Bryt upp från känslomässigt beroende

Har du någonsin gett dig själv tid att vara singel? Är du rädd för att vara ensam? Om ditt liv är beroende av att ha någon annan vid din sida, kommer du aldrig bli helt lycklig.
Bryt upp från känslomässigt beroende

Senaste uppdateringen: 26 januari, 2019

Jag älskar dig, men jag behöver dig inte för att vara lycklig eller levande. Jag vet att folk tror att de är synonyma, men idag vet jag att jag kan vara okej utan dig. Filmer, kultur och samhället har ingjutit uppfattningen om en romantisk kärlek som förgör dig, när kärlek bör vara något som gör dig lycklig. Detta har fått många människor att bli känslomässigt beroende – ett problem som blir allt vanligare.

Känslomässigt beroende

par som pussar

Det finns en uppfattning om att lidande är en ofrånkomlig del av kärlek, men det är en lögn. Denna myt har propagerats om och om igen. Den kan summeras i det berömda “jag kan inte leva utan dig”, som är en stark kontrast till “jag älskar dig, men jag behöver dig inte”, som vi borde eftersträva.

En rädsla för att vara ensam och att känna sig som ett misslyckande i kärlekslivet kan få dig att säga ja till första bästa person du stöter på. Detta är i sin tur vad som sker vid känslomässigt beroende. Det får dig att gå från ett förhållande till ett annat eftersom känslan av att ingen älskar dig ger dig ångest. Men den försvinner när du är i ett förhållande.

Men efter allt detta står det nu klart: kärleken du upplever är inte äkta. Hur kan du fixa detta? Undvik att falla i följande fallgropar.

Att idealisera din partner

Par kramas på balkong

Har du någonsin undrat över varför allt är så perfekt i början av ett förhållande, varpå det börjar gå utför? Svaret ligger i idealisering av den charmerande prinsen eller prinsessan. Du släpper till exempel vissa saker som verkligen stör dig eftersom du tror att du kan härda ut dem. Samtidigt så har du ett hopp om att personen kommer förändras.

Det resulterar i att du skapar en kärlek som inte är verklig eftersom du tittar genom rosaskimrande glasögon och endast ser vad du vill se. Kanske kommer det från känslomässigt beroende och svaghet, som gör att du bara kan se vad du behöver och skjuter resten åt sidan.

Låg självkänsla

Flicka med sax och tejp

Att behöva vara i ett förhållande kan skapa låg självkänsla, vilket har konsekvenser för alla områden i ditt liv. Detta behov blir livsviktigt, ditt primära mål. Det är ett mål som får hela din värld att falla samman om det inte möts. Din värld kretsar kring det perfekta förhållandet. Om det inte fungerar så tar misslyckande över dig, och din självkänsla störtdyker.

Att förälska sig blir för personer med låg självkänsla till en helt absorberande process där de måste ge upp hela sitt jag och riskera att allvarligt såras. Personer som dessa kan inte sätta gränser, och därför lider de i sina kärleksliv.

Att vara i ett förhållande är inte allt – jag behöver dig inte av denna anledning

Flicka omfamnar hjärta

På någon nivå kanske du vet att det inte är allt att vara i ett förhållande. Men det är en övertygelse som är så ingrodd i dig att det är lätt att begå misstagen vi precis talat om.

Du kan leva alldeles utmärkt utan någon vid din sida. Alla som aldrig haft chansen att vara singlar bör faktiskt dra nytta av situationen om de någonsin inte är i ett förhållande. När du är ensam lär du trots allt känna dig själv, och du reflekterar över förhållandet som precis tagit slut. Det är så du mognar och tar reda på vad du gillade och inte gillade i förhållandet, så att nästa blir bättre.

Det är en väldigt positiv sak att göra, men att vara känslomässigt beroende och behöva vara i ett förhållande grumlar ofta din syn. Det hindrar dig vidare från att uppskatta tiderna när du inte behövde tänka på någon annan än dig själv. Det är den enda tidpunkten vid vilken du kommer lära dig följande om din partner och dig själv: “jag älskar dig, men jag behöver dig inte”.

Har du någonsin gett dig själv tid att vara singel? Eller är du kanske rädd för att vara ensam? Om ditt liv är känslomässigt beroende av att ha någon vid din sida kommer du aldrig bli helt lycklig. Du kommer svika dig själv, och det är det värsta misstaget du kan begå. Den enda personen som alltid finns med dig är du själv.

Sluta försumma dig och börja älska dig själv.

Huvudbild från wikiHow.com.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.