Kronisk offerroll: personer som konstant klagar

Någon som antar en kronisk offerroll har en förvrängd syn på verkligheten och kommer alltid lyckas hitta en bov för allt som drabbar denne.
Kronisk offerroll: personer som konstant klagar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vid någon punkt i livet har alla antagit en offerroll. Men vad händer när det blir en del av din personlighet? Vad händer när du konstant klagar? Du blir en person som antar en kronisk offerroll.

Kronisk offerroll och pessimism

De som ser sig själva som offer är olyckliga och pessimistiska. Allt är mörkt, de tror att bara dåliga saker drabbar dem och att otur förföljer dem vart de än går. Problemet är att det inte alls är verkligt: ett kroniskt offer har en förvrängd syn på verkligheten. Och de kommer inte bara må dåligt psykiskt, för en finsk studie har visat att pessimister löper högre risk för hjärtsjukdomar.

huvudet-bland-molnen

Den som regelbundet klagar på allt och alla ser faktiskt livet på ett förvrängt sätt. Personens pessimistiska attityd och tron att allt negativt som kan hända kommer att hända är vad som orsakar denna syn.

Alla har vi gått igenom svåra tider, och vid det här laget kanske du undrar om du också är ett kroniskt offer. Men en kronisk offerroll är något som konstrueras över tid; det är en attityd mot livet.

När du går igenom en mörk eller sorgfylld period betyder inte det att du har antagit en kronisk offerroll; du har faktiskt drabbats av något och behöver lite tid för att bearbeta det.

Pessimistiska personer och kroniska offer när sig på negativa känslor. Vad som är ännu värre är att de inte bara beskyller andra för sitt elände, utan antar attityder av förakt, aggression, intolerans och till och med våld.

Den kroniska offerrollens karaktärsdrag

Om du fortfarande inte är säker på om du är ett kroniskt offer eller om någon annan runt dig lider av denna åkomma ska vi ta en titt på några av karaktärsdragen som bäst beskriver denna personlighetstyp.

Förvrängd syn på verkligheten

De som har antagit en kronisk offerroll tror att allt drabbar dem på grund av någon annan. Av den anledningen är de aldrig ansvariga för sina egna handlingar och dumpar istället över all skuld på andra.

Problemet är att en förvrängd syn på verkligheten bara gör dem eländiga eftersom de tror att de inte har makten att förändra sin situation.

kvinna-i-sorg

De när sig på klagomål

Klagomål och klagosång är bränslet för kroniska offer. Med varje klagomål lyckas de fånga andras uppmärksamhet och blir händelsernas centrum, vilket gör att de känner sig viktiga.

Det värsta är att de aldrig ber om hjälp eller försöker komma ur situationen de inte gillar. Deras mål är bara att klaga.

Målet: att finna skuld

Alla offer letar efter den skyldige som de kan lägga skulden på för problemen de inte vill hållas ansvariga för. De tror att andra motiveras av sina egna intressen och utnyttjar människor omkring dem.

De inser inte att de hittat på denna lögn och faktiskt njuter av den.

Brist på självkritik

Vid det här laget bör det stå klart att en kronisk offerroll gör personen oförmögen att ha ett bra perspektiv över sig själv. De kan inte förstå att det finns något klandervärt med dem eller att de skulle kunna förbättra vissa saker.

Dåliga saker, negativ energi, skapas av andra – det är bortom deras kontroll. De är bara offret för något de inte kan stoppa.

Manipulation & känslomässig utpressning

Ett kroniskt offer är en expert på att hantera situationer och andra för att uppnå sina egna intressen. De vet att offerrollen kommer att tippa vågen i deras favör.

Därför är det viktigt att vara medveten om att en pessimistisk person kommer att använda känslomässig utpressning för att i ännu större utsträckning utmåla sig själv som offer i alla situationer. Personen frodas i sin dåliga attityd och får näring från sin sorg och genom att beskylla andra för att känna sig viktiga.

kvinnlig-marionett

Det är viktigt att du lär dig hantera dessa typer av människor och neutraliserar deras effekt på dig så att de inte infekterar dig med sina negativa känslor. Ett kroniskt offer är en giftig person som kommer att förgifta dig, vare sig du tror det eller inte.

Om du har möjligheten att lämna en giftig person i ditt liv – ta den!

Du förtjänar inte att någon annan ska riva ner din lycka med sina klagomål och sin kritik, som är resultatet av personens egna förvrängda verklighet i kampen för att bli en martyr.

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.