Otroliga nyheter: Afrika säger NEJ till kvinnlig könsstympning

Problemet med kvinnlig könsstympning är att problemet inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Många tror fortfarande att det handlar om en nödvändig utövning som accepteras av olika befolkningsgrupper.

Det här är den typ av nyhet vi verkligen älskar att dela med oss av. Afrika har sagt ett tydligt NEJ till kvinnlig könsstympning.

Det Afrikanska Parlamentet har nått en överenskommelse alltsedan förra Augusti som när den tillträder slutligen kommer förbjuda denna tragiska och diskriminerande rituella utövning.

För inte så länge sedan beskrev vi hur länder som Nigeria hade tagit initiativ till att börja reglera och bestraffa denna tradition.

Nu har sandkornet blivit större, och det finns hopp om att beslutet kommer finna ännu mer stöd än förväntat.

Det har äntligen konkretiserats i den överenskommelse som det Afrikanska Parlamentet, baserade i Sydafrika, ställt ihop för att reglera, bestraffa och i slutändan bli av med denna skräck som i dagsläget har ärrat upp emot 200 miljoner kvinnor jorden över, efter UNICEF:s siffror.

Härnedan går vi igenom detaljerna.

Kvinnlig könsstympning: En skräck med alldeles för många offer

Kvinnlig könsstympning som problem är inte unikt till Afrika. Det är inte ovanligt att man skär av klitoris i många muslimska länder i Asien.

Folkgrupper i vissa kurdiska områden – Afghanistan, Tadzjikistan, Brunei, Malaysia och Indonesien – har också utövat denna tradition. Dessutom har könsstympningen varit betydligt grymmare i dessa länder.

Metoden de använder sig av kallas för infibulation, vilket betyder att man skär av både klitoris och blygdläpparna.

Se även: 3 värderingar att föra vidare till din tonåring

Vi vet med oss att kampen fortfarande är i gång. Men vi vet också att ett enormt steg har tagits av Afrika, och att beslutet är på god väg till att bli faktisk lagstiftning.

För tillfället är det dock enbart något som ännu inte blivit ett faktiskt juridiskt dokument.

Som tidigare nämnt är dock detta ett stort steg på vägen mot ett Afrika utan könsstympning. Denna skräck har redan krävt alldeles för många offer.

2-genital-mutilation-1

Det handlar inte bara om någon ritual, det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna

Kvinnlig könsstympning är en del av den ritual flickor måste gå igenom efter första mensen.

 • Det sägs ofta att ritualen har sin utgångspunkt i antika Egypten, men den har också länge funnits i Asien, Europa, Oceanien och Amerika.
 • Förr i tiden var utövandet nära kopplat till animistiska kulturer, Islam, Kristendom och Judendom. I dagsläget går de flesta fall enbart att finna i den muslimska världen.
 • I vilket fall så handlar det fortfarande om en brutal och grym handling. Målet är uttryckligen att beröva kvinnan på sexuell njutning.
 • Processen är relativt oförändrad genom åren. Klitoris skärs av med en glasbit, kniv eller rakblad.

Hygienen är på ett minimum. Infektionsrisken är extrem. Många har dött från denna ritual.

Det är inte bara ett rituellt utövande, utan även ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Det är ett fullkomligt oförsvarbart och primitivt brott vars konsekvenser miljontals flickor lider av ännu idag. Vissa könsstympas redan innan sin femte födelsedag.

3-child-in-pain

Överenskommelsen och början på ett nytt hopp

Afrika har sagt NEJ till kvinnlig könsstympning och hela världen har hört nyheten. Men det är ändå värt att lära sig något om detaljerna.

 • Överenskommelsen skedde efter otaliga förhandlingar mellan organisationen Convention for the Elimniation of All Forms of Discrimination Against Women (CEDAW), och samtliga sociala och politiska organisationer på kontinenten.
 • De hade också stödet från Förenta Nationernas Befolkningsfond (UNFP).
 • Det man gått med på är att något måste göras åt saken.
 • 250 signaturer från medlemmar av Afrikanska Parlamentet behövs ännu för att de formella mekanismerna av planen ska kunna träda i kraft.
 • Överenskommelsen vill skapa koordinationskanaler mellan regeringen, nationella och lokala myndigheter. Hälsodepartement måste exempelvis få familjer att skriva på ett dokument som säger att de inte kommer könsstympa sina döttrar.
 • Nästan 90% av denna grymhet är koncentrerad i länder som Egypten, Sudan, Eritrea, Djibouti, Etiopien och Somalia. Målet är att få folk att bli mer medvetna om problemet och dess utsträckning.

Den svåra kampen kommer ta tid

4-children-in-africa

Målet med denna överenskommelse är att nå samma milstolpe som den som nåddes i Nigeria. Myndigheterna som skrivit på dokumentet är mycket medvetna om svårigheten framför dem.

I vissa länder som Guinea fortsätter utövandet av könsstympning trots att folk har gett ritualen ett tydligt nej. Detta sker på grund av väldigt tydliga anledningar.

 • Många kvinnor och män tror att ritualen är nödvändig för att man ska  kunna bli accepterad av sin sociala omgivning.
 • Allt detta skapar en komplex social verklighet som har funnits under en väldigt lång tid.

Men, precis som de humanitära organisationerna och institutionerna säger har det skett en förändring i den generella medvetenheten. Förändringen är faktiskt så stor att många tror, och vill hoppas, att kvinnlig könsstympning kan bli en del av vårt förflutna inom bara några decennier.

Vi får lov att hoppas.

Spara

MER FÖR DIG