Skillnaden mellan kärlek och besatthet

Är det kärlek eller besatthet? När kärlek blir till besatthet går den andra personen från att vara någon som tillför något till dig till att bli en person som kompletterar dig. Du är rädd för att förlora denne. Lär dig mer i den här artikeln.
Skillnaden mellan kärlek och besatthet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kärlek är en känsla som är så intensiv att man ibland tappar kontrollen över den. Den kan sluta som en besatthet som smyger på oss bakifrån. Det kan därför vara svårt att förstå skillnaden mellan kärlek och besatthet.

Det är lätt att man inte märker om man blivit fången i besatthet eller om man verkligen upplever kärlek.

Därför vill vi idag ta en titt på några fundamentala skillnader mellan kärlek och besatthet. Det gör det tydligare och lättare att se vad som händer med dig.

Kärlek och besatthet

Exklusivitetssjukan

Kärlek och besatthet är inte samma sak

Något händer när du blir besatt av en annan person. Du bygger en mur runt förhållandet som inte går att komma runt.

Denna exklusivitet dränker dig, för oftast vill du kontrollera allt. Som ett resultat fylls du av tvivel och är konstant på alerten, snarare än att vara avslappnad och njuta av förhållandet.

Kärlek värdesätter å andra sidan ärlighet mellan personerna i förhållandet. Det är skillnaden mellan kärlek och besatthet.

Besatthet och självkänsla

När besatthet inträffar bottnar detta i låg självkänsla . Vi saknar något. Vi behöver något som vi inte har. Därför blir vi besatta.

Förlora inte dig själv: du behöver inte någon för att komplettera dig. Du är en komplett person.

Men när vi talar om kärlek så talar vi inte om någon som fyller oss, utan om någon som tillför något till oss.

Det finns acceptans i kärlek

Kärlek innebär acceptans

Efter att ett par gör slut finns det alltid en period av smärta. Du måste genomgå det, men förr eller senare kommer du att acceptera verkligheten.

Med besatthet är detta inte fallet. Det finns smärta, men man kan inte släppa taget. Man förblir fångad eller fastbunden. Ofta kan man inte nå acceptans om man inte går i terapi.

Den andra personen är en människa

Det bör vara uppenbart, men när vi talar om besatthet är det inte lika klart.

I dessa fall ser man den andra personen som en ägodel; han eller hon är något som tillhör dig. Det är för att personen kan ge dig något du saknar.

I ditt hjärta tänker du på personen som “förpliktigad” och att du inte kan leva utan denne. På grund av ditt behov upphör personen att vara en människa, och blir istället en ägodel.

Kärlek värdesätter å andra sidan den andra personen som den person denna är. Då kan den andra personen njuta av sina rättigheter såväl som sina friheter.

Syftet att manipulera

Manipulation är inte kärlek

Ibland utvecklar en partner en brist på intresse av sin partner.

Om du älskar denna person, gör detta dig ledsen, men det slutar med att du tar ett beslut och accepterar ett uppbrott.

Men är det besatthet du upplever, blir situationen annorlunda. Istället använder du bristen på intresse som ett vapen mot den andra personen.

Detta är ett sätt att manipulera och få den andra att känna sig skyldig för sin brist på intresse.

Vikten av kommunikation

Kommunikation och empati är fundamentala för alla hälsosamma par. Dessa hjälper allt att gå smidigt.

Men i förhållanden där besatthet finns närvarande är kommunikationen inte det. Istället finns det en rädsla för att den andra personen kan fly eller lämna förhållandet.

Därför försöker du få det att verka som om inget är fel. Du låtsas att allt i förhållandet bara går bra, så att du inte behöver se den problematiska verkligheten.

Kommunikation och empati är fundamentalt

Har du någonsin upplevt dessa två former – kärlek och besatthet? När en människa blir besatt av sitt förhållande, slutar allt med att de såras.

Deras behov blir inte uppfyllda, och om allt plötsligt förändras så tappar de kontrollen helt.

De låter ingen förändra eller bli annorlunda. De har gett allt för den andra personen.

Men de har glömt sig själva, och då är den enda lösningen att finna sig själva igen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.