Jag vill sluta tänka på dig, men hur?

Minnena gör ont och fortsätter ömma. Men idag vill jag sluta tänka på dig, för jag har styrkan och viljan att göra det.
Jag vill sluta tänka på dig, men hur?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Jag vill sluta tänka på dig, men jag vet inte hur. Mitt sinne verkar kontrollera mig, och även om jag vill radera dig från det kan jag inte det. Det är obekvämt. Det handlar inte bara om minnena i mitt huvud, utan också känslor som inte alls är positiva.

Orosmoln, antaganden, frågor som “tänk om jag hade gjort något annat?” eller “tänk om allt var annorlunda?” finns också i huvudet. Jag vet inte hur jag ska göra det, men jag vill sluta tänka på dig en gång för alla.

Tankar, kom till mig

Grubblande kvinna

Det första steget mot att sluta tänka på någon är att inte ignorera eller vända ryggen till alla de tankar och idéer blandade med känslor som ploppar upp i huvudet. Det är normalt att inte vilja konfrontera dem eftersom de redan sårar dig så mycket. Men om du inte gör det kommer du inte att kunna sluta tänka på personen som inte längre är en del av ditt liv.

  • Analysera dina tankar: Tänk på dem och lägg märke till hur de får dig att må och varför. Fråga om de är logiska och vad som får dem att besöka dig ofta.
  • Oroar du dig för mycket? Ibland tvivlar vi på våra beslut och val. Det är vad som kallas för “ånger”. Men du kan stoppa det, för om du tar ett steg tillbaka kommer du inse att all din oro saknar grund.
  • Överväg rädsla: Du kanske inte slutar tänka på personen för att du är rädd för ensamhet.
  • Jämför inte ditt liv med andras: Jämförelser drar ner dig i en ond cirkel av negativitet som du aldrig kommer att känna dig bekväm eller nöjd i.
Flicka med fåglar

Jag ska fokusera min uppmärksamhet på andra saker

När du har konfronterat alla tankar om personen kan de följa sin väg. Med andra ord kommer de att komma till ditt sinne och sedan lämna det. Men många andra kommer fortsätta få dig att känna och uppleva ångest, sorg, melankoli och tvivel. För dessa finns det ett annat alternativ: fokusera din uppmärksamhet på andra saker.

Det finns inget bättre sätt att glömma någon än att göra något nytt eller fokusera på vad du gillar. Nu har du all tid för dig själv, så hänge den till dig själv. Gå ut med dina vänner, träffa nya människor, fokusera på ditt arbete, planera resan du alltid velat åka på, etc.

Det kommer att göra dig upptagen och gör att du kan sluta tänka på personen du vill glömma, även om han eller hon kan dyka upp i huvudet då och då.

Man med växt

Kanske undrar du om det faktiskt bara undviker problemet? Men sanningen är att det inte gör det, så länge du har följt det första steget.

För att sluta tänka på dig ska jag sluta fantisera om dig

Det är fortfarande inte över. Du mår fortfarande dåligt och du kan inte helt sluta tänka på personen. Det beror på att du fortsätter fantisera om honom eller henne och förhållandet.  När du idealiserar någon kommer du att dagdrömma och utveckla missvisande uppfattningar om vad som sker. Det klänger sig starkt fast vid ditt sinne och du kan inte sluta tänka på personen, även om du vill.

I ditt huvud finns det fortfarande bilder av de där dejterna, kyssarna och situationerna ni har upplevt tillsammans. Du kommer ihåg dessa stunder med ett leende och fäller sedan en tår. Det är ett sätt att tortera dig själv, för du vet att inget bra kommer ur dessa fantasier. De är bara illusioner och smärtsamma minnen av någon som inte längre finns i ditt liv.

Det är viktigt att nämna att även om du följer dessa tips och andra som fungerar för dig kommer tiden att sätta allt på sin plats.  Du kommer inte att kunna sluta tänka på någon som varit viktig för dig över en natt. Det kräver tid, och framförallt att du accepterar vad som hänt.

Fjäril på kvinna

Om du förnekar verkligheten, klagar och frodas i din egen smärta kommer situationen att fortskrida ännu längre. Därför måste du lära dig att acceptera vad som hänt, inte ge upp och sedan bara vänta. Förr eller senare kommer allt att sluta vara så obekvämt.

Idag ska jag sluta tänka på dig eftersom jag har styrkan och viljan att göra det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.