Vad kännetecknar starka kvinnor?

Även om de gillar sällskap behöver starka kvinnor ingen för att komplettera dem, och de kan leva ensamma om de behöver det. De känner sitt värde och vet att de är värda det bästa.
Vad kännetecknar starka kvinnor?

Senaste uppdateringen: 23 november, 2018

Starka kvinnor inspirerar och påverkar en del av den sociala förändringen, och vad som kännetecknar starka kvinnor är att de anser sig själva vara värda allt de kan få.

För en tid sedan kom Kungliga spanska akademin (RAE) ut med de senaste uppdateringarna av det spanska språket. Bland uppdateringarna fanns en inte oväntad term, frasen “det svagare könet”. De klargjorde att det var en nedsättande och diskriminerande term associerad med kvinnor.

Det är uppenbart att det finns många förbättringar som måste ske på alla nivåer. Men de viktigaste börjar med hur man använder språket.

Från den utgångspunkten är det viktigt att förklara vad vi menar med starka kvinnor. Till exempel har sann styrka inget att göra med tyngdlyftning, motstånd, muskelmassa eller ens längd. Vad som kännetecknar starka kvinnor är en annan uppsättning egenskaper. Det här är en tydlig lista som många av våra läsare säkert kommer att känna igen sig i.

Vad kännetecknar starka kvinnor?

1. Kan vara sårbara

Starka kvinnor behöver ingen för att komplettera dem

Att kunna vara sårbar är att ha kontakt med sina känslor. Detta innebär också att acceptera vad man är, vad man är bra på, vad som är viktigt för en och vad som binder en till andra människor.

 • Sårbarhet är inte synonymt med svaghet. Det är precis motsatsen. Vi tänker till exempel på folk som gömmer sina känslor hela tiden. De väljer att inte se, acceptera eller stå ut med de saker som sårar dem.
 • Lite i taget bygger de upp en mur som de kan gömma sig bakom. De ser till så att ingen annan känner till deras personliga problem. De gör också allt för att undvika hantera eller möta sina verkliga, innersta behov.

Denna dynamik är roten till fruktansvärt lidande och en omogenhet. Den typen av människor som väljer att gömma sig och fokusera på någonting annat när någonting gör ont är inte starka människor. Starka människor är de som tillåter sig själva att vara sårbara för att lära sig att acceptera, för att förstå sig själva och för personlig mognad.

2. Har friheten att välja

Starka kvinnor väljer, bestämmer och följer sin väg utan rädsla. De försöker inte vara någon till lags. Varje steg de tar är taget utifrån ett eget beslut.

 • De slutar aldrig förbättra sig själva. Man de lyssnar på det omgivningen säger till dem. De accepterar åsikter, söker råd och sätter värde på förslag. Men beslutet hänger sist och slutligen på dem.
 • Men även om de inte är rädda för att gå sin egen väg är de på samma gång väldigt komplexa. De är inte rädda för att ge upp saker de inte tycker om. 

Men de är inte heller människor som inte vill kämpa, som väljer att vingklippa sig själva och ge upp sina drömmar och självaktning.

3. Starka kvinnor låter sig själva njuta av ensamhet

Starka kvinnor trivs bra ensamma

Man behöver inte vara i ett förhållande för att vara en hel människa. En stark kvinna kan älska att vara ensam, och vet att hon själv är komplett och fulländad, och är nöjd med detta. Det är ytterligare en sak som kännetecknar starka kvinnor.

 • Det är utifrån det som starka kvinnor etablerar lyckliga romantiska förhållanden. Hon behöver inte en annan människa för att fylla ett tomrum eller läka hennes sår. Hon har förmågan att ge sin partner det bästa av sig själv och bygga starka, lyckliga och mogna förhållanden.
 • Samtidigt karaktäriseras hon av att hon njuter av att vara ensam.
 • Det är en gåva som starka kvinnor besitter. Med denna kan de uppmuntra en sund inre dialog, tänka på nuet och drömma om framtiden.

Man får dock inte blanda ihop detta med ofrivillig ensamhet, som pekats ut som ett stort hot mot folkhälsan av bland annat Karolinska institutet.

4. Investerar i personlig utveckling

Kvinnor som har varit helt och hållet fokuserade på att få uppmärksamhet från andra har stannat i utvecklingen. Detta sträcker så långt att de har glömt bort sig själva och inte tar hand om sin självaktning eller ens sin egen hälsa.

 • Något som kännetecknar starka kvinnor är att de har en väldigt tydlig personlighet: de är viktiga, de är värdefulla och de förtjänar all kärlek i världen, speciellt sin egen.
 • Detta för att utan sin egen kärlek är ingenting meningsfullt. För lägger man inte ner tid, energi och uppmärksamhet på sitt eget liv har ingenting annat heller något värde.

Detta sätt att resonera har ingenting att göra med att man är självcentrerad och egoistisk. Snarare handlar det om att man har en psykisk och känslomässig balans.

5. Ger sina åsikter om vad de skapar

Något som kännetecknar starka kvinnor är att de älskar med intensitet

Starka kvinnor står på sig själva. Det är en konstart där man försvarar sina rättigheter samtidigt som man respekterar andras. Att leva efter sina egna ideal är synonymt med att vara fri och lycklig. Detta innebär att man investerar i att leva tillsammans. Och det innebär att ingen trampar på någon annan.

Från den utgångspunkten kan man uttrycka sina åsikter utan rädsla och oro för vad andra tycker. Det finns ingenting som är lika viktigt som att man erkänner jämställdheten mellan oss alla.

6. Älskar och är älskad

Starka kvinnor älskar, och de gör det med intensitet, äkthet och mognad, och den kärlek de förkunnar berikar liven för deras partners, familj och vänner.

 • Detta är en modig kärlek som omfamnar, inspirerar och omger dig inifrån, och som bekräftar dig.
 • De glömmer samtidigt inte bort att de är värdiga en bättre kärlek. En kärlek som får dem att växa och som inte gör ont.

För att avsluta är vi säkra på att många av våra läsare har varit, är och kommer att bli starka kvinnor. Och som ett resultat kommer vi aldrig behöva ha överseende med termer som “det svagare könet” igen.

Endast de vet vad de har gått igenom, endast de förstår styrkan i sina modiga hjärtan och personligheten som aldrig ger upp.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.