Kritik: de som är lyckliga skvallrar inte om andra

Kritik: de som är lyckliga skvallrar inte om andra
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Snarare än att vara besatt av kritik eller kritisera andra borde du lägga din tid på att förbättra dig själv och dina omgivningar. Det finns få saker som är så utmattande som att lyssna på någon som konstant kritiserar andra. Det tvingar dig inte bara att leva innanför en mur av negativa beteenden, utan får dig även att må dåligt.

Det som dessa beskäftiga människor säger och gör sliter så småningom på dig och lämnar ditt sinne fördärvat.

När du finner dig själv i dessa situationer har du två alternativ: ta avstånd eller försök hjälpa dem, och som vi redan har påpekat finns det inget mer känslomässigt och svagt än människor som lägger sin tid på att kritisera andra.

Ett fridfullt liv har ingen prislapp, och därför måste du alltid skydda ditt fysiska och psykologiska utrymme. Du måste skapa ett hjärta fritt från icke-konstruktiv kritik. Ord gör bara ont när de sägs av de som betyder mycket för oss, beroende på vad de säger och hur de säger det.

Kvinna i låda

Vad andra tycker om dig är deras verklighet, inte din

“Vad andra säger om dig är deras verklighet, inte din. De känner till ditt namn, men inte din historia. De har inte levt i ditt skinn, de har inte gått i dina skor. Allt de vet om dig är vad du har berättat för dem eller vad de har anat, men de känner inte till dina änglar och demoner.”

Vissa ger, antingen med illvilja eller utan att vilja kritisera, sin åsikt i varje situation utan att ha tillfrågats. Syftet med denna maskerade kritik är att göra skada, att se ner på någon eller något och att njuta av någon annans oro.

Sådana människor har generellt så lågt självförtroende att de inte kan acceptera sig själva eller andra. Det förklarar varför de är så snabba att döma och stämpla människor, och det reflekterar inte mer än sanningen om hur de själva känner. Det visar hur de projicerar sin känslomässiga kamp på andra.

Även om vi tror att vi kan läsa vad andra tänker så kan vi inte det. Det är tillräckligt svårt att förstå vad man själv tänker, och vad andra genomlever, känner, lär sig eller lider av ska vi inte ens tala om.

Så uppmärksamma inte vad andra säger om dig. Deras ord lever i en illusorisk verklighet som de har skapat i sina huvuden, i viljan att veta allt.

“De olyckligaste människorna i världen är de som oroar sig för mycket över vad andra tycker.”

Hjärta i träd

Var stark när du ställs inför kritik

Om du konstant tänker på hur andra kritiserar dig skadar du ditt eget välmående och din känslomässiga balans. Det är därför bättre att lägga tid på att förbättra dig själv och dina omgivningar.

Ditt jobb är inte att döma andra eller att bli dömd, utan snarare att tänka på att korrigera dina egna misstag tills du når en högre nivå av känslomässigt välmående. Om du arbetar på dig själv kommer du till slut att vinna genom att uppnå uppriktighet, respekt, ödmjukhet, generositet och ära.

Ingen är perfekt, men det är viktigt att du håller fast vid en attityd av att konstant bättra dig själv. Det ger dig förmågan att leva livet utan underkastelse, utan utpressning och utan att vara beroende av andra känslomässigt.

För dig själv

Läk delarna av dig som är skadade

För att läka dina känslomässiga sår från kritiker måste du förstå att vi alla är unika och exceptionella människor. Med det i åtanke måste du sedan göra dig av med rädslan för att känna och tänka åt dig själv.

Men hur konfronterar man känslomässig skada från kritik? Låt oss ta lite tid till att tänka på det:

  • Genom att ge efter för vad andra tycker eller säger om dig slutar det med att du blir något du inte är. Att vilja behaga andra kostar dig din identitet, och det är inte alls hälsosamt.
  • Är du en bra förälder? Är du framgångsrik? Smart? Bra på ditt jobb? Gillar andra dig? Du måste inse hur mycket energi du förlorar på att oroa dig över vad andra tycker om dig.
  • Även om du kanske tror att allas blickar är riktade mot dig är sanningen att det du gör eller slutar göra inte är särskilt viktigt för dem alls. Andra tänker på dig mindre än du tror att de gör.
  • Det spelar ingen roll vad du gör eller hur du gör det, för någon kommer alltid att misstolka det. Försök att leva och agera som du tycker är bäst. Var naturlig och medveten om att den enda vägen till att vara ett med dig själv är att alltid göra vad du känner.

“Vänta inte på att andra ska förstå din väg, speciellt om de aldrig har vandrat den.”

Foton från bruniewska och Chichi Huang.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez, J. A. P., Linares, V. R., González, A. E. M., & Guadalupe, L. A. O. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma psicológica, 16(2), 85-112. https://www.redalyc.org/pdf/1342/134213131007.pdf
  • Pereira, M. L. N. (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Revista Electrónica” Actualidades Investigativas en Educación”, 7(3), 0. https://www.redalyc.org/pdf/447/44770311.pdf
  • de la Villa-Moral, M., Sirvent, C., Ovejero, A., & Cuetos, G. (2018). Dependencia emocional en las relaciones de pareja como Síndrome de Artemisa: modelo explicativo. Terapia psicológica, 36(3), 156-166. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-48082018000300156

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.