Konsekvenserna av att tänka för mycket

Att tänka för mycket kan leda till obalans, så när du kommer på dig själv med att göra det ska du försöka sluta, och komma ihåg att det som överväldigar dig bara finns i ditt huvud.
Konsekvenserna av att tänka för mycket

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns massor av människor som tänker för lite och gott om andra som tänker för mycket. Ingen ände av spektrumet är positivt. Vi ska gå igenom konsekvenserna av att tänka för mycket. De kan vara väldigt allvarliga.

Är du den typ av person som alltid överanalyserar allt? Har du någonsin legat vaken i sängen för att du inte kunde sluta tänka?

Att tänka för mycket kan bli din värsta fiende, så det är viktigt att du från och med nu förstår denna dåliga vana lite bättre.

Att tänka för mycket hindrar dig från att prova nya saker

Att tänka för mycket kan hindra dig från att prova nya saker

Folk som tänker för mycket ägnar mer tid i sitt sinne än i verkligheten. De ägnar all sin tid åt att tänka, eftersom de tror att det är något de inte kan fly från.

Det är många människor som söker tillflykt i sina tankar och går på hela äventyr i sina sinnen. Vad sker i det verkliga livet? Varför inte använda dig av vad som finns i ditt sinne och börja utöva det?

I verkligheten kan deras liv vara väldigt tråkiga, och de får inte uppleva någonting eftersom de inte vågar handla enligt sina tankar. Kanske är de rädda. Men vad är de rädda för?

Att tänka för mycket betyder att du kontinuerligt undviker att tänka på det som är här och nu. Kanske är det så att du handskas med minnen från det förflutna och drömmer om en bättre framtid.

Framförallt hindrar du dig från att leva ditt liv när du tänker för mycket – det är bara en passiv handling. Vad du behöver veta är hur du tar det som snurrar runt i huvudet och gör det till verklighet, till sanna upplevelser.

Tankar och oro

De som tänker för mycket har ett annat stort problem som de flesta idag lider av: orosmoln.

När du tänker för mycket är det för att du oroar dig över något. Det kan vara det förflutna, din framtid, din nuvarande situation eller människorna omkring dig. Det drar in dig i en virvelvind varifrån det kan vara svårt att fly.

Ibland kanske du inte inser det, men du oroar dig över saker som inte behöver uppmärksammas. Det kan vara dina osäkerheter som är orsaken.

inre-konflikt

Har du någonsin återupplevt en händelse gång på gång i ditt huvud? Kanske en historia du berättat för en vän eller en situation som slutade med att något blev arg. Du spelar upp scenariot om och om igen för att tänka på vilka andra slut det kunnat ha.

Det är lönlöst att återuppleva det förflutna, för du kan inte ändra det. Det smarta är att se till nuet och gå vidare.

Tips för att sluta tänka så mycket

Om du konstant analyserar hela ditt liv, varje interaktion eller varje steg du tar är det nu dags att försöka sluta.

För att göra det har vi några tips som kan hjälpa dig i de stunder när du känner att det är omöjligt att sätta stopp för dina tankar:

  • Prata med en vän: det kan hjälpa dig undvika att tankarna snurrar runt utan riktning. Prata om dina orosmoln för att bli av med tvivel och undvik att överanalysera en situation som förmodligen inte förtjänar en så stor plats i ditt sinne.
  • Skriv ned dina tankar: att föra dagbok kan vara väldigt fördelaktigt för att lätta på trycket och uttrycka vad du känner. På så sätt kan du frigöra dig själv från alla tankar som överväldigar dig, och du kommer till och med se dem från ett annat perspektiv.
  • Distrahera dig själv: du kan göra det genom att ägna dig åt något du gillar eller prova på en ny aktivitet som lockar dig. Att hålla dig distraherad kommer hjälpa dig att sluta fokusera på allt som snurrar runt i ditt huvud.
  • Var medveten och upprepa “sluta!”: om du vet att du inte kan sluta tänka på något som oroar dig ska du säga “nog!” till dig själv. På så sätt tvingar du dig själv att fokusera på något annat och kommer ur den onda cirkeln.
    Säg det så många gånger som krävs.
tanka-for-mycket

Slutord

Har du någonsin kommit på dig själv med att tänka för mycket? Ibland är det lätt att ge mycket mer vikt åt saker än de faktiskt förtjänar.

Om en vän inte pratar med dig lika ofta som du skulle vilja, om du tror att denne ser ned på dig, kanske det bara är i din fantasi. Försök att inte överanalysera saker som inte förtjänar din oro.

Ibland är det bara sinnet som spökar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.