6 enkla sätt att bli kvitt ångest och stress

Kommer stressen i ditt liv i vägen för din hälsa och lycka? Lär dig att lindra stress för att bli kvitt ångest.
6 enkla sätt att bli kvitt ångest och stress

Skriven av Lorena González

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi känner ofta ångest för att vi inte kan göra allt som vi vill göra. För att bli kvitt ångest behöver du sätta upp mål för dig själv och lära dig att delegera. Vi kan inte alltid kontrollera allt.

Stor ångest kan hindra oss från att leva ett normalt liv. Det aktiverar kroppen och håller den alert för att hantera situationer som drar oss ur vår komfortzon.

Om du känner ångest vill vi ge dig några enkla rekommendationer.

1. Identifiera stressen och ångesten

Identifiera din ångest

Först och främst ska du identifiera vad som orsakar din ångest. Det är det första steget och nyckeln till att lära dig hantera situationen.

Ta några minuter för att tänka på vad som åsamkar dig stress under dagen. Gör en lista över alla saker du gör varje dag som kan göra sig stressad och försök sedan att undvika dem.

Det kan finnas förpliktelser du inte kan göra eftersom du antingen helt enkelt inte känner för det eller för att du inte har tid.

Kom ihåg att hela världen har förpliktelser, och det bästa sättet att hantera dem är att göra vad du vill göra. Gör dig av med saker som gör dig stressad för att känna dig fri.

2. Bli organiserad för att bli kvitt ångest

Stress beror ofta på att man är oorganiserad.

Det är inte konstigt att man inte kan hitta vad man behöver hemma om det är stökigt. Det kan leda till visuell stress.

Det är bättre att ta sig tid att organisera och sätta stopp för oredan.

Då får du lättare att slappna av och se saker i ett annat ljus. När det finns oreda kan livet bli en katastrof.

3. Bli kvitt ångest genom att ge dig själv tid

Något så enkelt som att organisera din tid kan hjälpa dig med stress och ångest. När vi kommer sent till ett möte gör det oss stressade.

Ta för vana att sätta av tid för att göra saker så kommer du se att stressen lindras. Gör en medveten ansträngning att förbereda dig tidigare, gå hemifrån tidigare etc.

Det bästa du kan göra är att räkna ut hur mycket tid du faktiskt behöver för att bli redo, och hur lång tid det tar att ta dig till jobbet eller mötet.

4. Du kan inte kontrollera allt

Släpp på kontrollen

Att lära sig att allt inte går att kontrollera är ett bra sätt att bli av med stress från ovisshet.

Det är absurt att försöka kontrollera situationer och människor. Det enda som händer är att du känner mer ångest, vilket verkligen inte hjälper.

Kom ihåg att du bara kan kontrollera dig själv.

Något så enkelt som att släppa behovet att kontrollera andra och situationer är nyckeln till att lindra stress och bli kvitt ångest.

5. Överbelasta inte dig själv

Du har massor av saker att göra, som jobb, förpliktelser med mera, så det leder till att du känner dig stressad, och med tron att du inte kommer ha tillräckligt med tid för allt.

Det bästa är att vara realistisk och planera vad du kan göra och vad du gillar att göra mest.

Även om du tror att det enda sättet att vara produktiv är att hinna med allt, är det enda du uppnår stress. Du kan bara göra en sak åt gången.

Försöker du hinna med att göra allt och lite till, kommer du konstant att tänka på allt du fortfarande har kvar att göra; det orsakar bara ännu mer stress och resulterar aldrig i något positivt.

Om du vill lära dig mer, läs: Upptäck allt bra som väntar på dig i livet

6. Vila för att bli kvitt ångest

Vila för att bli kvitt ångest

Det är ett av de viktigaste tipsen. Om du ger din kropp den vila den förtjänar och behöver kan du minska din stress och bli kvitt ångest.

Det enda sättet att må bättre är att lindra stressen; redan från första dagen kommer du att kunna gå vidare med större livskraft.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.