamt känslomässigt utrymme.
 • Trots avståndet måste ni fortsätta att vara uppriktiga.

Om det vid något tillfälle inte är möjligt att ha det där Skype-samtalet eller om du är upptagen måste den andra personen kunna förstå det utan att oroa sig och anta det värsta.

Avståndet är tillfälligt. Det är det allra viktigaste. Om ett par tvingas separera måste de komma ihåg att varje dag som går är en mindre tills de återförenas igen.

Din styrka, sorg och längtan måste ha ett syfte, precis som dina känslor.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Beck, U., & Beck-Gernsheim, E. (2012). Amor a distancia: nuevas formas de vida en la era global. Grupo Planeta (GBS).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.