Sann kärlek begränsar inte och dömer inte

Sann kärlek är mogen kärlek: den är inte beroende av den andra personen och behöver den inte, men beslutar sig för att dela sina dagar med den andra för att genomleva en uppfyllande upplevelse.
Sann kärlek begränsar inte och dömer inte

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Alla vill vi finna sann kärlek. Samtidigt gör vi allt för att skrämma bort den. Att kliva in i ett förhållande för att man är rädd för att vara ensam eller är rädd för att förlora den andra personen kan hindra kärleken från att knacka på. Sann kärlek begränsar inte, men dessa aspekter tvingar den till just det.

Med alla dessa premisser hindrar kärlen oss från att vara fria. Kärleken börjar baseras på rädsla istället för lycka.

Sann kärlek begränsar inte och är inte beroende

Emotionellt beroende

Ibland blandar vi ihop sann kärlek med känslomässigt beroende. Det är därför vi tror på fraser som “om han är svartsjuk är det för att han älskar dig” eller “kärlek är ägande“. På så sätt dömer vi vår partner om denne inte blir svartsjuk; vi vill att personen ska visa oss att vi är dennes ägodel. Men sann kärlek begränsar oss inte, så var har den tagit vägen i detta fall?

Den finns inte längre där, för den har blivit något som begränsar och hindrar oss från att växa. Men sann kärlek begränsar inte; i verkligheten låter kärleken oss bli bättre människor varje dag, gå framåt i livet och mogna.

När kärleken begränsar oss är dess dagar räknade. Övertygelserna som täcker den förgör den sanna känslan av kärlek och allt den antyder. När vi tror att kärlek för någon är att vara beroende, då älskar vi inte – vi behöver. Då är vi långt från att hitta sann kärlek.

Sann kärlek dömer inte ditt förflutna, för den lever i nuet

Sann kärlek dömer inte

Något som karaktäriserar sann kärlek är att den aldrig kommer döma ditt förflutna. Det finns alltså inget behov av att återuppleva gamla misstag du kanske begått med andra partners. Om någon är med dig och vill påbörja en relation vid din sida och skapa ett livsprojekt tillsammans finns det ingen anledning att döma handlingar som utgjort tidigare upplevelser.

Du har kanske varit otrogen mot eller känslomässigt beroende av en tidigare partner. Kanske lät du inte dig själv vara den bästa föräldern eller så var du inte helt sanningsenlig i din relation. Vad som än hände borde personen du är med inte döma något av det. Idén är att om du är medveten om det så har du lärt dig en läxa. Du har varit kritisk mot dig själv och förstått hur du kan bättra dig.

Om du är rädd för att personen ska döma dig för ditt förflutna och kanske till och med lämna dig om du säger sanningen är det viktigt att du vet att det inte är sann kärlek.

Du låter inte dig själv vara ärlig, uttrycka dina erfarenheter och allt du lärt dig av dem. Du är inte samma person som du var för några år sedan. Om din potentiella partner dömer dig för allt du upplevt och alla misstag du begått är det inte personen du letar efter. Det är inte sann kärlek.

Sökandet efter mogen kärlek

Mogen kärlek

Sann kärlek kan likställas med vad vi kallar mogen kärlek. Det är en lugnare typ av kärlek med väldigt solid bas som uppstår när förälskelsefasen är över. Denna kärlek karaktäriseras av en serie riktlinjer som vi nu ska reflektera över.

  • Den accepterar det förflutna utan att döma, för det är omöjligt att förändra och är en erfarenhet som lärt personen något.
  • Den vill inte förändra partnern, för sann kärlek är att acceptera personen fullt ut. Bara på det sättet kan vi få ett hälsosamt band och etablera en relation.
  • Den vet att det inte behöver den andra personen för att vara lycklig, men väljer denne som sin livskamrat för att genomleva en uppfyllande, älskande erfarenhet som låter båda njuta av livet och lära sig tillsammans.
  • Den begränsar aldrig framtiden för någon av parterna, utan stärker deras tillväxt och uppmuntrar dem att nå sina mål.

Sann kärlek begränsar inte, utan välkomnar oss att växa. Vår partner får aldrig få oss att känna som om vår värld är stillastående eller krympande, utan snarare att den går framåt.

Har du hittat sann kärlek?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.