Oroa dig inte över att bli gammal, oroa dig över att inte växa

januari 30, 2017
Vi spenderar våra dagar i väntan på att något ska hända, att något ska förändras. Oroa dig endast över att njuta av nuet, för det är allt vi har som är garanterat.

Vi ljuger för oss själva om vi säger att vi inte oroar oss över att bli gamla. Det är en tanke samhället har som helhet och det åsamkar oss en viss mängd olustighet.

Det är till viss del resultatet av vilseledande marknadsföring. De säger att vi måste hålla oss unga för alltid, men egentligen är personlig tillväxt det viktigaste.

Vi fokuserar för mycket på vårt utseende, men glömmer vad som finns inom oss.

Åren bör inte tynga ned oss. De ska ge oss lycka. Att fira din födelsedag betyder att du blivit ett år äldre. Har du tänkt på hur mycket du har växt? Du är inte samma person som tidigare.

Lev inte med oro

kvinna-hanger-i-klocka

Reklam, TV och alla kommunikationsformer försöker krossa oss med rädslan för att bli gamla, men de är inte de enda källorna till denna rädsla. Sättet vi lever våra liv har också mycket att göra med det.

Rädslan kommer inte från var du är nu. Här kommer ett exempel: förr i tiden var kvinnor menade att skaffa barn medan de fortfarande var unga, och de fick då mindre tid att njuta av sin ungdom. De var även tvungna att gifta sig unga, annars skulle ingen gifta sig med dem.

Dessa är uppfattningar som för det mesta stannat i det förflutna, men på ett sätt har de förändrats.

Har du tid för dig själv? Arbete tvingar dig att ge upp tiden du behöver för att ta hand om dig själv. Det är tid du borde använda för att vårda dina sinnen, vandra i skogen eller till och med njuta av en god bok.

Från tidig ålder är vi en del av oändliga fritidsaktiviteter som hjälper oss att snabbt lära oss livsläxor så att vi kan gå långt i livet.

timglas-och-klockor

Trots tidens gång så förändras inget av det. Sysslor blir till arbete. Fritidsaktiviteter blir till övertid.

I slutänden har tid passerat utan att vi njutit av den. Dagarna passerar fyllda med stress. Tanken på att få allt gjort eller att påbörja det imorgon tynger ned oss.

Har du stannat upp för att njuta av nuet?

Framtiden är vårt nu

Idag och just nu finns inte längre. Vi oroar oss bara om en morgondag full av förväntningar och saker att göra. Ibland händer inte dessa saker.

Du tvingas skjuta upp sakerna du gillar så att du kan ta hand om dina ansvar. Du sliter ut dig själv med arbete du ofta inte kan skjuta upp. Ibland drunknar du i det arbetet.

Hur kan man ägna tid långsamt? När du var barn njöt du av nuet. Du tänkte inte på morgondagen. Du tänkte bara på här och nu. Att växa och lära sig var viktigt.

Dina fem sinnen fokuserade på nuet. Du märkte av varje känsla. Varje minut var du konstant överraskad.

barn-under-trad

Kanske är problemet helt enkelt att inget är nytt för oss. Vi har antagit tråkiga rutiner som hindrar oss från att sakta ned. De hindrar oss till och med från att vila.

Men med det sagt måste du inte överge vad du gillar att göra. Eller ens släppa de ansvar som ingen annan tar hand om.

Vi säger att du måste lära dig att känna, växa och se.

Känn, experimentera, lev, väx…

Tänk inte på det förflutna eller framtiden. Gör vad du gjorde när du var barn. Fokusera på här och nu. Om du gör det kommer du glömma att morgondagen existerar och ge allt till nuet.

Ägna inte för mycket tid med att vara irriterad – du kommer må bättre. Du kan till och med märka att din produktivitet ökar på jobbet. Tvinga dig själv att njuta av allt. Tänk på vad du känner omkring dig och andas.

Om du vill få livet på rätt köl genom att lämna ditt jobb – gör det. Om du vill unna dig själv – gör det.

Vi har idag, men ingen vet något om morgondagen. Tänker du ge upp chansen att leva livet till fullo?

Vi glömmer att göra det. Rutin är en del av vår komfortzon. Denna rutin börjar åsidosätta våra känslor. Vi börjar leva gråa liv.

blundande-kvinna

Det hjälper oss inte att växa. Det hjälper oss inte att leva fullare liv. Tvärtom gör det oss till ytliga personer. Vi blir kontinuerligt ledsna och missnöjda.

Om du är upptagen med att bli äldre ska du stanna upp och tänka en sekund. Tänk på hur du lever ditt dagliga liv. Oavsett om tiden passerar långsammare eller snabbare är allt bara i huvudet. När vi njuter av något flödar tiden snabbare.

Lär dig att uppskatta allt du gör.

Spara

Spara

MER FÖR DIG