Alla behöver ensamtid: fördelarna med ensamhet

Samhället har alltid fått oss att tro att ensamhet är för förlorare, när det i själva verket är något som hjälper oss att växa och låter oss upptäcka det bästa med oss själva. Alla behöver ensamtid.
Alla behöver ensamtid: fördelarna med ensamhet

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2019

Visste du att det finns många fördelar med att vara ensam och att vi alla behöver ensamtid?

Oddsen är höga att du inte visste det eftersom samhället vi växt upp i till stor del prioriterar romantiska förhållanden. Om du inte är i ett förhållande eller inte kan behålla ett speciellt länge anses du snabbt vara ett misslyckande.

Det kan leda till allvarliga problem. Det kan sluta med att man blir beroende av en partner för att vara lycklig eller lever med konstant ångest samtidigt som man letar efter personen med vilken man kan konformera sig till samhällets standarder.

Alla behöver ensamtid, men priset kan vara både skrämmande & berikande

Skrämmande målning av kvinna vid Eiffeltornet

Priset för ensamhet kan verka skrämmande inledningsvis. Konsekvenserna av att välja att vara ensam är just det: att vara ensam och ställas inför övergivning.

Du är förmodligen medveten om hur mycket folk förödmjukar sig själva för att inte förlora personen de älskar. Du har sett hur mycket vissa tolererar för att människorna som ger deras liv mening inte ska lämna dem. Om de gör det kommer de trots allt lämnas tomma utan att veta vad de ska göra.

Även om människor är sociala varelser betyder inte det att vi är beroende av andra för att vara lyckliga eller leva.  Vissa är så beroende att de känner sig vilsna. De saknar egna åsikter och fäster sig så mycket vid sina partners att de slutar vara sig själva.

“Vem är jag?”, “vad vill jag?”, “vad gillar jag?” Det är frågor som, tro det eller ej, många inte vet hur de ska besvara. Om de gör det kan svaret vara vad deras partner är, gillar eller vill.

Med ensamhet kan du upptäcka dig själv igen och verkligen vara dig själv – det är därför alla behöver ensamtid. Du har kamouflerat dig själv och slutat vara du på grund av rädsla som inte är något annat än det: en ogrundad rädsla. Men du behöver inte något för att leva ett lyckligt liv; du behöver bara dig själv.

Ingen förstår den som väljer att vara ensam

Sidenband på ett fält

Priset för ensamhet kan vara väldigt svårt att axla, men alla behöver ensamtid trots det. Det är trots allt svårt att hitta folk som stöttar ditt beslut. Många kommer tycka att det är konstigt, att du har blivit galen eller att du drabbats av någon form av trauma.

Förvänta dig inte att alla ska förstå dig. Var förberedd på att många du ansett vara “vänner” kommer ta avstånd från dig. Du kan även upptäcka att de aldrig egentligen var dina vänner när du tar avstånd från dem. Det är dock bra att upptäcka det.

När vi väljer ensamhet och ger utrymme till de vi älskar eller tror att vi älskar inser vi hur mycket vi gett för dem och hur lite vi kompenserats för det.

Läs: Kronisk offerroll: Personer som konstant klagar

Vi blir dessutom medvetna om att vi håller i rodret för vårt förhållande och att det sjunker så snart vi släpper taget om det. Varför antog vi detta stora ansvar? Varför sänkte vi ned oss i ett förhållande som inte var helt sant eller verkligt?

Svaret hittas i vår stora rädsla för att vara ensamma. Det grumlade vår syn och fick oss att ge 100% av oss själva till personer som knappt gav 15% för oss.

Vikten av att hänge tid för självkännedom

Kvinna med spegel

Det vi beskriver ovan är en stor upptäckt, men vad som är ännu större är när vi inser vilka vi verkligen är. För även om vi tror att vi känner oss själva är det vanligtvis inte fallet.

Vi lever i en värld full av oljud. I denna värld finns det gott om banala konversationer och hycklande vänskaper. Vi trycker på knappen “autopilot” och far iväg, likt zombier, utan att smaka på eller uppleva livet till fullo.

Priset för vår ensamhet är inte lika negativt som det kan verka, för du kommer öppna ögonen till verkligheten hos både dina relationer och dig själv. Du kommer inse hur mycket du inte visste om dig själv och hur mycket tid du behöver ge dig själv för att lära känna dig bättre.

Du måste också bli medveten om att ingen är förpliktigad att tillfredsställa ditt behov av tillgivenhet eller kärlek, för du kan ge det till dig själv. Ensamhet är en fantastisk väg som kommer få dig att förstå att beroende av andra har ett högt pris: din lycka. Det är anledningen till att vi alla behöver ensamtid.

Bilder från Luca Hollestelle, María Tudela, Austin Tott, Laura Williams.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.