7 bra saker som händer när du tar promenader varje dag

Visste du att promenader inte bara är bra för din fysiska hälsa, utan även hjälper ditt psykiska välbefinnande och dessutom motverkar stress? Allt som behövs är 30 minuter om dagen.
7 bra saker som händer när du tar promenader varje dag

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tar du promenader varje dag? Många går för att ta sig från ett ställe till ett annat, men många kanske inte ens inser hur hälsosam den vanan faktiskt är.

Sanningen är att det är en av de lättaste och bästa motionsformerna som finns. Det aktiverar flertalet fysiska och kemiska processer i kroppen. När du går stärks dina leder och ditt skelett. Dessutom stimuleras din metabolism och du bränner därmed fler kalorier.

Det är därför vi rekommenderar att man gör det varje dag och i minst 30 minuter, särskilt de dagar du inte utför någon annan fysisk aktivitet. Eftersom många trots detta fortfarande är inaktiva skulle vi vilja dela med oss av 7 bra saker som händer med kroppen när du tar promenader varje dag.

1. Du får mer energi av promenader

Gående person

Känner du dig utmattad? Har du svårt att koncentrera dig? Då har du förmodligen brist på energi. Om så är fallet kan en kort promenad varje dag förbättra både din fysiska och psykiska produktivitet.

 • När du tar en promenad optimeras din blodcirkulation så att dina celler får tillräckligt med syre.
 • Att gå lösgör också stelhet och spänningar i leder och muskler, vilket förhindrar smärta under dina dagliga göromål.

2. Promenader förbättrar din kardiovaskulära hälsa

 • Eftersom promenader hjälper till att förbättra din blodcirkulation och bränner kalorier är de även anmärkningsvärt bra för din kardiovaskulära hälsa.
 • En rask promenad dagligen förbättrar din puls så att blodet lätt kan pumpas runt i kroppen. Det hjälper även till att förhindra högt blodtryck.
 • I tillägg är det också ett jättebra sätt att öka ditt goda kolesterol (HDL) samtidigt som du minskar det onda kolesterolet (LDL) och mängden triglycerider.
 • Det sänker dessutom risken för hjärtinfarkt, stroke samt andra hjärt- och kärlsjukdomar.

3. Promenader hjälper dig att gå ned i vikt

Kvinna med måttband runt magen

Liksom alla kardiovaskulära övningar är promenader ett bra sätt att bränna fler kalorier och motverka övervikt eller fetma. Det är ingen snabblösning som får kilona att försvinna över en natt, men går du varje dag ökar det din förbränning och sänker ditt BMI.

Det är ett perfekt sätt att lämna din stillasittande livsstil bakom dig. Det kräver ingen större ansträngning och heller ingen särskild plats, som exempelvis ett gym. Ju snabbare du går, desto mer fett bränner du.

4. Promenader formar dina ben och din rumpa

Att gå ut och gå är jättebra om du vill ha vältränade ben och en fast rumpa. Kroppens nedre muskelgrupper tränas och med tiden blir även vaderna och låren starkare. Om du går i lutning, som i en uppförsbacke, aktiverar du rumpan som får ett lyft och blir välformad på samma gång.

5. Promenader främjar god skeletthälsa

Träning på löpband

Ditt skelett får ut mycket av en daglig promenad.

 • Att gå stärker ditt skelett och förhindrar att bentätheten blir mindre, vilket är den främsta anledningen till osteoporos.
 • Dessutom är det inflammationshämmande, vilket håller kroniska sjukdomar såsom artros borta.
 • Om du går utomhus varje dag stiger tack vare solljuset din D-vitaminnivå, och det i sin tur leder till att kroppen kan ta upp kalk bättre.

6. Promenader förebygger åderbråck och ådernät

Åderbråck och ådernät är tecken på att du har cirkulationsproblem i nedre delen av kroppen. Eftersom regelbundna promenader förbättrar blodcirkulationen hjälper de också till att förhindra den här typen av estetiska problem.

Att gå tränar benen, vilket förhindrar inflammation i bindväven och gör det lättare för blodet att nå hjärtat. Promenader håller även dina kapillärer i god form, vilket sänker risken för vätskeansamlingar.

7. Promenader är ångest- och stressreducerande

Stressad kvinna

Att motionera måttligt är en hälsosam vana som hjälper till att förbättra din emotionella hälsa, vilket bidrar till minskad ångest och stress.

 • När du går frigörs endorfiner och serotonin i blodet, vilket ökar ditt välbefinnande.
 • Eftersom promenader optimerar syresättningen i hjärnan motverkar de också de negativa effekterna av oxidativ stress, en bidragande faktor till irritation och depression.

Har du fastnat i en stillasittande livsstil? Om du inte redan kommit igång, se till att börja gå 30 minuter varje dag och upplev själv att det triggar alla möjliga positiva förändringar i din kropp.

Det är jättebra att gå i vardagen, men kom ihåg att du får bäst effekt om du använder promenader som motion, och du bör gå i rask takt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.