5 misstag beroende personer begår

Beroende är inte lätt att komma över. Lär dig att upptäcka de misstag som visar att du har ett beroende, så att du kan lära dig att vara lycklig utan att behöva vara i en relation.
5 misstag beroende personer begår

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Beroende personer kan inte leva ensamma utanför en relation. När de avslutar en relation letar de snabbt efter någon ny för att fylla tomrummet. Ibland baseras inte dessa relationer på kärlek, utan på behov. Därför blir de snart uttråkade, bråkar mycket och gör slut.

Men beroende personer är inte medvetna om problemet förrän de känner ångest, desperation och att de inte är lyckliga.

Idag kommer vi att titta på 5 fel som dessa personer gör för att hjälpa dig att identifiera om du eller någon du känner är en beroende person.

De kan inte sätta gränser

skepp och kvinna

Det är viktigt med gränser i alla aspekter av våra liv. Du kanske exempelvis tycker om smaken av alkohol, men du vet att om du dricker för mycket tar din hälsa skada. När beroende personer börjar ett förhållande ger de upp saker som den andra personen inte tycker om. De gör det så att de inte ska förlora honom eller henne.

Det slutar med att de får låg självkänsla och känner sig illa behandlade. De säger inte vad de tycker eftersom de är rädda för att förlora sin partner. De ger upp sanningen de behöver så att de inte ska behöva känna nya tomrum i sina hjärtan.

Deras partner är universums mittpunkt

Beroende människor är väldigt olika med varje partner. Det är för att de ändrar roll beroende på vem de är med. När du börjar dejta någon ny fortsätter du nog att göra samma saker som du gjorde innan. Men en person som är beroende ändrar på sig.

De börjar anamma sin partners inriktning. De ger upp det de brukade tycka om.

Kvinna med blomma

De börjar även känna kompulsiva känslor. De tänker på personen de behöver hela tiden. De börjar göra saker både för och istället för den andra personen.  De formar sina liv för att passa in i partnerns – ändrar det helt och utan anledning. Varför är det så?

Beroende människor ser inte sig själva som två oberoende personer som delar sina liv med varandra. De ser relationen som två individer som blir en varelse.

Deras lycka beror inte på dem

När ens lycka eller ledsamhet beror på hur den andra personen beter sig har man ett stort problem. Beroende personer är inte ägare till sina egna känslor. Det är ett stort ansvar som ges åt partnern.

Hur du känner dig kan inte bero på någon annan. Personen är inte du. De kontrollerar inte dina känslor. Men beroende människor låter det hända trots att det skadar dem.

Beroende personer står inte ut med tanken å att bli övergivna

Kvinna på hjärta

Det innebär inte att de inte har stött bort folk förut. Det kanske var de själva som tog det första steget. Men de hade antagligen någon som väntade på dem. En emotionellt beroende person lämnar aldrig sin partner. Eller så lämnar de inte sin partner om de inte har ett väntande substitut.

De lever därför med en konstant rädsla för att bli övergivna. De sätter den andra personens behov framför sina egna. De gör allt de kan för att blidka sin partner. Med andra ord blir de undertryckta.

Det leder till ett akut behov av att kontrollera situationen. Ibland är det inte möjligt. När det händer känner de extrem ångest och desperation.

De vet att de inte är lyckliga, men de kan inte lämna personen

Även om de säger att de är lyckliga så vet de att de inte är det. Varje gång de är ensamma får de en panikattack. Andra människor har blivit en drog som de använder för att få sin dagliga fix. Om de inte kan få det klarar de inte av abstinensen.

Om det låter som dig ska du försöka att vara ensam. Lär dig att uppskatta ditt eget sällskap. Bind dig inte vid någon annan bara för att fylla ett tomrum.

Person  i fosterställning

Det är inte enkelt. Men vem har sagt att det är lätt att komma över ett beroende? När du väl lär dig att vara lycklig med dig själv är när du verkligen blir redo att vara med någon annan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.