Faran med för höga förväntningar: känner du till den?

Ibland ger vi så mycket till andra att vi glömmer bort att ta hand om oss själva, eftersom vi håller dem till samma höga förväntningar.
Faran med för höga förväntningar: känner du till den?

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2019

Vi tillbringar en hel del tid där vi väntar på saker från andra människor. Vi förväntar oss att våra behov tillgodoses och att de vi bryr oss om och behandlar oss på samma sätt som vi gör: med ömsesidighet. Men ibland kan världen krossa våra höga förväntningar.

Men låt inte det tynga ned dig. Vi behöver alla vissa saker från andra för att uppnå en känsla av trygghet. På samma sätt som ett barn vet att han eller hon är älskad av sina föräldrar förväntar vi oss som vuxna att våra partners alltid behandlar oss på samma sätt som vi behandlar dem.

Trots att en sund och balanserad relation ska fungera på det sättet slutar det ibland i besvikelse: att man förväntar sig alltför mycket när man i själva verket inte får något i gengäld.

När dina höga förväntningar gör dig besviken

Vissa lever under intrycket att lycka är att ge, inte att få. Kanske är det ett resultat av hur vi uppfostrats eller att denna ytterst ädla värdering försummar en väsentlig del av vår överlevnad: självkänslan.

För höga förväntningar

Du har rätt att ta emot

Att sprida glädje är en ädel handling som berikar oss; du kan även se det som en skyldighet. Att ge är bra, men att ta emot är en skyldighet.

 • Vi pratar inte om materiella saker eller ens tjänster. När vi gör något för någon är det inte obligatoriskt att svara på en spontan gåva som kom från hjärtat med en ännu större gåva.
 • Något vi alla har rätt till, och även skyldighet till, är att ta emot respekt. Om du ger kärlek ska du inte få likgiltighet och egoism i gengäld.
 • I romantiska relationer är “ge och ta” både en rättighet och en skyldighet. Det är en typ av energi som skapas mellan två personer som båda vårdar tillväxt och som drivs av respekt och ömsesidighet.

Vi förväntar oss för mycket eftersom vi själva skulle vara villiga att ge så mycket mer

Kanske har någon sagt något till dig i stil med att “du förväntar dig för mycket från andra” eller att “du är för känslig och allt gör dig upprörd” ?

 • Dessa ord speglar framförallt en brist på empati för ett hjärta som ger så mycket till andra utan erkännande.
 • Kanske intalar du dig själv saker som: “Jag måste lära mig att älska mindre”, men vad du egentligen borde intala dig själv är: “Jag måste lära mig att älska mig själv mer.”

Att älska någon innebär att du gör rum i ditt hjärta för den andra personen genom att sätta honom eller henne i ditt universums centrum och bygga din värld omkring dem.

3-krossat-hja%cc%88rta

Men vad vi egentligen behöver göra är att undvika dessa ytterligheter som gör att vi försummar våra egna behov. Du kan ha höga förväntningar på en annan person, men glöm inte att även förvänta dig samma saker av dig själv:

 • Glöm inte att ta hand om dig själv varje dag. Prioritera inte andra i den utsträckning att du försummar dina egna behov.
 • Erbjud din kärlek, oro och omsorg… men förvänta dig också dessa saker i gengäld.

Hur ska du reagera när du inser att du aldrig har fått något i gengäld?

 • Ditt hjärta kommer låta dig veta när du har nått gränsen. Om du vaknar med fler mörka moln än hopp, om du tillbringar all din tid frustrerad och vill gråta, så vet du att det är dags att agera.
 • När du inte får något i gengäld känner du dig tom och kan även känna att du inte är värdig att ta emot kärlek, omsorg eller uppmärksamhet. Låt aldrig den emotionella tomheten hos andra få dig att tro att du inte förtjänar att bli älskad.
 • Den kärlek som aldrig kommer lämna dig är den kärlek du ger dig själv. Det kommer ge dig kraft att följa din egen väg mot personlig balans och inre frid.
Fria fjärilar

En idé som psykologer uppmuntrar är att det är bäst att inte förvänta sig något av andra och i stället ha höga förväntningar på sig själv. Denna idé har många nyanser av innebörd.

 • Vi kan förvänta oss vissa saker från de människor som utgör vår inre cirkel. Vi måste till exempel känna säkerheten i att veta att vi älskade eftersom ingen kan leva utan denna säkerhet.

Vad vi förtjänar framför allt annat är respekt, från oss själva och från andra. Sluta inte att kämpa för det. Kärlek är ömsesidighet, support och uppriktighet.

Om du inte hittar dessa kvaliteter i dina relationer är det ett tecken på att den varken är äkta eller sund.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.